Θεματα

Kafenion: Το ελληνικό καφενείο του Άμστερνταμ

Καφές φρέντο ή στο μπρίκι και τάβλι με θέα τα κανάλια της πόλης

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kafeneion

Το Kafenion είναι μια ελληνική «στιγμή» μέσα στη Red-light district του Άμστερνταμ 

Το να βρεις  παγωμένο καφέ στα ταξίδια σου «έξω», έτσι τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ζεστό καφέ που εσύ να βάλεις στη ζούλα τα παγάκια ίσως, φρέντο πολύ δύσκολα, πόσο μάλλον καφέ στη χόβολη. Λύση σε αυτό ήρθαν να δώσουν όμως οι Έλληνες του εξωτερικού, με μικρές επιχειρήσεις γεμάτες ελληνικά προϊόντα και που μας φέρνουν με τον τρόπο τους, λίγο πιο κοντά στο σπίτι μας.  

Ένας από αυτούς τους μικρούς καθημερινούς «ήρωες του φρέντο», είναι και ο Ιμπραήμ, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, από πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Ελληνίδα, που το 2019, μετά από μετά σχεδόν 5 χρόνια σε διάφορες εταιρίες, αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί στην καρδιά του Red-light district 

kafenion_amsterdam

Λάτρης του καφέ, συλλέκτης δίσκων, ερασιτέχνης μουσικός αλλά και ιδιοκτήτης του Kafenion, ενός λιλιπούτειου παραδοσιακού καφενείου με εκλεκτό καφέ και ελληνικά προϊόντα αλλά και τις πιο φημισμένες πίτες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, το καφενείο έκλεισε και μεταφέρθηκε αργότερα στην περιοχή Jordaan, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, πάλι στο κέντρο του Άμστερνταμ. Είναι κατανοητό και αναμενόμενο πως η ελληνική ανταπόκριση σε αυτό του το εγχείρημα ήταν από την αρχή, πέραν κάθε προσδοκίας στην πορεία όμως κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και των ίδιων των Ολλανδών, ειδικότερα από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στην καινούργια του τοποθεσία. Πριν ένα χρόνο μάλιστα ο Ιμπραήμ άνοιξε ακόμη ένα παράρτημα του Kafenion, αυτή τη φορά στη Σαλαμίνα, όπου και έχει μεγαλώσει. 

kafenion_amsterdam

Βραβευμένο για τον καφέ και τα γλυκά του, το Kafenion, δίνει βάση στην τέχνη του καφέ και προσφέρει μοναδική μπουγάτσα με κρέμα και τυρί, αλλά και πεντανόστιμες πίτες, για όσους τους λείπει η σφολιάτα στο πρωινό μενού! Περνώντας από τις δύο χαρακτηριστικές κόκκινες πόρτες του, μεταφερόμαστε σε έναν ζεστό και γεμάτο πρασινάδες χώρο, μια χαριτωμένη μίξη industrial αισθητικής με παραδοσιακές νότες. Οι κλασικές καρέκλες με ξύλο και ψάθα, αλλά και οι αφίσες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μας ταξιδεύουν σε μια ελληνική γωνιά που βρίσκεται όμως στο κέντρο του Άμστερνταμ. Το μαγαζί στολίζει και η συλλογή δίσκων του, αλλά και πάμπολλα βιβλία, μετατρέποντάς το έτσι σε έναν ιδανικό χώρο συγκέντρωσης αλλά μαζί και χαλάρωσης. Εκτός από τους κρύους και ζεστούς καφέδες, προσφέρει και ελληνικά προϊόντα, όπως σοκολάτες ΊΟΝ και Παυλίδης και Λουξ αναψυκτικά.  

kafenion

Αν βρεθείτε λοιπόν στο Άμστερνταμ και νοσταλγήσετε τον φρέντο, θέλετε λίγο άρωμα Ελλάδας ή απλώς να παίξετε λίγο τάβλι με θέα τα κανάλια, μια στάση στο Kafenion επιβάλλεται. 

Διεύθυνση: Bloemgracht 49, 1016 KD Amsterdam The Netherlands



ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ