- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Theoria tou House: Γι’ αυτό το brunch αξίζει να κατέβεις Αιγάλεω
Η ζαχαρένια φωλιά που ονειρευόσουν
Η Theoria tou House στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω έχει το πιο σπιτικό γλυκό και το πιο to die for brunch
Κυριακή μεσημεράκι, περιδιάβαινα τη λιακάδα του κέντρου, με μια φρέσκια άνοιξη ολόγυρα να σκοτώνει με τη μοσχομυριστή αύρα της το καυσαέριο και όλα τα δεινά μιας μεγαλούπολης. Κι όσο στένευαν τα κατάμεστα γραφικά σοκάκια από Ψυρρή μέχρι Θησείο, η ευωδιά από άνοιξη και ανθισμένη νερατζιά, έδινε τη θέση της στη μυρωδιά από brunch. Μιλιούνια τα νέα και γηραιότερα παιδιά, στριμωγμένα σε άβολα τραπεζάκια, τιμούσαν τη νέα συνήθεια με πολυόροφα πανκέικς, τόνους ψωμιού με αβοκάντο και αβγό, σκραμπλ εγκς και αβγά με μπέικον. Πόση λίγη φαντασία για ένα brunch, η οσμή του οποίου διόλου δεν κινητοποιούσε μέσα σου τη λαχτάρα να το δοκιμάσεις, να συμμετέχεις κι εσύ στην τρέλα της brunch-ολατρείας… Δεκάδες μαγαζιά, μια πανομοιότυπη άποψη στο μενού και μάλιστα κακοεκτελεσμένη, με βιομηχανικό ψωμί του τοστ και ύποπτης ποιότητας λιπαρά. Και ενώ ο Έλληνας παραδοσιακά ήταν τσακωμένος με το πρωινό όπως το αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι, όλοι ξαφνικά υιοθετήσαμε τον συμβιβασμό του "κάτι ανάμεσα" με μανία και τρέλα, τόσο που η τάση πολύ γρήγορα μας προέκυψε κατάπτωση. Για να βρεις το brunch της προκοπής, που σέβεται τον εαυτό του, τη νοστιμιά, μια πρωτότυπη ιδέα, αλλά και τα υλικά του, πρέπει να ψάξεις πολύ και στο ενδιάμεσο να απογοητευτείς από πολλές φρούδες ελπίδες.
Γι' αυτό σου προτείνω να κατέβεις την Ιερά Οδό, μια ανάσα δρόμο από το κέντρο, εκεί όπου σε περιμένει μια λαχταριστή Θεωρία του Χάους, που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως μια τόση δα μεταβολή στα καθιερωμένα, μπορεί να σε βγάλει σε κάτι το αναπάντεχο, το διαφορετικό, το επιτέλους κάτι της προκοπής. Theoria tou house, όμως, μπορεί να σημαίνει και τον κακό χαμό που επικρατεί στον δημιουργικό πυρετό μιας κουζίνας, χάος είναι και να διαλέγεις ανάμεσα στην απέραντη παλέτα της πρώτης ύλης, τα υλικά που θα φτιάξουν το νοστιμότερο μπανόφι με την σπιτική καραμέλα ή μια αυθεντική πάβλοβα με φρέσκιες φράουλες. Κάπως έτσι αντιμετώπισαν το ζήτημα τα δυο αδέλφια, η Στέλλα και ο Γιώργος, όταν το 2014 έστησαν αυτό το γλυκούλι γλυκοπωλείο, κάτι ανάμεσα σε γαλλικό μπιστρό και την κουζίνα του σπιτιού τους. Ένας παστέλ χώρος, από αυτούς που σε ρουφάνε γλυκά μέχρι να χάσεις το χρόνο, γεμάτος προσωπικά αντικείμενα, κάπου ανάμεσα στο μπαρόκ σαλονάκι της γιαγιάς και την κουζίνα της Αμερικής του '50.
Απαλές μουσικές, ευωδιά από τον πιο ονειρεμένο καπουτσίνο, στην προθήκη τα φρέσκα, με τα πιο αληθινά υλικά, γλυκά του pastry chef Μιχάλη Χατζηκαλημέρη. Αμερικάνικο ψητό τσιζ κέικ με μαρμελάδα φράουλα, πάστα με σοκολατένιο παντεσπάνι, μους καραμέλα, μαρμελάδα μπανάνα-πάσιον και μάνγκο, να σου πω και το άλλο με την τραγανή βάση, τη μους καραμελωμένης σοκολάτας, μαρμελάδα βερίκοκο με αληθινή βανίλια, ανθό αλατιού και κανέλα. Γλυκά σπιτικά, με έμπνευση, φαντασία και διαφορετικότητα, πιο σπιτικά-πεθαίνεις, που μπαίνουν στον κόπο να σου διηγηθούν μια πρωτότυπη ζαχαρένια ιστορία.
Αν δεν είσαι του γλυκού, θα βρεις, εξίσου διαφορετικά, σάντουιτς που σερβίρονται με ολοζώντανη πεντανόστιμη σαλατούλα-κι αυτό κάνει τη διαφορά. Όπως η χειροποίητη μπεσαμέλ σε ένα κροκ-μαντάμ ή τα τηγανητά αβγά πάνω σε μια τραγανή γαλέτα από τριμμένη πατάτα με ζαμπόν.
Και ύστερα έρχεται το brunch, κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10.00 ως τις 18.00, με αβγά ποσέ πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο, αγγούρι και σολομό ή το υπέροχο mamas bowl με ψημένο προζυμένιο ψωμί, αβγά ποσέ, παρμεζάνα και σος ολαντέζ. Κι αν επιμένεις στα κλασικά, εδώ θα ανακαλύψεις από την αρχή την αληθινή γεύση των πανκέικς, του σάντουιτς ή μιας ομελέτας.
Theoria tou house, πλατεία Δαβάκη 1, Αιγάλεω, 2105312134
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.