5 αθηναϊκά bar που μαζεύουν όλο τον κόσμο στη γειτονιά τους
Το τρίπτυχο της Άνοιξης: βγες, πιες, φλέρταρε
5 bar για να βγεις στην Κυψέλη, τα Εξάρχεια, στον Νέο Κόσμο και στον Υμηττό
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, για να βρεις ένα αξιοπρεπές bar έπρεπε να κατέβεις στην καρδιά του κέντρου. Αυτό δεν ισχύει πια. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να ανοίγουν bar σε άλλες, πιο «off Broadway» γειτονιές, και είναι αυτά πια που μαζεύοντας όλο τον κόσμο γίνονται τα νέα και χοτ στέκια της πόλης. Είναι άνοιξη, θες να βγεις, να πιεις, να φλερτάρεις, ευκαιρία, λοιπόν να τα ανακαλύψεις. Απόψε βγαίνουμε συνοικιακά.
Naif
Τα εξωτερικά τραπεζάκια έχουν για θέα το ολόφωτο κτίριο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από την πίσω (εξίσου εντυπωσιακή) πλευρά του. Αν περάσεις βιαστικά και ρίξεις μόνο μια ματιά, δεν πιάνεις ακριβώς τον λόγο που το Naif έγινε στέκι κατορθώνοντας να φέρει κόσμο σε αυτή την εκτός πιάτσας γειτονιά. Πρέπει να περάσεις λίγες ώρες εδώ, ακούγοντας τη μουσική, πίνοντας το ποτό (ή τον εξαιρετικό καφέ) σου, χαζεύοντας τις γύρω παρέες. Και όταν φας το πρώτο κομμάτι αχνιστής πίτσας, το συνειδητοποιείς: το Naif έγινε στέκι γιατί τα κάνει όλα άψογα. Από τον πρώτο καφέ, μέχρι το τελευταίο ποτό που θα σερβιριστεί, από το brunch μέχρι τις λαχταριστές πίτσες, ό,τι βγάζει η μπάρα ή η κουζίνα του είναι αψεγάδιαστο. Πρόσθεσε την ειλικρινά φιλική διάθεση, την όμορφη ατμόσφαιρα, την προσεκτικά διαλεγμένη μουσική και έχεις ένα στέκι που τους χωράει όλους κάθε ώρα και στιγμή. Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος, 210 9334946
Au Revoir
Το θρυλικό μπαρ της Πατησίων, το παλαιότερο εν ζωή της Αθήνας (από το 1958!), είναι τόπος μυθικός. Μερικές φορές, εκείνες τις μεταμεσονύχτιες ώρες (που είναι και οι αγαπημένες των θαμώνων του), μεταξύ 3ου και 4ου τζιν αναρωτιέμαι πόσα μυστικά έχουν δει κι έχουν κρατήσει αυτοί οι τοίχοι, που σχεδίασε ο Αριστομένης Προβελέγγιος και που έχουν μείνει ανέγγιχτοι από τότε. Πόσοι έρωτες έχουν ανθίσει σε αυτή τη μπάρα, πόσοι ακόμα έσβησαν στο τραπεζάκι που έχει για θέα τη νυχτερινή Πατησίων. Το καταπληκτικό με το Au revoir είναι ότι δίπλα στους παλιούς, ορκισμένους πελάτες, προστέθηκαν και οι νέοι με αποτέλεσμα τα τραπέζια του να γεμίζουν από ένα κράμα ηλικιών, με το χάσμα γενεών να γεφυρώνεται ή και να μην υφίσταται χάρη στον κοινό θαυμασμό που μοιράζονται όλοι ανεξαιρέτως για τον χώρο και την ιστορία του. Κάπως σαν η μία γενιά θαμώνων να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη. Κι έτσι το Au Revoir παραμένει αθάνατο. Πατησίων 136, 210 8230474
Santaroza
Σκοτεινό, μυστηριώδες, εντελώς ερωτικό. Το Santaroza είναι ο ορισμός του bar. Η καλύτερη ώρα για να βρεθείς εδώ είναι νωρίς, γύρω στις 19.30-20.00, κυρίως για να προλάβεις μία θέση στην τεράστια μπάρα και να παρακολουθήσεις από κοντά την ιεροτελεστία με την οποία οι bartenders κάνουν τα μαγικά τους. Τα πάντα στο Santaroza είναι μία ιεροτελεστία. Από τη μουσική, μέχρι τον τρόπο που ο barman θα ακουμπήσει το ποτό μπροστά σου. Έχω την εντύπωση ότι και ο κόσμος, ασυναίσθητα, παίρνει μέρος σε αυτή την ιεροτελεστία, σαν να μας οδηγεί ο ίδιος ο χώρος και η ατμόσφαιρά του να νιώσουμε ότι μοιραζόμαστε κάτι κοινό, κάτι που δεν υπάρχει αλλού παρά μόνο εδώ. Σαν να ζούμε για λίγο αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, σε ένα εντελώς δικό μας χωροχρόνο. Αυτή, όμως, δεν είναι και η δουλειά ενός bar; Να σε κάνει -έστω και για λίγο- να δραπετεύεις; Ασκληπιού 69, Εξάρχεια
Easy Tiger
Είναι μια σταλιά αλλά αυτό καθόλου δεν το εμποδίζει να σχηματίζει ένα μικρό, αυθόρμητο πάρτι έξω από την πόρτα του κάθε βράδυ. Το Easy Tiger συστήνεται ως street bar, μια που δεν έχει καθόλου εσωτερικό χώρο, δίνει cocktails σε πλαστικό ποτηράκι και είναι self service. Παίζει, όμως, ωραίες μουσικές και φτιάχνει φανταστικά signature cocktails αντί €8. Με άλλα λόγια, ό,τι πρέπει για να πιεις, να περάσεις καλά, και να φλερτάρεις κάτω από τον έναστρο ουρανό μία ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα. Παπαστράτου 32, Υμηττός
Έπρεπε
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε, ένα σούσουρο έπεσε στη γειτονιά. «Το είδες;», «Καλά θα πάμε σήμερα κιόλας, δεν το συζητώ!», «Άκουσα ότι έχει τηγανιτούς γίγαντες αντί για ξηροκάρπια». Το Έπρεπε είναι το πιο ξεχωριστό bar της Κυψέλης, όχι μόνο για τα τέλεια ποτά του, τις φανταστικές του μουσικές και τα νόστιμα πιατάκια του (τέτοια που ποτέ δεν βρίσκεις σε bar), αλλά και γιατί έφερε έναν άλλον αέρα στην Αγίας Ζώνης. Έτσι, δίπλα στους Κυψελιώτες ήρθαν να προστεθούν και κάτοικοι από άλλες γειτονιές - ναι, δύσκολα θα βρεις άδειο τραπέζι, αν θες να έχεις ελπίδα, πήγαινε ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.