Θεματα

Ο Μακεδονικός Χαλβάς φροντίζει για μια Καθαρά Δευτέρα, πραγματικά καθαρή!

Φέτος εκτός από Καθαρά Δευτέρα, θα έχουμε και καθαρό περιβάλλον

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 860
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέσα από την ενέργεια «ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ», ο αγαπημένος χαλβάς όλων μάς καλεί να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα με πράσινο τρόπο

Στον ουρανό πετούν χρωματιστοί χαρταετοί. Πάνω στο γρασίδι είναι απλωμένο ένα καρό τραπεζομάντιλο. Το στολίζουν μερικά από τα πιο λαχταριστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας: ταραμοσαλάτα και τραγανή λαγάνα, ζουμεροί γίγαντες, τηγανιτά καλαμαράκια και στο κέντρο όλων ο Μακεδονικός Χαλβάς, ως ο απόλυτος βασιλιάς της ημέρας.

Όλοι έχουμε μέσα μας εικόνες σαν την παραπάνω, καλά φυλαγμένες ως τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Η Καθαρά Δευτέρα, η μόνη Δευτέρα του χρόνου που αγαπάμε, είναι από τις ωραιότερες γιορτές της ελληνικής παράδοσης. Όχι μόνο γιατί είναι ακόμη μία ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να μοιραστούμε όλες εκείνες τις πατροπαράδοτες λιχουδιές που λατρεύουμε, αλλά και γιατί αυτό το νόστιμο ραντεβού δίνεται παραδοσιακά σε πάρκα, δάση, παραλίες ή βουνά, χαρίζοντάς μας ακόμη μία αφορμή για απόδραση στην ελληνική φύση.

Τι γίνεται, όμως, την επόμενη μέρα; Ποια είναι η εικόνα όταν τελικά οι εκδρομείς φύγουν και οι χαρταετοί ολοκληρώσουν τις πτήσεις τους; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο «καθαρό» είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; Ας δούμε λίγο τα νούμερα: ένας πλαστικός χαρταετός χρειάζεται από 5 έως 40 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί, ένα τενεκεδάκι κονσέρβας 100 χρόνια και όσο για τις πλαστικές σακούλες, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 500 χρόνια! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει έρθει ο καιρός να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειές μας, έτσι ώστε να έχουμε όχι μόνο Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ένα καθαρό περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι μας. Δίπλα μας στέκεται ο Μακεδονικός Χαλβάς.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αλλά ειδικά την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική του. Ως ο αγαπημένος χαλβάς όλων των Ελλήνων, λοιπόν, ο Μακεδονικός Χαλβάς φέτος αποφάσισε να κάνει κάτι περισσότερο από το να μας ενώσει απλά όλους γύρω από το ίδιο τραπέζι. Προχώρησε σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο, ακόμη πιο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο. Για αυτή τη χρονιά, σκοπός του Μακεδονικού Χαλβά είναι να κάνουμε όλοι μαζί την Καθαρά Δευτέρα, πραγματικά Καθαρή!

Για τον λόγο αυτό δημιούργησε την ενέργεια «ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ», μέσα από την οποία, ο Μακεδονικός Χαλβάς, υπό την Αιγίδα των Δήμων Θεσσαλονίκης και Περιστερίου, συνεισφέρει στην καθαριότητα των χώρων όπου παραδοσιακά γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης ώστε να παραμείνουν οι χώροι αυτοί καθαροί και την επόμενη μέρα. Μάλιστα, τα απορρίμματα που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανακυκλώσιμων χαρταετών οι οποίοι θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά στο κοινό.

Παράλληλα, ο Μακεδονικός Χαλβάς, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, θα μοιράσει στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Περιστερίου χαρταετούς από ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και τσάντες πολλαπλών χρήσεων, καλώντας τους παρευρισκόμενους να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους. Όλοι μας, όμως, μπορούμε να στηρίξουμε τον Μακεδονικό Χαλβά σε αυτή του την προσπάθεια και να κάνουμε αυτή την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και κάθε επόμενη, πραγματικά Καθαρή! Στην πλατφόρμα www.defterakathara.gr, που ο Μακεδονικός Χαλβάς έστησε ειδικά για αυτό τον σκοπό, θα βρεις πολύτιμες πληροφορίες, προτάσεις και χρήσιμες συμβουλές για να γιορτάσεις αυτή την ημέρα με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Ας δούμε μερικές από αυτές!

Πώς μπορώ να κάνω την Καθαρά Δευτέρα πραγματικά Καθαρή;

  • Προτίμησε χαρταετό από ανακυκλώσιμα υλικά, ή φτιάξε τον δικό σου μαζί με τα παιδιά σου χρησιμοποιώντας ύφασμα, ξύλο, σπάγκο και χαρτί.
  • Αντί για πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια και πιάτα, επίλεξε σκεύη πολλαπλών χρήσεων ή μιας χρήσεως από βιοδιασπώμενα υλικά.
  • Βγάλε από το συρτάρι τις πετσέτες και τα τραπεζομάντιλά σου και μην αγοράσεις πλαστικά τραπεζομάντιλα μίας χρήσεως. Έτσι, αφενός το «τραπέζι» σου θα δείχνει πιο όμορφο, και αφετέρου θα έχεις κάνει μία καλή πράξη για το περιβάλλον.
  • Μην χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες. Στη μεταφορά των πραγμάτων, θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα μία τσάντα πολλαπλών χρήσεων, καθώς έχει μεγαλύτερες αντοχές, είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά.
  • Φρόντισε να έχεις μαζί σου γυάλινα βάζα ή δοχεία ώστε να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα που θα περισσέψουν.

Ακόμα και οι μικρές, απλές πράξεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον!  Αν θες να μάθεις περισσότερα, αλλά και να διεκδικήσεις μοναδικά δώρα, δεν έχεις παρά να μπεις στο www.defterakathara.gr