Θεματα

6 διασκεδαστικοί τρόποι για να απολαύσεις το μαγείρεμα στην κουζίνα

Δεν θέλει κόπο, ούτε να δεις Masterchef, θέλει απλώς μουσική και...

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασκεδαστικοί τρόποι για να απολαύσεις το μαγείρεμα
© Freepik

Μαγείρεμα στην κουζίνα: 6 tips για να το απολαύσεις

«Το μυστικό της καλής μαγειρικής είναι, πρώτα, να την αγαπάς. Αν έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι η μαγειρική είναι αγγαρεία, δεν πρόκειται να είσαι ποτέ καλός σε αυτή, οπότε καλύτερα να ζεστάνεις κάτι κατεψυγμένο» είχε πει ο πανδιάσημος Γάλλος σεφ και συγγραφέας Auguste Escoffier. Συμφωνούμε, μια χαρά είναι τα κατεψυγμένα ειδικά όταν δεν έχουμε όρεξη να βράσουμε ούτε αυγό. Και επιτέλους, ας απενοχοποιηθούμε, υπάρχουν στιγμές που δεν θέλουμε να μπούμε στην κουζίνα αλλά, και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τη μαγειρική αλλά και το ίδιο το φαγητό -εξάλλου αυτά τα δύο δεν πάνε πάντα πακέτο.

Μπορεί να μην έχουμε γεννηθεί όλοι για να διαγωνιστούμε στο Masterchef, να φορέσουμε τη μαύρη ποδιά, να περάσουμε στην «επόμενη φάση» αλλά το μυστικό της «καλής» μαγειρικής ήταν και θα είναι πάντα να απολαμβάνεις την ίδια τη διαδικασία της. Δεν κάνουμε όλοι για όλα αλλά τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε τρόπους για να κάνουμε πιο fun διαδικασία το μαγείρεμα όταν και αν το επιλέξουμε. Παρακάτω σου έχουμε 6 διασκεδαστικούς τρόπους να απολαύσεις το μαγείρεμα στην κουζίνα μόνος/η ή με παρέα.

Διασκεδαστικοί τρόποι για να απολαύσεις το μαγείρεμα
© Freepik

Βάλε τέρμα την μουσική
Μην βάλεις στο τέρμα τα revenge songs της Shakira ή της Miley Cyrus για τους χωρισμούς τους για να πειραματιστείς με το φαγητό σου γιατί δεν μπορώ να σου εγγυηθώ πόσο καλά θα πάει αυτό. Φτιάξε μια cheer up Spotify playlist, βάλε την special playlist cooking από το "Κασετόφωνο" ή συντονίσου στον VΟΙCE 102,5 να παίζει όσο εσύ θα τραγουδάς, θα χορεύεις και θα μαγειρεύεις παράλληλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες άλλωστε όταν τραγουδάς τα αγαπημένα σου τραγούδια γίνεσαι αυτομάτως πιο χαρούμενος. Θα δεις με άλλο μάτι τι έχεις να κάνεις και θα το απολαύσεις πραγματικά είτε μόνος είτε με την κατάλληλη παρέα. Δοκίμασέ το!

Άκουσε ένα νέο audiobook ή podcast
Αρκετές φορές, όταν είμαι στην κουζίνα και μαγειρεύω ή καθαρίζω νιώθω κάπως μόνη, ειδικά όταν είναι πολύ ήσυχα. Το να ακούσω ένα νέο podcast αυτοβελτίωσης είτε κάποιο πιο χιουμοριστικό με ερωτικά δράματα όπως το Μπούκλα (και πολιτικά) ή το «Θέραπι» με την Τζένη Μελιτά και την Ξένια Ντάνια με κάνει αυτόματα να αποφορτίζομαι. Αν πάλι θέλω να «χωθώ» σε μια καλή ιστορία τότε επιλέγω να «βουτήξω» σε ένα audiobook ενώ αν θέλω να χάσω εντελώς την αίσθηση του χρόνου το ντοκιμαντέρ είναι η λύση. Αισθάνομαι σίγουρα λίγο πιο παραγωγική, καθώς τσεκάρω δύο πράγματα από την to-do list μου, αντί για ένα μόνο. 

Κεριά, άναψε τα όλα! 
Ανήκω στους candle lovers και το δηλώνω. Αρωματικά κεριά χώρου με κανέλα, καραμέλα και βανίλια, ρεσό, μονόχρωμα, πολύχρωμα, μικρά, μεσαία, μεγάλα τα θέλω όλα και τα θέλω και στην κουζίνα μου γιατί με χαλαρώνουν, αναζωογονούν, και δημιουργούν την πιο όμορφη και cozy ατμόσφαιρα στο χώρο αμέσως. Δοκίμασε να τα ανάψεις πριν ξεκινήσεις να εκτελείς τις fan συνταγές σoυ.

Διασκεδαστικοί τρόποι για να απολαύσεις το μαγείρεμα
© Unsplash

Keep it clean
Το να μπαίνεις σε μια βρώμικη κουζίνα για να φτιάξεις το σνακ ή το φαγητό σου, μετά από μια πολύ κουραστική μέρα, δεν σου δημιουργεί και τα καλύτερα συναισθήματα. Γνωρίζεις τις θαυματουργές ιδιότητες που έχει η μαγειρική σόδα πέρα από τις χρήσεις της στο μαγείρεμα; Λίγη ποσότητα αρκεί για να καθαρίσεις ακόμη και τις πιο δύσκολες επιφάνειες. Εάν δεν έχεις επίσης τόσο ελεύθερο χρόνο ώστε να πλένεις καλά τον νεροχύτη κάθε φορά που καθαρίζεις τη κουζίνα, τουλάχιστον καθάρισέ τον με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και μια πετσέτα από μικροΐνες. Πέτα στην συνέχεια τα σκουπίδια που έχεις στον κάδο κάτω ή δίπλα από τον νεροχύτη, όσο πιο συχνά γίνεται, και ρίξε λίγο αρωματικό χώρου -με προσοχή όμως. Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις κάποιες προσαρμογές στις συνήθειες σου ή να δημιουργήσεις τις δικές σου how to clean ρουτίνες. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια για να ξεκινήσεις, αλλά μια πιο τακτοποιημένη και καθαρή κουζίνα είναι εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να πυροδοτήσεις τη χαρά και την δημιουργικότητα σου.

Decoration is the key
«Πού θα βρεις την έμπνευση για να φτιάξεις με επιτυχία τις συνταγές σου, αν βρίσκεσαι σε έναν χώρο που δεν έχει την κατάλληλη αισθητική και το design όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι;» αναρωτιόμουν για μεγάλο διάστημα. Kαι από τότε έχω περάσει ατελείωτες ώρες στο Pinterest και το TikTok για να αποθηκεύσω τις αγαπημένες μου εικόνες ή βίντεο από deco inspo για την κουζίνα μου. Θες μια πιο ιδιαίτερη και ταυτόχρονα λειτουργική διακόσμηση, θες πιο μοντέρνα στοιχεία, την θέλεις την κουζίνα σου πιο stylish αλλά minimal; Βρες τι σου ταιριάζει καλύτερα σε style ανάλογα με την προσωπική σου αισθητική, βάλε την πινελιά σου και τότε φτιάξε και brunch με churros pancakes με σάλτσα καραμέλας ή lunch με χοιρινό ρολό γεμιστό με bluecheese και cranberries, που λέει ο λόγος.

Extra tip: Από τότε που πρόσθεσα μικρές λευκές κορνίζες με διάφορα quotes μαγειρικά και μη στην κουζίνα μου φτιάχνει η διάθεση αμέσως.

Διασκεδαστικοί τρόποι για να απολαύσεις το μαγείρεμα
© Freepik

Φέρε το έξω μέσα με λουλούδια και γλαστράκια με μυρωδικά
Χρειάζεσαι μια ιδέα για να φαίνεται πιο ανανεωμένη η κουζίνα σου και εσύ πιο δημιουργικός/ή; H επιλογή ενός μπουκέτου λουλουδιών και μερικά γλαστράκια με όλα τα χρήσιμα μυρωδικά της κουζίνας βοηθάει όχι μόνο στον καθαρισμό του αέρα αλλά προσθέτει και μια πινελιά χρώματος στη μουντίλα της. Για παράδειγμα ο πόθος, η σανσεβιέρια –ιδανική για απομάκρυνση του αρνητικού chi-και το τροπικό ζάμια που θεωρούνται σχετικά ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, δεν χρειάζονται τόσο πότισμα και ευδοκιμούν σε χώρους με λίγο ηλιακό φως είναι μια καλή επιλογή. Αν πάλι θέλεις λουλούδια αποξηραμένα ή μη το να ταυτιστείς με το κίνημα «Ι will buy the flowers myself», να τα αγοράσεις και έπειτα να τα τοποθετήσεις στο αγαπημένο σου διάφανο βάζο είναι το λιγότερο που χρωστάς στον εαυτό και την κουζίνα σου. Εννοείται ότι μερικά γλαστράκια με τα μυρωδικά που βάζεις στο φαγητό (βασιλικός, μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος, δυόσμος, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι κλπ) είναι η καλύτερη «επένδυση» στην περίπτωση που θέλεις να αφοσιωθείς στη μαγειρική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ