Θεματα

Βόλτα για ψώνια και μεζέδες στη γιορτινή Αθήνα

Εκεί που θα πας για δώρα θα χρειαστείς και…καύσιμα! Eπισκεπτόμαστε τις στολισμένες αγορές του κέντρου στις οποίες ψωνίζεις και τρως καλά ταυτόχρονα.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
32’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιορτινές αγορές
© Humphrey Muleba . Unsplash

Στα στενά της Ερμού, μέσα στην Βαρβάκειο, πέριξ της Ομόνοιας και έξω από το ιστορικό κέντρο, μέρη για ψώνια και φαγοπότι

Βόλτες στη στολισμένη Αθήνα, ψώνια για το γιορτινό τραπέζι και δώρα στους αγαπημένους μας. Αυτά πάνω κάτω συνοψίζουν μια τέλεια ημέρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στην πόλη. Πως θα γίνει ακόμα καλύτερη; Μα φυσικά με μια στάση για … καύσιμα ώστε να πάρουμε δυνάμεις και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια με τους φίλους. Παρακάτω σας προτείνουμε στρατηγικά μέρη για ψώνια πλάι σε νόστιμες γωνιές, δίνοντάς σας μαζί και πολλές ευχές για μια απολαυστική, γιορτινή μέρα.

Αθήνα
Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων

Παραδοσιακά η βόλτα στις γιορτές απαιτεί ένα πέρασμα από το μεγάλο «στομάχι» της Αθήνας, την Βαρβάκειο Αγορά.  Αρνάκι κότσι, γαλοπούλα, έτοιμα ρολά, μοσχαροκεφαλές, ότι λαχταρήσεις για να απογειώσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα το βρεις εδώ γύρω. Αν, εντωμεταξύ αν σου ανοίξει η όρεξη, στο οινομαγειρείο Ήπειρος εντός της αγοράς θα κάτσεις να φας μια σουπίτσα ποδαράκια που είναι ιδανική ειδικά αν κάνει και λίγο κρύο ενώ αν θες κάτι στο πόδι θα πάρεις τυλιχτό από την Βόλβη και θα γεμίσεις μπαταρίες για να συνεχίσεις τα ψώνια. Με τόσα κρέατα που θα φάμε όλοι τούτες τις μέρες, λίγο ψαράκι για αλλαγή είναι μια καλή ιδέα οπότε στην ψαραγορά που είναι κολλητά με την κρεαταγορά θα τα βρεις όλα: μπακαλιαράκια, πεσκανδρίτσες για σούπα και μπαρμπουνάκια. Όλα μπορείς και να τα δοκιμάσεις ακριβώς δίπλα, στο Hasapika: ελληνικά ψαράκια σε τέλειο σούσι, όστρακα, γαριδούλες σαγανάκι και θράψαλο στη σχάρα. Ακόμα και φρέσκα ζυμαρικά από γενοβέζο μάγειρα στην Trattoria εντός της αγοράς μπορεί να δοκιμάσει κανείς! Στην είσοδο της Βαρβακείου από την Φιλοποίμενος, στο Τσηζ, η εγγονή-3η γενιά-τυροπώληδων, έχει αναλάβει να μεταμορφώσει την επιχείρηση στο πιο μοντέρνο τυράδικο της περιοχής. Εκεί θα βρεις ότι τυρί θες για το γιορτινό τραπέζι από εκλεκτό μπλε τυρί μέχρι καυτερή γραβιέρα με τσιμένι και από κοπανιστή μέχρι γκίζα ηπειρώτικη για να κάνεις ωραίες πίτες.

Στην Ευρυπίδου θα πάρεις και τα μπαχαρικά σου για να φτιάξεις τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και τα μελομακάρονα -κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο και τόσα άλλα. Κατηφορίζοντας η βόλτα μπορεί να σε φτάσει στα δοξασμένα παστουρματζίδικα της πόλης -θα βρεις και σουτζούκια, καβουρμά, πιττάκια Καισαρείας, ιτσλί κεφτέ. Κάνε μια στάση στα Καραμανλίδικα του Φάνη, ψώνισε για το σπίτι ωραία λουκάνικα, παλαιωμένα τυριά, παστουρμάδες και σουτζούκια και κάτσε στα τραπεζάκια του για να απολαύσεις ουζάκια – τσιπουράκια με τέλεια μεζεδάκια.

Κοντά στα παστουρματζίδικα στήνεται και η χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά της Ομόνοιας. Από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, το Omonoia Christmas Market, γεμίζει με ακόμη περισσότερη ζωντάνια την ιστορική πλατεία, προσφέροντας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, δώρα και περαντζάδα στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα. Kάνε μια στάση και στο καφεκοπτείο του Λουμίδη στην γωνία της Πανεπιστημίου για αλεσμένο μοσχομυριστό καφέ για το σπίτι.

Η Δημοτική Αγορά της Kυψέλης διοργανώνει επίσης εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο market, από τις 21 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, με οικολογικές ιδέες και λύσεις για το τραπέζι των γιορτών. Πριν ή μετά τις βόλτες σου στην Φωκίωνος Νέγρη πέρνα μια βόλτα και από εδώ για να ψωνίσεις και για τα δώρα σου. Πολλοί ίσως επιλέξουν την Λαχαναγορά του Ρέντη για τα λαχανικά και τα φρούτα των γιορτών, ρόδια, ζαρζαβατικά και τα αλεξανδρινά της τελευταίας στιγμής για να στολίσεις το σπίτι ή για δώρο στα σπίτια που σε έχουν καλέσει. Εκεί, μέσα στην καρδιά της αφθονίας, υπάρχει το στέκι που ενδείκνυται για τσιπουράκι και μεζέ, τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς, στο οποίο εκτός από πολύ καλούς μεζέδες, γουρουνοπούλα και αχτύπητες ποικιλίες, μπορεί κανείς να αγοράσει και πάρα πολλά ελληνικά (και όχι μόνο) προϊόντα ντελικατέσεν, από ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι παξιμάδια, μέλια και αποστάγματα, τυριά και αλλαντικά, αν είναι τυχερός θα πετύχει και λάιβ μπουζουκάκι.

Η Ερμού ήταν και θα είναι πάντα βασικός προορισμός για τα ψώνια των Αθηναίων. Ατέλειωτο χάζι στις βιτρίνες, σακούλες στα χέρια και ανηφόρα-κατηφόρα ανάμεσα σε μπουλούκια και μουσικούς του δρόμου είναι διαχρονικά η γιορτινή εικόνα στον εμπορικότερο πεζόδρομο της πόλης. Ανηφορίζοντας, τι καλύτερο από μια στάση στο λαμπερά στολισμένο Αthenee, που τα Σαββατοκύριακα μάλιστα φιλοξενεί ιδέες για brunch και τέλεια γλυκά από τους καλύτερους pastry chefs, όπως η ομάδα του Madame Fraise ο Στέλιος Παρλιάρος αλλά και o Σπύρος Πεδιαδιτάκης του Ourse; Αν από την άλλη θέλεις πρασινάδες, live χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα ίσως ο ωραιότερος, εσωτερικός, χειμερινός κήπος της πόλης, είναι το Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία που προσφέρει καφέ, English tea και τα σχετικά του, ζεστή σοκολάτα και άλλα πολλά –ωραιότατα kir Royal. Αν βγεις για ψώνια Κυριακή (λόγω εορταστικού ωραρίου πολλά μαγαζιά είναι ανοιχτά στο κέντρο) μάθε πως στο πολύ ζωντανό, πολύ νόστιμο και τούτες τις μέρες πολύ ωραία στολισμένο Vezene πίσω από το Χίλτον ψήνουν. Αν κάνεις όρεξη λοιπόν για Sunday Roast και καταπληκτικά, ψημένα για ώρες στους ξυλόφουρνους κρεατικά, μην το χάσεις! Τα ψώνια σου σε έχουν πάει μέχρι το απόγευμα και θες να ξαποστάσεις;  Σταμάτα για ένα κρασάκι ή ένα άπερολ στο λιλιπούτειο μπιστρό Kiki de Grece στη στολισμένη χριστουγεννιάτικα Ηπίτου 4. Θα πιεις ωραία κρασιά μικρών παραγωγών –πολλά και σε ποτήρι-, και θα τσιμπήσεις ωραίους ελληνικούς μεζέδες αλλά και, ειδικά για τις ημέρες, νόστιμα χριστουγεννιάτικα πιάτα. Η βόλτα των Χριστουγέννων κάποιες φορές θέλει κοκτέιλ στο δρόμο οπότε κάνε μια στάση στο Bar in front of the bar στην Πετράκη 1, για ποτά και σφηνάκια στο πόδι. Κι αν πεινάσεις (…πάλι) στο Thess Bao (Περικλέους 30) θα βρεις καταπληκτικά μπάο μπανς από τα χέρια τριών διάσημων σεφ, του Σωτήρη Ευαγγέλου, του Αθηναγόρα Κωστάκου και του Μανώλη Παπουτσάκη, που υπογράφουν ο καθένας το δικό του bao για καλό σκοπό, καθώς μέρος των εσόδων διατίθενται στον Μη Κερδοσκοπικό οργανισμό M.A.Z.I. Όλα τα έχουν οι χριστουγεννιάτικες βόλτες στην Αθήνα, καλές γιορτές και πάλι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ