Θεματα

Ιστορίες του καφέ

Μια κούπα καφέ την ημέρα. Και δυο, και τρεις...

Γεωργία Σκαμάγκα
ΤΕΥΧΟΣ 842
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιστορίες για τον καφέ.

Ο καφές κάνει καλό!
Έχεις συνδέσει τον καφέ με το πρωινό ξύπνημα, όμως ο καφές είναι πολλά περισσότερα από ένα πρωινό «διεγερτικό». Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και τυχόν εκφυλισμούς εμποδίζοντας την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και πρόωρης γήρανσης. Εκείνοι που πίνουν καφέ καθημερινά έχουν 40% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, 11% λιγότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων και 42% μικρότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοάνοσα νοσήματα είναι μειωμένες. Ο καφές ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος, αντίθετα με εκείνους που πίνουν αλκοόλ, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης κύρωσης του ήπατος κατά 22% και τα ποσοστά θανάτων από κύρωση κατά 66%. Συμπτώματα της ασθένειας του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ εμφανίζονται μειωμένα σε εκείνους που καταναλώνουν καφέ.

…και μειώνει το στρες
Και μόνο το άρωμα του καφέ μπορεί να μειώσει το στρες σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο ποντικών που βίωναν έντονο στρες λόγω έλλειψης ύπνου και βρήκαν πως εκείνα που «εκτέθηκαν» στα αρώματα του καφέ παρουσίασαν αλλαγές στις πρωτεΐνες του στρες που βρίσκονται στον εγκέφαλο… (να προτείνω βαθιές ανάσες και πάνω από την καφετιέρα για καλύτερα αποτελέσματα).

Ο καθένας μεταβολίζει διαφορετικά τον καφέ
Η καφεΐνη αποβάλλεται από τον οργανισμό με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι γυναίκες επεξεργάζονται τον καφέ πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι άντρες, οι καπνιστές δυο φορές ταχύτερα από τους μη καπνιστές και οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια τον μεταβολίζουν περίπου στο 1/3 του χρόνου που χρειάζεται ο οργανισμός εκείνων που δεν παίρνουν το χάπι.

Δεν ήταν πάντα ρόφημα
Αρχικά, η φυλή Ορόμο της Αιθιοπίας τον καφέ… τον έτρωγε. Οι αλεσμένοι κόκκοι αναμειγνύονταν με ζωικό λίπος μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια «πρωτόγονη» μπάρα ενέργειας. Η ιστορία μιλάει για έναν γιδοβοσκό, τον Kaldi, ο οποίος ανακάλυψε πρώτος τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ όταν παρατήρησε πως όταν έτρωγαν οι κατσίκες του τους καρπούς του καφεόδεντρου αποκτούσαν ζωντάνια, ήταν πιο δραστήριες, είχαν περισσότερη ενέργεια. Ο Kaldi το είπε στον ηγούμενο ενός τοπικού μοναστηριού ο οποίος προχώρησε στην παρασκευή ενός ροφήματος από αυτούς τους παράξενους καρπούς, που έμοιαζαν με μούρα, για να υποστηρίξει κατόπιν έκπληκτος κι εκείνος πως τον βοηθούσε να μένει ξύπνιος και σε εγρήγορση για την απογευματινή προσευχή. Γρήγορα όλοι οι μοναχοί του μοναστηριού έπιναν «καφέ»… ο δικός τους λόγος προτίμησης εξαπλώθηκε ταχύτατα μέχρι την Αραβική χερσόνησο. Αργότερα, γύρω στα 1000 μ.Χ. άραβες έμποροι έφεραν καρπούς καφέ στην πατρίδα τους από την Αφρική. Άρχισαν να τους βράζουν για να φτιάξουν αυτό που ονόμαζαν «qahwa» που σήμαινε «αυτός που εμποδίζει τον ύπνο»…

Και τον καφέ με κλύσμα!
Στα 1930 ο Γερμανός γιατρός Max Gerson λάνσαρε το κλύσμα με καφέ για την αποτοξίνωση του ήπατος, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τη θεραπεία του καρκίνου. Κάποτε, ο (τότε) πρίγκιπας (σήμερα Βασιλιάς) Κάρολος της Βρετανίας «εκθείασε» τις προληπτικές ιδιότητες του κλύσματος καφέ και το Amazon δεν προλάβαινε να πουλάει DIY κιτς.

Καφές vs πρωινό σεξ ή αλκοόλ
Το 53% των συμμετεχόντων σε έρευνα στην Αμερική υποστήριξε πως το πρωί η πρώτη τους σκέψη είναι ο καφές και όχι το πρωινό σεξ και σχεδόν ένα 80% λέει πως προτιμάει έναν απογευματινό καφέ από ένα κοκτέιλ.

Μια καντάτα για τον καφέ
Τη λατρεία του στον καφέ, αλλά και την εξάρτησή του από αυτόν «τραγούδησε» μέχρι και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε μια καντάτα που συνέθεσε, στην πραγματικότητα μια σατιρική όπερα, με τον τίτλο «Kaffeekantatewas». Το λιμπρέτο της καντάτας, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Λειψία κάπου ανάμεσα στα 1732-1735 έγραψε ο Christian Friedrich Henrici και σε ελεύθερη απόδοση έλεγε: Πατέρα, μην είσαι αυστηρός μαζί μου. Αν δεν πιω τις τρεις μου κούπες καφέ την ημέρα, βιώνω ένα κυριολεκτικό μαρτύριο, ζαρώνω σαν ένα κομμάτι ψητής γίδας».

Οι δυο μακροβιότερες γάτες στον κόσμο έπιναν καφέ κάθε μέρα
Η Crème Puff έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη γάτα στον κόσμο. Πέθανε το 2005 ετών 38. Ο ιδιοκτήτης της, ονόματι Jake Perry, της έφτιαχνε κάθε μέρα ένα πλούσιο πρωινό: αυγά, μπέικον, μπρόκολο και καφέ. Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι πως και η προηγούμενη γάτα του Perry, ο Grandpa Rex Allen, ακολουθούσε το ίδιο ακριβώς διαιτολόγιο. Αυτός πέθανε 34 χρονών.

Για καφέ στη… Wall Street
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης «πρωτολειτούργησε» αρχικά σε ένα καφενείο της οδού Wall (Wall Street). Ήταν το καφενείο Tontine, που άνοιξε το 1794 στη γωνία των οδών Wall και Water. Πήρε το όνομά του από έναν ναπολιτάνο τραπεζίτη, τον Lorenzo di Tonti και ήταν το meeting point ασφαλιστών, μεσιτών, εμπόρων, πολιτικών. Το καφέ Tontine ήταν το «κέντρο» του εμπορίου μέχρι το 1817, όταν οι εργασίες μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο της οδού Wall, στον αριθμό 40.

Βραζιλία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του καφέ
Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής καφέ παγκοσμίως τα τελευταία 150 χρόνια. Ενώ το Βιετνάμ και η Κολομβία κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η Βραζιλία είναι επίσης η μοναδική χώρα που καλλιεργεί τις ποικιλίες Arabica και Robusta. Ως ο Νο1 εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, η οικονομία της Βραζιλίας βασίζεται σε μεγάλο μέρος στη «σοδειά» του.

Αρμαγεδδών…
Έρευνα βρετανών και νιγηριανών ερευνητών υποστήριξε πως έως το 2080, το 70 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς κόκκων καφέ θα έχει χαθεί. Κατά την ίδια περίοδο, το «καλύτερο» σενάριο των ερευνητών λέει πως το ποσοστό γης κατάλληλης για την καλλιέργεια καφέ θα έχει συρρικνωθεί κατά 38% – το χειρότερο κάνει λόγο για ποσοστό 100%. Αν σκεφτείς την αποψίλωση των δασών, ένα υπαρκτό πρόβλημα που χειροτερεύει, αυτά τα νούμερα θα τα έλεγες μάλλον συντηρητικά.