Θεματα

Πόσο Coffee expert είσαι;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις τάσεις, τις γεύσεις και τις νέες συνήθειες των σοβαρών coffee lovers

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 842
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τάσεις, γεύσεις και συνήθειες των coffee lovers

Eίναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ρόφημα. Είναι μια ιεροτελεστία, η «δική» σου στιγμή, αυτή που θα κάνεις pause από κάθε τι άλλο και θα χαλαρώσεις. Θα πιεις τον καφέ σου το πρωί για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, θα συνεχίσεις με έναν καφέ στον δρόμο για να κάνεις πιο ευχάριστη τη βόλτα, θα ακολουθήσουν οι καφέδες της δουλειάς, ο καφές με τους φίλους και την κουβέντα, άντε και ένας ακόμη έπειτα από ένα απολαυστικό δείπνο. Ο καφές σού δίνει χρόνο, όχι βέβαια με την κυριολεκτική έννοια του χρόνου. Χρόνο, όπως λέμε μια ευκαιρία να βρεθείς με τον εαυτό σου και να βάλεις στη σωστή σειρά τις σκέψεις σου. Αυτό είναι ο καφές για κάθε σοβαρό aficionado του είδους, που τον έχει αναγάγει από μια απλή καθημερινή συνήθεια σε αναπόσπαστο κομμάτι του 24ώρου του. Πώς πίνει όμως τον καφέ του, τι pairings επιλέγει, σε ποια coffee shops συχνάζει; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2022, συγκεντρώσαμε τι παίζει από τάσεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, διευθύνσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία!

Micro Roastery σε κάθε γειτονιά
Ο κόκκος πλέον για τον coffee lover έχει ταυτότητα. Θέλει να γνωρίζει την προέλευσή του, τη μέθοδο επεξεργασίας του, την ποικιλία του, άρα, όπως καταλαβαίνεις, το καβούρδισμα που διαμορφώνει το γευστικό προφίλ στο φλιτζάνι δεν νοείται να αφεθεί στην τύχη. Έτσι, όλο και περισσότερα coffee shops εξοπλίζονται με το δικό τους μικρό καβουρδιστήρι, ψήνουν και αλέθουν τον καφέ επιτόπου, με roasters-αφανείς ήρωες που έχουν αναγάγει τη διαδικασία σε τέχνη, έχοντας ως βάση τις προτιμήσεις του κοινού που εξυπηρετούν. Ένα χρυσαφί καβούρδισμα συνήθως βγάζει ελαφρύ άρωμα, από ένα μεσαίο προκύπτει πιο έντονη γεύση και ένα δυνατό προσθέτει ένα κάπως πιο όξινο αποτέλεσμα.

Οι coffee lovers δεν βάζουν ζάχαρη ή κανέλα 
Είναι γνωστό πως οι σοβαροί λάτρεις του καφέ δεν βάζουν ζάχαρη ή καρυκεύματα στον καφέ τους, ούτε καν μαύρη ή στέβια. Eννοείται πως με τίποτα δεν βάζουν αγαύη ή ζαχαρίνη, καθώς και τα δύο αλλοιώνουν τα καλά χαρμάνια και πολλές φορές καλύπτουν τη γεύση της ανώτερης ποιότητας καφέ. Ένας βραβευμένος μπαρίστα μια μέρα μού είχε πει πως ο καφές είναι πικρός μόνο αν δεν έχει παρασκευαστεί σωστά. Και νομίζω πως έχει δίκιο.

Brew bar στην κουζίνα με barista τον εαυτό σου
Καφετιέρες, μύλοι, αξεσουάρ, αεροτσίνο (gadget για το αφρόγαλα), clever drippers (gadget για τον καφέ φίλτρου), ειδικά πανάκια και ποδιές… Πράγματι, είναι πιο εύκολο από ποτέ να εξοπλίσει κανείς τον πάγκο της κουζίνας του με τον κατάλληλο οικιακό εξοπλισμό για να φτιάχνει μόνος του τον καφέ του. Πώς θα μάθει να τον παρασκευάζει σωστά; Τα σεμινάρια καφέ για home baristas αλλά και τα events με γευσιγνωσίες και cuppings είναι τάση περισσότερο από ποτέ. Τέτοια διοργανώνει συχνά το κέντρο γευσιγνωσίας καφέ Create Athens (Κουσιανόφσκυ 99-11, Ψυχικό) και το WSPC (Γλαύκου 11, Παλαιό Φάληρο).

Ο καφές αγαπάει το hand crafted
Οι κούπες, τα φλιτζάνια του εσπρέσο, του flat white ή του καπουτσίνο –έχουν διαφορές– και τα πιατάκια στα καλά coffee shops είναι από premium κεραμικά από καλά pottery studios, φιλοτεχνημένα και ζωγραφισμένα στο χέρι. Στολίζουν τους πάγκους των coffee shops προκειμένου να αντικαταστήσουν τα μαζικά βιομηχανοποιημένα σερβίτσια, να σου χαρίσουν μια ακόμη όμορφη στιγμή, να συμβαδίσουν με την τάση της εποχής, που θέλει το ποιοτικό προϊόν να πηγαίνει χέρι-χέρι με το hand crafted. Σε ορισμένες περιπτώσεις σου δίνουν πληροφορίες προκειμένου να τα αποκτήσεις κι εσύ ή ακόμα λανσάρουν και τη δικιά τους σειρά με σκεύη που μπορείς να αγοράσεις επιτόπου, όπως στο Lot51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24B).

Kαφές με οικολογική συνείδηση
Τα speciality coffee shops που συχνάζει ο coffee aficionado  στήριζαν πάντα τον βιολογικό καφέ, αυτόν δηλαδή που καλλιεργείται χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών όπως αυτοί της συμβατικής καλλιέργειας. Την «ηθική» τους αυτή στρατηγική συμπληρώνουν τα ποτήρια και τα καλαμάκια από χαρτί και ανακυκλωμένα υλικά αρκετό καιρό πριν βγουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού. Σήμερα προωθούν μάλιστα και τη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών και των παγουριών για τον καφέ φίλτρου, ενώ για τους οπαδούς της συγκεκριμένης παρασκευής καφέ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τα coffee bags – τα είδαμε στο Les Papallones( Εθνικής Αντιστάσεως 156, Καισαιριανή): βιοδιασπώμενα φακελάκια (όπως του τσαγιού) που με ζεστό νερό και χωρίς άλλο εξοπλισμό μπορείς να φτιάξεις άμεσα coffee to go. Στην ίδια λογική, και οι κάψουλες για τις οικιακές καφετιέρες τείνουν να γίνουν νέας γενιάς, από ανανεώσιμα υλικά φυτικής προέλευσης.

Coffee loves vegans
Oρισμένοι υποστηρίζουν ότι ο καπουτσίνο θα βγει βελούδινος μόνο με τη βοήθεια του ζωικού γάλατος. Τι γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν ένα πλούσιο ρόφημα αλλά είτε είναι vegan είτε έχουν δυσανεξία στη λακτόζη; Η μεγάλη τάση που ήρθε στην Αθήνα από το εξωτερικό, προτείνει το γάλα από αρακά ή πατάτα (θα έχεις δει το χάρτινο χαρακτηριστικό ριγέ κουτί της Sprout, της μοναδικής εταιρείας που τα λανσάρει στην Ελλάδα), καθώς η πρωτεΐνη τους είναι που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείται ευκολότερα αφρόγαλα, όπως συμβαίνει και με το γάλα βρόμης ή σόγιας. Από όσο μάθαμε, το γάλα αμυγδάλου, τονίζει τις πικρές νότες του καφέ, το γάλα καρύδας προσθέτει μια πυκνότερη υφή, τον κάνει μια ιδέα πιο γλυκό και του δίνει ένα εξωτικό στοιχείο που ταιριάζει μάλλον στις κρύες παρασκευές, ενώ το γάλα φουντουκιού λέγεται ότι είναι πιο εύγευστο στα ζεστά ροφήματα και ανάλογα με τη μάρκα έχει περισσότερο ή λιγότερο έντονη γεύση.

Το σωστό Fika θέλει καφέ με babka από τον baker
To σουηδικό «fika» με τους όλο και αυξανόμενους οπαδούς σε όλο τον κόσμο αποδίδεται ως «μια cozy στιγμή στη μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του». Πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει όλο αυτό πίνοντας μαζί και έναν καφέ, συνήθως με τη συνοδεία ενός μικρού σνακ… Τα τυποποιημένα, συσκευασμένα μπισκοτάκια όμως και τα κατεψυγμένα κρουασάν ανήκουν στο παρελθόν. Τα καλύτερα ενημερωμένα coffee shops προσφέρουν χειροποίητα, μοσχοβολιστά φουρνιστά από το χέρι εξειδικευμένου baker και ξεχωρίζουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα υπέροχα κρουασάν του Fika (Βούρβαχη 6, Ακρόπολη), τα λαχταριστά cinnamon rolls του Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι) και οι χορταστικές babka του Roosters (Θέτιδος 1, Βριλήσσια). 

Καφές σε γυάλινο μπουκάλι ή κουτάκι αναψυκτικού
Mπορεί ο freddo να κυριαρχεί όχι πια μόνο το καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο, όμως σήμερα υπάρχει και ο cold brew, ο οποίος αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς που θέλουν να δοκιμάσουν έναν κρύο καφέ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα τον βρεις εμφιαλωμένο σε γυάλινες φιάλες στο Kudu (25ης Μαρτίου 22, Ψυχικό) ή σε funky αλουμινένια κουτάκια που θυμίζουν αναψυκτικό όπως προτιμούν οι Ηandpickers (Αναξαγόρα 45, Ταύρος).

Οι συνδρομητές του καφέ
Η υπηρεσία συνδρομής speciality καφέ διαδίδεται όλο και περισσότερο. Εύκολα επιλέγεις εκείνον με τα γευστικά χαρακτηριστικά που προτιμάς, στην ποσότητα που χρειάζεσαι, για να έρθει τη μέρα που σε ενδιαφέρει και φτάνει στην πόρτα σου αλεσμένος και οικονομικός κι έτσι να μην ξεμένεις ποτέ στο σπίτι από καφέ, ειδικά αν ο χρόνος σου είναι γενικά περιορισμένος. Στη σελίδα του Samba Coffee Roasters (Σόλωνος 36) για παράδειγμα θα δεις αναλυτικά τι περιλαμβάνει μια συνδρομή καθώς και διάφορες προσφορές.