Θεματα

Beyond Meat: Τα προϊόντα από plant-based κρέας είναι το μέλλον της πρωτεΐνης

Κάθε προϊόν της Beyond Meat παράγεται από απλά φυτικά υλικά με βάση τον αρακά, δεν περιέχει σόγια, GMO, γλουτένη και είναι 100% vegan

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα προϊόντα Beyond Meat έχουν την ίδια γεύση, επίγευση, όψη και υφή με το κρέας αλλά είναι 100% vegan

Τα vegan προϊόντα Beyond Meat τα συνάντησα πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια σε… μπεργκεράδικα. Κανονικά μπεργκεράδικα που, όμως, ήθελαν να δώσουν και μία χορτοφαγική επιλογή στο κοινό τους. Άρχισα να τους δίνω σημασία όταν οι ίδιοι οι σεφ των εστιατορίων (όλοι τους κρεατοφάγοι) ορκίζονταν στην ποιότητά τους. Έλεγαν μάλιστα ότι είναι τόσο καλά, που δεν καταλαβαίνεις ότι δεν περιέχουν ίχνος κρέατος. Με έπεισαν και δοκίμασα το Beyond Burger και, ναι, ήταν τρομερά νόστιμο, αλλά αυτό δεν ήταν καν το πιο σημαντικό…
Κάθε προϊόν της Beyond Meat παράγεται από απλά φυτικά υλικά με βάση τον αρακά, δεν περιέχει σόγια, GMO, γλουτένη (με μοναδική εξαίρεση τα Beyond Chicken Tenders) και είναι 100% vegan. Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε μία γευστική επιλογή που συμβάλει στη διατήρηση της υγείας μας (τα προϊόντα Beyond Meat είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη), βοηθάει στην κλιματική αλλαγή (μπορούν να παρασκευαστούν δημιουργώντας 90% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), αλλά και στην προστασία των φυσικών πόρων (π.χ. η δημιουργία ενός Beyond Burger απαιτεί πολύ λιγότερο νερό, γη και ενέργεια από ένα αντίστοιχο μπιφτέκι βοείου κρέατος). Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του Forbes τον Δεκέμβριο του 2019 «τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης σώζουν περίπου 250.000 ζώα ετησίως».
Με άλλα λόγια το να επιλέξεις ένα φυτικό burger έναντι ενός κανονικού είναι μια σωστή επιλογή για εσένα, αλλά και για τον πλανήτη. Ωστόσο, η μεγάλη καινοτομία του Beyond Burger βρίσκεται στο γεγονός ότι έχει την ίδια γεύση, επίγευση, όψη και υφή ενός μοσχαρίσιου burger! Δεν είναι τυχαίο που η πλειοψηφία των πιστών καταναλωτών του είναι φανατικοί κρεατοφάγοι, ούτε ότι το προτιμούν αθλητές παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Chris Paul (NBA), ο Kyrie Erving (NBA), ο Louis Hamilton (F1), o Romelu Lukaku (Serie a, National Team Belgium) κ.ά.
Το burger της Beyond Meat έχει βραβευτεί από τους καταναλωτές ως το καλύτερο vegan προϊόν όλων των εποχών (vegnews.com/2020/12/100-best-vegan-products) και είναι το πρώτο που παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά το 2019. Σήμερα, όμως, θα ανακαλύψεις πολλές ακόμα επιλογές όπως λουκάνικο, κιμά, κεφτεδάκια και παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου, ενώ σύντομα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλα νέα, καινοτόμα προϊόντα. Αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι μέσα στο 2022 η εταιρεία Beyond Meat προχώρησε σε σημαντική μείωση των τιμών σε όλα της τα προϊόντα (η προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης είναι τώρα στα €4,49) για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Μπορείς να βρεις τα προϊόντα της Beyond Meat στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες food service (TGI Fridays, Pizza Fan κ.ά.) – όλα τα σημεία πώλησης της Beyond Meat στο www.foodelco.gr/locator-2. Επίσης μια καλή ευκαιρία να τα δοκιμάσεις είναι μέσα στα σούπερ γευστικά burgers του vegan chef Νίκου Γαϊτάνου στο περίπτερο των Athens Vegan Burgers και Beyond Meat, που θα βρεις τόσο στο Burger Fest 2022 (23-25 Σεπτεμβρίου, ΟΑΚΑ), όσο και στο περίπτερο του Vegan Life Festival (1-2 Οκτωβρίου, Τεχνόπολη).