Θεματα

My Greek Meze: Ποια tapas και ποια finger foods, στην Ελλάδα έχουμε τον μεζέ και το καλοκαίρι είναι η εποχή του

Η Ελένη Ψυχούλη μιλάει για το νέο βιβλίο που συνυπογράφει μαζί με την Ιωάννα Παυλάκη

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
My Greek Meze

Το «My Greek Meze» είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στον μεζέ. Το υπογράφουν η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Παυλάκη

Ο μεζές για τους Έλληνες είναι η απόλυτη δικαιολογία για να βρεθούμε με την παρέα, να ξεγελάσουμε την πείνα μας, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να μοιραστούμε τη νοστιμιά, να ξορκίσουμε τις έγνοιες… Τον τιμάμε σε σπιτικές, ξαφνικές μαζώξεις, στα στριμωγμένα τραπεζάκια του μεζεδοπωλείου, στο βουνό και στην ψάθα της παραλίας, το καλοκαίρι είναι η γιορτή του. Το «My Greek Meze», το καινούργιο βιβλίο που υπογράφουν η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Παυλάκη, περιέχει κείμενα, tips και 65 εύκολες συνταγές με τέλειες φωτογραφίες αλλά και το savoir vivre ενός τραπεζιού στρωμένου με ελληνικούς μεζέδες. Μιλάμε με τη μία από τους συντελεστές του βιβλίου, την Ελένη Ψυχούλη, και μας ανοίγει η όρεξη… 

 Ιωάννα Παυλάκη και Ελένη Ψυχούλη
Ιωάννα Παυλάκη και Ελένη Ψυχούλη

Τι παθαίνει ο Έλληνας μόλις ακούει τη λέξη μεζέ;
 Xαρά μεγάλη! Νομίζω ότι ως λαός ποτέ δεν συγκινηθήκαμε με τη γαλλική εκδοχή του ένα πιάτο μπροστά σου, με μια μικροσκοπική γκουρμέ δημιουργία στο κέντρο. Η Ελλάδα το φαγητό της το θέλει γενναιόδωρο, θέλει στο τραπέζι ποικιλία και χρώμα, θέλει πολλές γεύσεις, θέλει να βουτάει το ψωμί της στη σάλτσα και στη σαλάτα, θέλει κυρίως και μια ωραία παρέα να τα μοιραστεί όλα αυτά. Ο μεζές, το τσιμπολόγημα, χαλαρά και με τη σαγιονάρα, στην αυλή, πλάι στο κύμα, είναι η πιο νόστιμη στιγμή μας σαν κοινωνία. Δεν μας νοιάζει η τεχνική και η εκτέλεση του πιάτου, ας είναι και μια κονσέρβα, ας είναι και μια ντομάτα κομμένη «τριαντάφυλλο» και λίγο από το φαγητό που περίσσεψε από την προηγουμένη. Αρκεί να υπάρχει ένα τσίπουρο, λίγο κρασάκι, μια παγωμένη μπίρα, να ανοίξουν οι καρδιές και να σκάσουν τα χείλη, να κονταροχτυπηθούν τα πιρούνια στο ίδιο στενό πιατάκι.

Έχει εποχή ο μεζές; 
Ο μεζές είναι παντός καιρού, αφού πρόκειται για σημειολογία, για διάθεση ψυχής, για ιερουργία και ιεροτελεστία. Υπέροχος στον ζεστό καφενέ του χωριού, γύρω από τη σόμπα τον χειμώνα, απογειώνεται το καλοκαίρι, τότε που η ζωή γίνεται πολύ πιο απλή. Τότε που η μεζεδοκατάσταση μπορεί να στηθεί τελευταία στιγμή, στο οπουδήποτε, ακόμη και στην άμμο της παραλίας, με την μπίρα να σφηνώνεται στα βοτσαλάκια μη χυθεί και τις συσκευασίες να ανοίγουν για να φαγωθούν με τα χέρια. Σημασία έχει το πρόσταγμα: «πέρνα για ένα μεζεδάκι», «έλα για ένα τσιπουράκι», «ελάτε να μοιραστούμε ό,τι έχουμε»!

My Greek Meze

Ποιες περιοχές της Ελλάδας κατ' εξοχήν φημίζονται για τους μεζέδες τους;
Κυρίως η Μυτιλήνη με το ούζο της, η Κρήτη με τις ρακές της και ο Βόλος με τα τσίπουρά του. Καθώς διευθυντής της ορχήστρας είναι πάντα ένα τοπικό αλκοόλ. Ωστόσο, η μεζεδοκατάσταση επιβιώνει και βασιλεύει παντού στην Ελλάδα, προσαρμόζοντας και διαφοροποιώντας τον μεζέ ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τη γεωγραφία του κάθε τόπου.

Με την Ιωάννα Παυλάκη πώς σμίξατε;
Συναντηθήκαμε επαγγελματικά, ταυτιστήκαμε, γίναμε πολύ φίλες. Μια φιλία που ξεκίνησε από επαγγελματική εκτίμηση. Η Ιωάννα έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Τη σειρά My Greek, βιβλία που μέσα από διαφορετικές ενότητες σου δίνουν όλη την ελληνική παράδοση, τον Μεζέ, το Βίγκαν, το Γλυκό, την Ταβέρνα, σε ένα υψηλής αισθητικής, πολύ σύγχρονο αποτέλεσμα, που αφορά τον Έλληνα αλλά θα ήθελε και ο κάθε ξένος να το πάρει μαζί του στη χώρα του. Βιβλία λιμπιστικά, σε χαμηλή τιμή, που δίνουν μια εντελώς μοντέρνα ευκαιρία σε αυτό που λέγαμε «τουριστικό βιβλίο». 

My Greek Meze

Πες μας τον απόλυτο δικό σου μεζέ…
Ο δικός μου αγαπημένος μεζές είναι θαλασσινός και βολιώτικος. Τα 3-4 εναπομείναντα αυθεντικά τσιπουράδικα, όπου για ώρες ολόκληρες παρελαύνουν από μπροστά σου θαλασσινά στην πιο ωμή, στην πιο ακατέργαστη εκδοχή τους. Άντε το πολύ, ένα πέρασμα από τη σχάρα. Η λιτότητα της αφθονίας, γεύση συγκινητική, με όπλο τη φρεσκάδα. Και το τσίπουρο για τις εξομολογήσεις, τις κουβέντες, το «στην υγειά μας»!

*Το βιβλίο “My Greek Meze” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο, 162 σελ., €17,90, θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ