Θεματα

Οι διάσημοι σεφ που θα συναντήσεις φέτος το καλοκαίρι στα νησιά

Γαστρονομική απόβαση στα ελληνικά νησιά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 836
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευτέρης Λαζάρου
Λευτέρης Λαζάρου

Διάσημοι σεφ σαλπάρουν για Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σίφνο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Tα τελευταία χρόνια είναι παράδοση οι πιο γνωστοί και ταλαντούχοι έλληνες σεφ να σαλπάρουν στα νησιά βάζοντας πινελιές του ταλέντου τους στα καλοκαιρινά μενού των νησιώτικων εστιατορίων. Κάποιοι από αυτούς, παραµένουν πιστοί στα πόστα που τους είδαμε πέρσι, άλλοι πάλι αναλαµβάνουν νέα projects σε ξενοδοχειακές µονάδες, όλοι όμως έχουν έναν στόχο κοινό: να συνθέσουν το απόλυτο γαστρονομικό καλοκαίρι για τους επισκέπτες τους.

Πιάτο Αλέξανδρου Τσιοτίνη
Χταπόδι καρπάτσιο με κροκέτες γεμιστά, ένα καλοκαιρινό πιάτο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη

Τον Έκτορα Μποτρίνι (εκτός φυσικά από την Κέρκυρα και το χιλιοβραβευμένο του Etrusco στην Κάτω Κορακιάνα αλλά και το Botrini’s μέσα στο Angsana στις Μπενίτσες), και εκτός από τη φημισμένη Σελήνη στην αυλή του Κatikies Oia, συναντάμε και στο Botrini’s Santorini με signature πιάτα που εντυπωσιάζουν στο δεκατεσσάρων σταδίων μενού του. Ο ίδιος επιμελείται και τα υπόλοιπα εστιατόρια του ομίλου Katikies, το Therasia, το casual ιταλικό Katikies Kirini, το Chroma με έμφαση στην ψαροφαγία και τα ωμά, το μεσογειακό μενού του Nikki Beach.

Έκτορας Μποτρίνι
Έκτορας Μποτρίνι

Ο Γιάννης Παρίκος παρουσιάζει ένα φρέσκο, καλοκαιρινό μενού στο Rocabella στο Ημεροβίγλι, με ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ όπως το αβγό με κρέμα ναξιώτικης πατάτας, συριανό τυρί Σαν Μιχάλη και φρέσκια ελληνική τρούφα ή η σκορπίνα με τσιγαριαστά χόρτα και σάλτσα κακαβιάς. Ο Άνταμ Κοντοβάς βρίσκεται για μια ακόμα φορά στα ηνία του Alali εντός του ξενοδοχείου Astarte στο Ακρωτήρι, με τον βραβευμένο bartender Πάνο Κανατσούλη να επιμελείται τα κοκτέιλ, τον Άρη Σκλαβενίτη στη λίστα των κρασιών, τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη στα επιδόρπια. Ποιο πιάτο σου θεωρείς «must try», τον ρωτάμε για να μας απαντήσει «το φιλέτο αρνί με ξινόχοντρο, ταραμά, αλμύρα και κουμκουάτ».

Jean Charles Metayer
Jean Charles Metayer

Στο Ημεροβίγλι συναντάμε και το La Maison Restaurant Santorini με την υπογραφή του Δήμου Σαμουράκη και μοντέρνα διεθνή κουζίνα με ελληνικές πρώτες ύλες. Τα αχνιστά μύδια που περνάνε από σχάρα, με σαλάτα από σέλερι και σάλτσα από ξινόγαλα και λάδι από άνηθο και wasabi ανήκουν στα highlight πιάτα του καταλόγου. Το μενού επιμελείται και (στο γνωστό από την Κηφισιά) Fratti στην παραλία του Περίβολου, προτείνοντας ιταλική κουζίνα με ένα πιο θαλασσινό twist, όπως στρείδια, καβουροπόδαρα και χαβιάρι σε πάγο. Αντίθετα με σταθερή, νόστιμη κρεατοφαγία και άφθαστα ψητά σε ανοιχτή φωτιά ο Άρης Βεζενές μας περιμένει για δεύτερη χρονιά στο Vezené Santorini.

Παύλος Κυριάκης
Παύλος Κυριάκης

Στο ηφαιστειακό νησί συναντάμε και τον Παύλο Κυριάκη, και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Aura του ξενοδοχείου Sea Breeze by Hilton, με μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στις ντόπιες πρώτες ύλες αλλά και στις γαλλικές τεχνικές. Στη βεράντα του Mavro στο ξενοδοχείο Kivotos πάνω στην καλντέρα του Ημεροβιγλίου τα αγαπημένα υλικά του Jean Charles Metayer, όπως το ελληνικό μπαρμπούνι και το αρνί μαζί με τα ντόπια σαντορινιά προϊόντα μετατρέπονται σε menu degustation και a la carte με signature dishes όπως το αρνί μπούτι confit σε ελαιόλαδο με πάστα λεμονιού και σαντορινιό ντοματάκι και το μοσχαράκι με αγκινάρα και sauce γλυκού σαντορινιού κρασιού. Τη διεθνή υψηλή γαστρονομία με τη βαθιά κυκλαδίτικη παράδοση της Σαντορίνης θέλει να παντρέψει και ο executive chef του ομίλου Τραστέλη, Arnaud Bignon, με το Magma by Spondi το οποίο θα προσθέσει κι αυτό τα δικά του αστέρια Michelin στο νησί και λέγεται πως θα ανοίξει μέσα στον Αύγουστο.

Πιάτο του Αθηναγόρα Κωστάκου
Πιάτο του Αθηναγόρα Κωστάκου

Στο νησί των ανέμων τώρα, και έτερο «κάστρο» του κοσμοπολιτισμού στις Κυκλάδες, τη Μύκονο, ο Αθηναγόρας Κωστάκος κρατά τα ηνία στο εντυπωσιακό Noema. Ο σεφ, με φιλοσοφία from soil to fire, δίνει έµφαση στην πρώτη ύλη αλλά και την παράδοση των αιγιοπελαγίτικων νησιών. Ταυτόχρονα, ο chef συνεχίζει την επιτυχημένη του συνεργασία με το διάσημο Scorpios. Ο Χριστόφορος Πέσκιας για 8η φορά µοιράζεται ανάµεσα σε Αθήνα και Μύκονο, παραμένοντας στο Jackie O ενώ στη Χώρα φέτος έστησε και το Jackie o Cantina, με κρέατα στη σχάρα, γύρο και ινδικές κρέπες ντόσα. Για 8η χρονιά θα βρίσκεται και ο αγαπημένος και πολυβραβευμένος Γκίκας Ξενάκης στο ξενοδοχείο Andronikos προτείνοντας μοντέρνα δημιουργική κουζίνα. Τον συναντάμε και στο Cove της Πάρου στο εστιατόριο Rada με μενού που εμπνέεται από τα παριανά προϊόντα.

Χριστόφορς Πέσκιας
Χριστόφορς Πέσκιας

Στην Πάρο δίνει το παρών και ο Γιάννης Λουκάκος, που επιμελείται το μενού στο Deck στη Νάουσα αλλά και ο εξαιρετικός Σωτήρης Ευαγγέλου που υπογράφει το μενού του βραβευμένου εστιατορίου Grandma’s στο Liostasi. Ευχάριστη γαστρονομική έκπληξη έρχεται και από την Αντίπαρο, εκεί που στήθηκε ο κυκλαδίτικος Βασίλαινας προτείνοντας μοντέρνα ψαροφαγία από τα χέρια του επί χρόνια σταθερού του σεφ Μανώλη Γαρνέλη.

Γκίκας Ξενάκης
Γκίκας Ξενάκης

Η Σίφνος κάθε χρόνο ανεβαίνει όλο και περισσότερο με νέα και πολύ ενδιαφέροντα γαστρονομικά projects. Το νησί που φημίζεται για την τοπική του κουζίνα, διαθέτει εδώ και χρόνια το καταπληκτικό Ω3 στον Πλατύ Γιαλό, έκανε πέρσι πάταγο με την περίφημη Cantina του ιδιοκτήτη-σεφ Γιώργου Σαμοΐλη (ο ίδιος και στο Ω3), ο οποίος βγάζει θαύματα στο μικρό και πολύ ατμοσφαιρικό του πόστο χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά σιφνέικα προϊόντα και «πατώντας» στη zero waste νοοτροπία. Φέτος, το νησί απέκτησε ένα ακόμη καυτό γαστρονομικό σποτ μια και ο Αθηναγόρας Κωστάκος εμφανίζεται και εδώ καθώς επιμελείται το μενού στο εστιατόριο του boutique ξενοδοχείου NOS βάζοντας κι αυτός στο επίκεντρο την κυκλαδίτικη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού τα οποία απογειώνει με το μοναδικό του ταλέντο σε πιάτα όπως πικάντικο ταρτάρ παλαμίδας με κάπαρη και τσακιστές ελιές, ταραμάς από τόνο Αλοννήσου, αρνί καπνιστό σε κληματόβεργες και πορτοκαλόπιτα με παγωτό εσπεριδοειδών. Τέλος, στο νησί του Τσελεμεντέ, κατέφθασε και αέρας του κολωνακιώτικου Simul, μια και ο Νίκος Θωμάς υπογράφει το μενού στο Bostani, το καινούργιο εστιατόριο του ξενοδοχείου Verina Astra, μέσα σε κήπο με αρωματικά βότανα και φυτά. Στο μενού θα υπάρχουν και τα (σούπερ επιτυχημένα από το αθηναϊκό Simul), κόκορας με κρέμα αρσενικού Νάξου και ξινό τραχανότο αλλά και ο ντολμάς με ντελικάτα γλυκάδια και αβγολέμονο.

Άλεξ Τσιοτίνης
Άλεξ Τσιοτίνης

Ο από φέτος κάτοχος Michelin και εξαιρετικός Αλέξανδρος Τσιοτίνης σάλπαρε για την Ίο και το πολυτελές ξενοδοχείο Calilo που φιλοξενεί το εστιατόριο Ches με κόνσεπτ 33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια που θα προσφέρουν ένα γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες, με σταθμούς όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και, φυσικά, η Ίος (κατσικάκι, νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί). Τον συναντάμε όμως και στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Σάμο και το Casa Cook στο Πυθαγόρειο.

Χάρης Μπονάνος
Χάρης Μπονάνος

Πέρα από τη φημισμένη της ντόπια κουζίνα, έχει και η Νάξος τα γαστρονομικά της higlights. Ο Γκίκας Ξενάκης δίνει τα τελευταία χρόνια τις κατευθύνσεις στο εντυπωσιακά όμορφο Barozzi πάνω στο λιμάνι, και ο Χάρης Μπονάνος βρίσκεται στο Avaton 1739 αναδεικνύοντας τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα του νησιού. Συνεχίζοντας, στην Πορτάρα, ο γνωστός από την ενασχόληση του με την κοσμετική Γιώργος Κορρές έστησε εδώ (στον τόπο καταγωγής του) το concept store Naxos Apothecary με καλλυντικά φτιαγμένα από λουλούδια και βότανα του νησιού αλλά και με ένα lounge resto που προσφέρει πιάτα με προϊόντα και πάλι της ναξιακής γης. Τελευταίο χοτ νέο στο νησί και το Belman, μικρό μπαράκι που φέτος άνοιξε μέσα στα στενά του Κάστρου, με τον Μάνο Μπαμπούνη, μέλος της Nolanverse και αρχιτέκτονα (των Nolan-Proveleggios-Sweet Nolan) στην ιδιοκτησιακή ομάδα και την bar manager του Nolan και του Proveleggios, Πόπη Σεβαστού στα  ποτά.

Άγγελος Μπακόπουλο
Άγγελος Μπακόπουλος

Πού να φας στο Ιόνιο; Η Ζάκυνθος φέτος αναδεικνύεται σε σημείο συνάντησης μεγάλων μαγείρων αφού εκεί συναντάμε τόσο τον Χριστόφορο Πέσκια, στο Contessina Collection με ελληνική δημιουργική κουζίνα, όσο και τον Jean Charles Metayer στο Porto Zante Villas αλλά και τον Άγγελο Μπακόπουλο που φέτος βρίσκεται στο Lesante Cape. Γνωστή κυνηγός της καλής πρώτης ύλης και η Αργυρώ Κουτσού που γνωρίσαμε από την αθηναϊκή Τζουτζούκα και φέτος το καλοκαίρι την βρίσκουμε στην κουζίνα του Comidoro στο Ληξούρι με πιάτα «αλήτικα» και ανατρεπτικά. Στο Marbella Corfu στην Κέρκυρα, ο Γιάννης Κιόρογλου που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στις Κάννες, επιμελείται τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου, το Celeste με κουζίνα της Γαλλικής Ριβιέρας και το Kumquat όπου παντρεύει πανασιατικές με μεσογειακές γεύσεις. Όπου και να βρεθείτε, καλά γαστρονομικά ταξίδια!

Γιάννης Κιόρογλου
Γιάννης Κιόρογλου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ