Θεματα

Γιατί η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και τον πλανήτη μας;

Πώς ο υπερμαραθωνοδρόμος Μάριος Γιαννάκου άλλαξε τη ζωή του αλλάζοντας τη διατροφή του

Μαρία Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα φυτικά προϊόντα της Alpro κάνουν καλό σε εσένα, αλλά και στο περιβάλλον

Είναι ένα βράδυ Κυριακής σαν όλα τα άλλα. Χαζεύω στο Instagram μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Κι ενώ τα βλέφαρά μου βαραίνουν, στο feed μου εμφανίζεται μια φωτογραφία που κοιτάει το βουνό του Ολύμπου μέσα από μια πορτοκαλί σκηνή. Ανοίγω τα μάτια διάπλατα. Πόσο θα ήθελα να κάνω camping στον Όλυμπο! Η φωτογραφία ανήκει στον Μάριο Γιαννάκου (@marios_giannakou), για τον οποίο έχω ακούσει πολλά. Πρόκειται για ένα παιδί γεμάτο όρεξη και απρόσμενη δύναμη. Γιατί θέλει δύναμη να αλλάξεις τη ζωή σου. Κι όταν ο Μάριος είδε ένα φίλο του να παλεύει για να ζήσει, πήρε την απόφαση να φέρει τη ζωή του τούμπα. Έκοψε το κάπνισμα, άρχισε να προσέχει τη διατροφή του και ξεκίνησε να αθλείται. Τέσσερα χρόνια μετά από αυτή την απόφαση ο Μάριος είχε χάσει 50 κιλά και είχε γίνει υπερμαραθωνοδρόμος – στην έρημο Αλ Μαρμούρ έτρεξε 270 χιλιόμετρα στον μεγαλύτερο υπερμαραθώνιο ερήμου στον κόσμο, διένυσε 150 χιλιόμετρα στην παγωμένη Αρκτική και 250 χιλιόμετρα στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Περνάω ώρες χαζεύοντας το Instagram του. Σκέφτομαι ότι αυτή η περίπτωση ανθρώπου είναι ένα πραγματικό πρότυπο. Βλέποντας τις φωτογραφίες του θέλω κι εγώ να σηκωθώ να τρέξω, να προσέξω τη διατροφή μου και το αποτύπωμα που αφήνω στον κόσμο, να αλλάξω τη ζωή μου όλη! Την επόμενη κιόλας μέρα, αποφασίζω να επικοινωνήσω μαζί του στέλνοντάς του ερωτήσεις, τις οποίες είχε την ευγένεια να απαντήσει:

Σήμερα είστε ένας διακεκριμένος αθλητής υπεραποστάσεων, μερικά χρόνια πριν, όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στη ζωή σας. Πώς πήρατε την απόφαση να αλλάξετε καθημερινότητα και τρόπο ζωής; Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε;
Πριν κάποια χρόνια, όπως γνωρίζετε, ήμουν υπέρβαρος και καπνιστής. Οι διατροφικές μου συνήθειες δεν ήταν σωστές και είχα υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Όλα αυτά άλλαξαν, όταν αποφάσισα πως πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου και την υγεία μου δίνοντας προτεραιότητα σε αυτό. 

Εκτός από την άθληση, η διατροφή τι ρόλο έπαιξε στην αλλαγή σας; Τι διατροφή ακολουθείτε σήμερα;
Η σωστή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου πλέον. Η τροφή που δίνουμε στον οργανισμό μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχει ένας άνθρωπος. Η διατροφή με βοήθησε όχι μόνο στην απώλεια των κιλών αλλά στη διατήρηση της υγείας μου, που αποτελεί ένα εξίσου αν όχι το πιο σημαντικό κομμάτι. Στη διατροφή μου έχω εντάξει προϊόντα φυτικής διατροφής της Alpro που καλύπτουν τις διαφορετικές μου ανάγκες τόσο σε συστατικά όσο και σε γεύσεις, για όλες τις στιγμές της μέρας, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σαλάτες.

Θεωρείτε ότι αν ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αρχίσουν να ακολουθούν μια φυτική διατροφή αυτό θα είχε έναν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;

Μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το έτος που διανύουμε έδειξε πως η διαιτητική μετατόπιση από το κρέας και άλλα ζωτικά προϊόντα σε προϊόντα φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τι συμβουλή θα δίνετε σε κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Θα του έλεγα ότι χρειάζεται συνέπεια και υπομονή, γιατί κάθε αλλαγή είναι δύσκολη. Το αποτέλεσμα και η διαδικασία, όμως, αξίζει. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στον εαυτό του.

Οι απαντήσεις του Μάριου με έβαλαν σε σκέψεις… Ποτέ πριν δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η τροφή που επιλέγουμε να καταναλώνουμε δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και το μέλλον του πλανήτη. Κι όμως έτσι είναι… Μετά από μια σύντομη αναζήτηση, βρήκα ότι μέχρι το 2030 η ανθρωπότητα θα χρειάζεται έδαφος, διπλάσιο από την έκταση της Γης (!) για να παράγει την τροφή της. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 30% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας… χθες! Πώς όμως; Πολύ απλά, επιλέγοντας αυτό που κάνει καλό στον ίδιο μας τον οργανισμό…

Ξέρουμε ήδη ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτικά τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία μας. Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι ότι έχουν τη χαμηλότερη επίπτωση στο περιβάλλον, καθώς κατά την παραγωγή τους εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και χρειάζεται λιγότερο έδαφος και νερό. Και γράφοντας αυτές τις γραμμές, επιστρέφω πάλι στις απαντήσεις του Μάριου. Σε ένα σημείο αναφέρει: «Στη διατροφή μου έχω εντάξει προϊόντα φυτικής διατροφής της Alpro που καλύπτουν τις διαφορετικές μου ανάγκες τόσο σε συστατικά όσο και σε γεύσεις».

Γιατί ο Μάριος επιλέγει την Alpro; Αποφασίζω να το ψάξω λίγο παραπάνω και βρίσκω ότι η Alpro είναι ο απόλυτος ειδικός στη φυτική διατροφή. Πρόκειται για μία εταιρεία που εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια δημιουργεί φυτικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία καρπών (όπως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, βρώμη, ρύζι κ.α.). Ήδη από το 1980 η Alpro πρωτοπορεί στην υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, ενώ το 2018 πιστοποιήθηκε με πιστοποίηση B Corp γιατί είναι από τις λίγες εταιρείες που συνδυάζουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους με την οικονομική ανάπτυξη.

Στην πλούσια γκάμα των προϊόντων της μπορεί να βρει κανείς φυτικά ροφήματα με βάση διαφορετικούς καρπούς (και χωρίς ζάχαρη), φυτικά επιδόρπια, ακόμα και φυτική κρέμα μαγειρικής για τους πειραματισμούς σου στην κουζίνα ή για έναν φυτικό cappuccino. Όσο για τα φυτικά ροφήματα της Alpro, αυτά είναι άλλο κεφάλαιο… Μπορείς να τα απολαύσεις ζεστά ή κρύα, να τα χρησιμοποιήσεις ως βάση σε λαχταριστά smoothies, να τα συνδυάσεις με φρούτα ή δημητριακά για ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό. Με άλλα λόγια τα προϊόντα της Alpro είναι ο πιο εύκολος (και νόστιμος!) τρόπος για να εντάξεις τη φυτική διατροφή στη ζωή σου, χωρίς να αφήσεις πίσω τις γεύσεις που σου αρέσουν. Ανακάλυψέ τα εδώ και κάνε τη σωστή επιλογή όχι μόνο για εσένα, αλλά και για τον πλανήτη.