Θεματα

Απολαυστικά Buddha Bowls με ταχίνι

Ο Γιάννης Χρύσος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, προτείνει τον πιο καλοκαιρινό συνδυασμό γεύσεων

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπολ ενέργειας με superfoods
© Unsplash/ Ralph Ravi Kayden

Buddha Bowls: Πώς θα φτιάξεις ένα θρεπτικό και απολαυστικό μπολ γεμάτο γεύση.

Τα Buddha Bowls έκαναν την εμφάνιση τους αρχικά στο Pinterest. Τα έντονα χρώματά τους, η ποικιλία των απολαυστικών συνδυασμών αλλά και η αίσθηση της φυσικότητας τράβηξαν αμέσως την προσοχή όλων. 

Τα Buddha Bowls είναι ένα πλήρες πιάτο για χορτοφάγους, που μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών τους, θρεπτικά και γευστικά. Στην αρχική τους μορφή, αποτελούνταν από ψημένα ή ωμά λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή ρύζι, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Όταν ξεκίνησε η «επέλασή» τους στη Δύση, προστέθηκαν επιπλέον επιλογές, όπως αυτή του κοτόπουλου ή του σολομού ως μια επιπλέον πηγή πρωτεΐνης.

Ο Γιάννης Χρύσος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το ταχίνι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της νέας και υγιεινής συνήθειας. Είναι το βασικό συστατικό στη σάλτσα που χρησιμοποιείται, και ταιριάζει σε όλους τους συνδυασμούς, προσφέροντας το πλούσιο άρωμα και τα ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά του. Ο Γιάννης Χρύσος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μας δίνει οδηγίες για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο, καλοκαιρινό συνδυασμό.

Δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό Buddha Bowl

Ξεκινήστε με τα δημητριακά. Χωρίστε το πιάτο σε τέσσερα τμήματα. Στο πρώτο προσθέστε καστανό ρύζι, κινόα, κους κους, πλιγούρι, ή ακόμα και ζυμαρικά ολικής, τα οποία θα σας προσφέρουν ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Tip: Μπορείτε να βράζετε δημητριακά ή ρύζι και να τα έχετε για λίγες μέρες στο ψυγείο, προσθέτοντάς τα έτοιμα στο πιάτο σας. Έτσι, θα είναι και δροσερά, που είναι ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσθέστε τα λαχανικά. Διαλέξτε και ψήστε εποχιακά λαχανικά όπως κολοκύθι, μελιτζάνες, μανιτάρια κ.α. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε ωμά λαχανικά της αρεσκείας σας όπως τομάτα, αγγούρι ή πιπεριές. Σκοπός είναι τα λαχανικά να καλύπτουν τα 2 από τα 4 τμήματα του πιάτου. Τα λαχανικά θα σας προσφέρουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και καλύτερο κορεσμό.

Tip: Μην ξεχνάτε την παρουσίαση! Τα λαχανικά θα προσθέσουν - πέρα από τα θρεπτικά τους συστατικά - και χρώμα στο πιάτο σας, οπότε μη φοβηθείτε να δημιουργήσετε.

Συμπληρώστε την πρωτεΐνη. Στο τέταρτο μέρος του πιάτου προσθέστε τα όσπρια, το κοτόπουλο ή το σολομό. Η προσθήκη της πρωτεΐνης θα βοηθήσει στη διατήρηση και ενίσχυση του μυϊκού σας ιστού.

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά: Προσθέστε το dressing με το ταχίνι. Η σως με ταχίνι είναι μια απλή, γρήγορη και νόστιμη επιλογή για να κάνετε το buddha bowl σας ακόμα πιο απολαυστικό. Αναμείξτε το ταχίνι με χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και λίγο νερό. Θα σας προσφέρει απαραίτητα λιπαρά οξέα μικροστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη.

Tip: Μπορείτε να φτιάξετε λίγη παραπάνω ποσότητα και να την αποθηκεύσετε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.

Καλή απόλαυση!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.