Θεματα

Ξέρω τι έφαγες αυτό το καλοκαίρι

Όσα φάγαμε, όσα ήπιαμε

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 494
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαύδος. Τα κορίτσια στον Αϊ-Γιάννη το πρωί τρώνε υπέροχες γιαουρτοσαλάτες στην ταβέρνα της Σοφίας.


 image

Κουφονήσια. Στο Πάνω, στην ταβέρνα Κάβος… ό,τι και να σου σερβίρουν δεν παίρνεις χαμπάρι τίποτα χαζεύοντας ΑΥΤΗ τη θέα.


image

Καλαμάτα. Σαργοί της –εντελώς– ώρας, ασορτί με ντομάτα από μποστάνι, κρεμμύδι Τριπόλεως (σπάταλα) και λάδι Καλαμάτας. Εξοχική ταβέρνα «Μπάμπης», Ακρογιάλι Αβίας.


image

Μάνη. Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο - μαγευτική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο.


image

Λέσβος. Ομελέτα με κορν μπιφ, σαλάτα με όλο το μποστάνι και όλα τα ούζα του νησιού στο καταπληκτικό ουζερί Το Σταυρί στην Αγιάσο. Κατεβήκαμε τη (μεγάλη) κατηφόρα… τσουλώντας.


image

Σαντορίνη. Τηγανητή γαριδάδα με ολόφρεσκη σαλάτα λαχανικών. Εστιατόριο «Ψαράκι», στη Βλυχάδα, λέμε και κλαίμε.


image

Blue Star Delos στο δρόμο για Πάρο. Κάναμε γνωριμία με τον αρχιλογιστή του πλοίου Τάσο Κορφιάτη. Συριανός, πληθωρικός, γενναιόδωρος, μας χάρισε ένα ολόκληρο βαζάκι αχινούς.


image

Σκύρος. Επιδρομή στα γλυκά κουταλιού και στα καλύτερα μέλια της Ελλάδας! Στο μαγαζί της Φαλταΐνας Κυριακοπούλου, στο κεντρικό δρομάκι της Χώρας.


image

Κύθηρα. Κόκορας με χυλοπίτες. Όλες οι ταμπέλες οδηγούν στην ταβέρνα της Φιλιώς στον Κάλαμο.


image

Ρέθυμνο στο χωριό Ροδάκινο. Λουκάνικα με σταμναγκάθι του παραγωγού Μιχάλη Βαβουράκη.


image

Μαραθιάς Λακωνίας. Ταβέρνα Γλαρονήσι ακριβώς μπροστά στις απίστευτες θάλασσες του Νότου. Πρωινό που ξεκίναγε με αυγά απ’ την κότα, στη συνέχεια εμπλουτιζόταν και με γεμιστούς κολοκυθανθούς της χρυσοχέρας κυρα-Γιωργίας.


image

Σίφνος. Πατατοσαλάτα με αντζούγιες και γλιστρίδα, λευκό παγωμένο κρασί. Αμπιγιέ στιγμές στο Ω3 στον Πλατύ Γιαλό.


image

Νάξος 1. Τη θρυλική πατάτα του Συνεταιρισμού τη φάγαμε με το τσουβάλι στην κυριολεξία. Και στη γιορτή της, το πρώτο Σ/Κ του Αυγούστου, τη δοκιμάσαμε σε όλες τις εκδοχές από το σεφ Στέλιο Κορρέ.


image

Νάξος 2. Το πιο γκουρμέ σάντουιτς των Κυκλάδων. Ολόφρεσκο ψωμάκι, βούτυρο και γραβιέρα Νάξου, ζαμπόνι Απειράνθου – τύφλα να ’χουν τα χαμόν σεράνο! Στο εξαιρετικό Ραντεβού, το πρωινό meeting point στη Χώρα.


image

Νάξος 3. Τα καλύτερα τυριά απ’ τον καλύτερο και πιο αυθεντικό τυροκόμο. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Γιάννης Κάβουρας… «Το τυρί είναι ευαίσθητο όπως η γυναίκα».


image

Σάμος. Στην ταβέρνα Λουκάς στις Μανωλάτες Σάμου, ρεβιθοκεφτέδες και ντολμαδάκια από τη μαμά του ιδιοκτήτη Μανώλη. Μαζί, σπιτικό σαμιώτικο κρασί να μη σταματάς…


image

Πάτμος. Απέραντο γαλάζιο και μουσαμαδένιο τραπεζομάντιλο με παπαρούνες. Στο Λιβάδι του Αγερανού για πεντάφρεσκα ψάρια και θαλασσομεζέδες.