- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Sam Burgers: American Burger, disco μουσική και vintage μινιατούρες από το Μέμφις στο Κουκάκι.
Στον πάγκο με θέα τον πεζόδρομο της Δράκου κάθονται στη σειρά τρία πιτσιρίκια, ηλικίας 6-8 χρονών. Ευλαβικά αφοσιωμένα στο γεύμα τους: ζουμερά burgers που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της παιδικής τους χούφτας. Δεν ακούγεται ούτε κιχ. Η μαμά τους έχει αποσυρθεί στην απέναντι γωνία, απολαμβάνει με την ησυχία της το δικό της burger. «Δεν μπορείς να φανταστείς πώς κάνουν για τα burgers σου», την ακούω να λέει στον Sam. Πλησιάζω κι εγώ αυτή την αεικίνητη φιγούρα που πλάθει μπιφτέκια, τηγανίζει πατάτες, σταλάζει κέτσαπ μέσα σε ψωμάκια – όλα την ίδια στιγμή. “Give me five!”, λέει γελαστά ο Sam, κλείνοντας μου το μάτι. Και «σε πέντε» αρχίζει να μου εξιστορεί τη ζωή του…
«Από πολύ μικρός μου άρεσε να μαγειρεύω. Την τέχνη του burger όμως τη διδάχτηκα στο Memphis, στο εστιατόριο του θείου μου, που έκανε burgers από πολύ παλιά. Μπήκα στην κουζίνα με το έτσι θέλω και δήλωσα: “Θέλω να μάθω να φτιάχνω burgers”! Όταν γύρισα πίσω στην Ελλάδα, έφερα μαζί μου ένα original menu, πιστό στις συνταγές, το ψωμί, και σε όλο αυτό το concept που λέγεται burger. Είμαι πολύ αυστηρός στην ποιότητα των υλικών μου. Το μυστικό; Να είναι όλα φρέσκα! Εκεί είναι η επιτυχία. Παίρνω ένα συγκεκριμένο κομμάτι από φρέσκο μοσχαράκι γάλακτος για τον κιμά μου, το ψωμάκι το φτιάχνω μόνος μου, το μπέικον είναι αληθινό μπέικον και όχι πολτός, η BBQ sauce μου είναι από την Αμερική, ακόμη και το αλάτι που βάζω έχει τη σημασία του».
Ο Sam γύρισε από την Αμερική το ’15 και την ίδια χρονιά άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στα Χανιά. Κατά τύχη. Είχε πάει στην Κρήτη για να βρει σπίτι στο γιο του που πέρασε στο Πολυτεχνείο εκεί. Ερωτεύτηκε την πόλη με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να μείνει. Τον λάτρεψαν όλοι, γιατί ο Sam είναι καλλιτέχνης κι έξω καρδιά: εκτός από φοβερός μπεργκερομάγειρας, παίζει μουσική, τραγουδάει και αστειεύεται. Το Sam Burgers της Αθήνας, μια ανάσα από το σταθμό του μετρό Συγγρού Φιξ, άνοιξε τον περασμένο Μάιο. Και γνωρίζει τέτοια επιτυχία που από τότε μέχρι σήμερα ο Sam έχει ζυμώσει τόνους και τόνους κιμά!
Ο Sam επιμένει ότι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω το ομώνυμο Sam Burger. Αφού γνέφω καταφατικά, χάνεται για λίγα λεπτά στην κουζίνα, ύστερα επιστρέφει με ένα πελώριο burger και χρυσαφένιες πατατούλες. «Αυτό είναι το X Large μέγεθος;» ρωτάω. «Μα όχι!», λέει ο Sam «είναι το κανονικό!». Στην πρώτη μπουκιά νομίζω αλληθώρισα. Για τι να πρωτοπώ; Για το συννεφένιο, βουτυράτο ψωμάκι (που για εμένα ο Sam θα έπρεπε να το κάνει πατέντα); Για το ζουμερότατο μπιφτέκι; Για το τραγανό, πεντανόστιμο μπέικον; Για το άψογο καραμελωμένο κρεμμύδι; Για τις σάλτσες (mayo και BBQ Mississippi sauce) που έδεναν όλα τα υλικά μεταξύ τους φέρνοντας την απόλυτη αρμονία; Μα τον Θεό των burgers, τούτο εδώ το μπιφτεκόψωμο ήταν από τα καλύτερα της ζωής μου! Γεγονός που μάλλον αποκάλυψε το γουρλωμένο βλέμμα μου, έτσι που ο Sam έβαλε τα γέλια. «Στο είπα: όποιος έρχεται εδώ, φεύγει με χαμόγελο», λέει και τρέχει πάλι τραγουδώντας στην κουζίνα.
Υ.Γ. Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Αποκλείεται να μην σε ενθουσιάσουν. Μαζί να πάρεις οπωσδήποτε πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola!
Δράκου 3-5, Κουκάκι, 210 7546066, Fb: Sam Burgers, Instagram: @samburgers_gr, Και delivery μέσω efood και Wolt
INFO
Στον κατάλογο θα βρεις 10 burgers με μοσχάρι και 4 με κοτόπουλο. Να τα δοκιμάσεις όλα, ένα προς ένα. Στα οπωσδήποτε οι πατάτες, αλλά και το Dr Pepper, το all time classic αναψυκτικό της Αμερικής, πιο παλιό και από την Coca Cola! Και delivery μέσω efood και Wolt
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.