Θεματα

Τα εξαιρετικά σύκα της οικογένειας Μοσχούτα στη Βόρεια Εύβοια

Βιολογικά, χωρίς λιπάσματα, φάρμακα και ζάχαρη

Γιώργος Ζαρζώνης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Meet Your Makers: Στο κτήμα Μοσχούτα στη Βόρεια Εύβοια παράγονται βιολογικά σύκα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο

Αν παίξουμε τον αγαπημένο γρίφο με τα συνώνυμα, στη λέξη Εύβοια βάζω πρώτος τη λέξη σύκα και δη αποξηραμένα. Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος, έχουν εξαιρετικά γλυκιά γεύση, μαλακή σάρκα και φυσικά η απόλαυσή τους διαρκεί όλο το χρόνο και σε πολλές μορφές. Το δημοφιλές από την αρχαιότητα «γλύκισμα» σήμερα πήρε θέση στη διατροφή μας λόγω των θρεπτικών ιδιοτήτων του. Superfood, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και ασβέστιο, βελτιώνει τη δομή και τη δύναμη των οστών, βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Δεν το πάω πιο βαθιά. Εξάλλου η γεύση τους είναι που κατά κύριο λόγο με συγκινεί και αυτή με έφερε μέχρι την Ιστιαία στη Βόρεια Εύβοια. Εδώ συνάντησα δύο μέλη της οικογένειας Μοσχούτα, που παράγει σύκα, ελιές και κυδώνια, εφαρμόζοντας κανόνες βιολογικής καλλιέργειας στα κτήματά της. Έμεινα στα πρώτα, με την καφετί όψη, αφού η αποξήρανση τους γίνεται με φυσικό τρόπο στις λιάστρες των χωραφιών, χωρίς να δεχθεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Στη συνέχεια ξεπλένονται με ζεστό νερό και αποθηκεύονται σε vacuum για να μην τα σκοτώσει ο αέρας. 

Αποξηραμένα σύκα Μοσχούτα μέσα σε σαλάτα/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Σύκο, το γκουρμέ superfood

Και θα το πω, ότι πριν τα σύκα, έφαγα ένα γευστικό ξάφνιασμα όταν συνάντησα την κυρία Παναγιώτα Μοσχούτα με την κόρη της Λήδα-Μαρία. Υποδοχή με κατσαρόλες και τηγάνια και σε λίγο το συκόμελο πήρε τον πρώτο ρόλο. 

«Αυτό είναι ένα μεθοδευμένο γεύμα για το άρθρο μου ή μαγειρεύετε συχνά με το φρούτο;». 
«Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι καθημερινές συνταγές όπου τα σύκα κάνουν τη διαφορά στο γεύμα. Και αρέσουν φυσικά σε όλους μας αλλά και δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις ώστε να δω ακόμη καλύτερα το "δέσιμό" τους με διαφορετικά υλικά». Έτσι η κυρία Παναγιώτα με πέρασε από τη θεωρία στην πράξη. Ώρα 15:14, ιδανική για τσιμπολόγημα! Πρώτη βουτιά στη σαλάτα με το μαρούλι και τα πολλά αποξηραμένα. Γλυκό και αλμυρό εναλλάσσονται τονίζοντας διαδοχικά το ένα τη γεύση του άλλου. Ιδιαίτερη γεύση ήταν αυτή με τις τηγανητές πιπεριές που γίναν ένα με το καραμελωμένο συκόμελο. Από πάνω ήρθε και η φέτα αγκαλιά με αλλά τυριά. Συνδυασμός αλμυρού και καμένου γλυκού. Καταστροφή! Το κλείσιμο ήρθε με το ολόκληρο κοτόπουλο το οποίο η κυρία Παναγιώτα είχε περιχύσει με συκόμελο που γεύση του ταιριάζει πολύ με την οξύτητα. Στο ψήσιμο έγινε μια γλυκιά και τραγανή κρούστα που σε συνδυασμό με το λεμόνι έδωσε μια άριστη γλυκόξινη γεύση.  

Η κυρία Παναγιώτα Μοσχούτα με την κόρη της Λήδα-Μαρία/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

«Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ιδιαίτερο σε όλα τα κρέατα. Το μέλι του δέντρου μας (εννοεί τις συκιές) πέρα από τη γεύση μαλακώνει το κρέας. Και ό,τι δοκιμάζεις δεν είναι από παραδοσιακές συνταγές. Τα προϊόντα είναι παραδοσιακά και εγώ παίζω εδώ και χρόνια μαζί τους για να αλλάξω τις γεύσεις στην καθημερινότητά μας». 

Βιολογικά προϊόντα με τη φύση να παίζει τον πρώτο ρόλο

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Η οικογένεια Μοσχούτα, λόγω προβλημάτων υγείας έφυγε από την Αθήνα την άνοιξη 1995 για την Καστανιώτισσα. Το 2004 άλλαξαν τις καλλιέργειες στα κτήματα των γονιών και πρόσθεσαν και βιολογικά σε αυτά. Ο σύζυγος Δημήτρης, σκέφτηκε τη δημιουργία εργαστηρίου ώστε να υπάρχει η απευθείας πώληση στον καταναλωτή. Έτσι ξεκίνησε η συσκευασία των σύκων και το 2007 νοίκιασε το κτίριο που τώρα μας φιλοξενεί και δημιούργησε το συσκευαστήριο. Και η γκάμα φυσικά σιγά σιγά μεγάλωσε αφού ο κόσμος αγκάλιαζε ένα ένα τα νέα προϊόντα που παράγονται χωρίς λιπάσματα, φάρμακα και ζάχαρη. Μόνο η γλύκα της φύσης παίζει εδώ παιχνίδι. Σήμερα η οικογένεια έφτασε αισίως στους 35 κωδικούς. Μένω στο παστέλι σύκου, σκομαΐδα το έλεγαν στο χωριό. Στη σύνθεσή του έχει καρύδι, γαρίφαλο κανέλα. Είναι τυλιγμένα με σουσάμι. Υγιεινότατο snack σίγουρα, αν και αυτή την ώρα εγώ προσωπικά επιλέγω το κομμάτι της απόλαυσης αφού μου σερβιρίστηκε κομμένο σε ψηλές φέτες δίπλα σε φέτες γραβιέρας. Εξαιρετικό! Μένω και στο μαγικό συκόμελο, που οι παλιοί το λέγανε "βράσμα", γιατί τα σύκα έβραζαν με λεμόνι και όταν οι βοριάδες τους κρύωναν, έπιναν το υγρό αυτό για να μαλακώσει βήχας και πονόλαιμος. Θρεπτική επιλογή με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε σίδηρο που νοστιμίζει και γλυκαίνει ροφήματα. Κάνει τέλεια μαρινάδα σε κρεατικά αλλά είναι και ιδανικός σύντροφος τυριών. 

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Η γυναίκα στο χωράφι

Η Λήδα-Μαρία στήνει στον πάγκο τα προϊόντα για τη φωτογράφιση. Η ίδια είναι λογίστρια και παράλληλα φροντίζει για τις συσκευασίες και τρέχει σε εκθέσεις και φυσικά είναι παρούσα στο μάζεμα των σύκων.

«Πόσο δύσκολο είναι για μια νέα κοπέλα να μπει ενεργά στο χωράφι;». 
«Ειδικά σήμερα με όλα αυτά τα πρότυπα που μας σερβίρουν τα social media νομίζω πάρα πολύ. Το χωράφι θέλει δουλειά και έχει πολλή κούραση. Δεν είναι καν στη γυναικεία φύση, αφού έχεις να κάνεις καταρχήν με το βάρος. Ωστόσο αγαπάω τα δέντρα. Και μετά τη συγκομιδή μένω ακόμη έναν μήνα στο χωράφι για την περιποίησή τους. Τα αποξηραμένα σύκα θέλουν δουλειά και χρόνο. Μουσκεύονται για τουλάχιστον έξι έως 12 ώρες πριν φαγωθούν για καλύτερη πέψη και αφομοίωση. Σκέψου ότι 100 γραμμάρια ισοδυναμούν με 400 νωπά. Είναι φρούτο κι όχι σνακ που πολύς κόσμος το αντιμετωπίζει. Και θα το πω ότι είναι ιδανική τροφή για οστεοπόρωση, για παιδιά σε ανάπτυξη, έγκυες, ηλικιωμένους και αθλητές». 

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

«Εσύ κρατάς και την επαφή με τον πελάτη…». 
«Δε θα το έλεγα. Οι γονείς μου πουλάνε σε βιολογικές λαϊκές και εκείνοι έχουν την πιο άμεση σχέση. Οι πελάτες είναι σταθεροί στο σύνολό τους. Θα ρωτήσουν για τα δέντρα και το σπίτι. Ξέρουν λεπτομέρειες της ζωής μας. Έτσι πάει. Εγώ με διαφορετικό τρόπο βέβαια χτίζω πελατολόγιο στις εκθέσεις. Αλλά πολλές νέες ιδέες ξεκινάνε από το ψάξιμο που εύκολα μπορώ εγώ να κάνω. Η μητέρα μου ας πούμε ονειρεύεται να κάνει κάποια στιγμή καραμέλες από σύκα. Εγώ θέλω να σηκώσω πιο ψηλά τον πήχη». 

Έμεινα με την απορία του… ύψους, αφού η Λήδα-Μαρία κράτησε πίσω από ένα γλυκό χαμόγελο καλά κρυμμένο το μυστικό της. Πιθανά βέβαια και να το έκλεβα, αν έπαιζε στο τραπέζι τσίπουρο από σύκο που πεθύμησα. Λέω ακόμη ότι ήταν το καλύτερο από τα αλκοολούχα του είδους. Την επόμενη!

Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Τα σύκα της οικογενείας Μοσχούτα μπορείτε να βρείτε σε όλες τις βιολογικές αγορές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο My Market και με παραγγελία στο site ktimatamoschouta.gr