- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Πρεσβεία: Ο «πρέσβης» της Αυστρίας ζει στα Εξάρχεια
Ο Martin Swobova φέρνει στην Καλλιδρομίου ωραία αυστριακά κρασιά και άλλα νόστιμα
Στην «Πρεσβεία» της Καλλιδρομίου για ωραία κρασιά κι άλλα αυστριακά προϊόντα
Κάθε Σάββατο στην Καλλιδρομίου έχει την περίφημη λαϊκή που είναι το αγαπημένο μου σπεκτάκολο. Δεν είναι μόνο ότι ψωνίζεις στη λαϊκή, εδώ χαζεύεις γιατί περνάει όλη η Αθήνα να πάρει τα μαναβικά της, ακούγοντας ρεμπέτικα ή βιόλα ή κρουστά, ανάλογα με το πότε θα πας και πότε θα έχουν ξυπνήσει οι καλλιτέχνες. Ένα απ´ αυτά τα Σάββατα που περιδιάβαινα πάνω κάτω, σε ένα πεζοδρόμιο έπιασε το μάτι μου ένα άσπρο φωτιστικό που έγραφε: «Η Πρεσβεία»! Πλησίασα και είδα ένα λιλιπούτειο άσπρο κατάστημα, haut gout αισθητικής, με προϊόντα αυστριακά. Βεβαίως αγόρασα ένα κρασί λευκό Riesling, -απ´ τις αγαπημένες μου ποικιλίες-, κι έτσι γνώρισα τον Martin Swobova.
Ο Martin είναι ο ιδιοκτήτης και «πρέσβης» της Πρεσβείας. Λάτρης της Ελλάδας που τη γνώρισε το 1972, παιδάκι τότε, σε επαγγελματικό ταξίδι του πατέρα του. Αργότερα στη δεκαετία του ‘90, γύρισε και πάλι στη χώρα μας. Το πρώτο μέρος που έμεινε ήταν το ξενοδοχείο Orion, στον λόφο του Στρέφη, ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσαν από τότε έως και τώρα μοντέλα και φωτογράφοι. Έτσι γνώρισε τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη. Μαγεύτηκε κι έμεινε για χρόνια δουλεύοντας ως φωτογράφος και δημοσιογράφος σε διάφορα γνωστά περιοδικά της εποχής, φωτογραφίζοντας μόδα και ταξίδια.
Η κρίση τον έστειλε πίσω στη Βιέννη, αλλά η αγάπη για την Ελλάδα τον έκανε μια μέρα να κλείσει το studio που είχε εκεί, να καβαλήσει τη μηχανή του και με δυο βαλίτσες να επιστρέψει πια μόνιμα. Έτσι προέκυψε και η «Πρεσβεία».
Ο Martin με υπερηφάνεια μου σύστησε τα προϊόντα της πατρίδας του αρχίζοντας απ´ τα κρασιά. «… Στην Αυστρία καλλιεργείται το αμπέλι από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οινοποιούμε παραδοσιακές ποικιλίες με υψηλή τεχνογνωσία. Μετά το 1986 πού είχαμε το wine scandal, οι νόμοι έγιναν πιο αυστηροί και οι έλεγχοι σκληροί, έτσι η παραγωγή του κρασιού και η ποιότητα των αυστριακών κρασιών είναι μοναδική».
Στην Πρεσβεία θα βρείτε κρασιά αυστριακά αλλά και εβραϊκά kosher (που παράγονται στη νοτιανατολική Αυστρία), και ποικιλίες Gemischter satz, Gruner, Riesling, Chardonnay και Sauvignon blanc όπως επίσης και κόκκινα Zwegelt, Merlot, Cabernet και άλλα. Θα βρείτε τις περίφημες εκλεπτυσμένες μουστάρδες Ramsa, σε διάφορες γεύσεις, με κράνμπερι, τρούφα κλπ. Θα βρείτε ξίδια Golles, μπαλσάμικο παλαίωσης 8 ετών, ξίδια με γεύση βατόμουρο κι άλλα πολλά.
Θα ανακαλύψετε τις βιολογικές μαρμελάδες και τις πίκλες Staud’s και τα πατέ από συκώτι ελαφιού, πάπιας και χήνας του οίκου Sissy & Frangl. Θα γευτείτε τις διάσημες σοκολάτες Berger και τους καφέδες Nober.
Κι όπως γράφει και στην κάρτα του ο Μάρτιν, Αυστρία σημαίνει: λουκάνικα και βαλς, Σίσσυ και κρασιά, Δούναβης και σοκολάτες, Όπερα και μουστάρδες, πηγαίνετε να σας ξεναγήσει.
Η Πρεσβεία, The taste of Vienna, Καλλιδρομίου 40 Αθήνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.