Η Πρεσβεία: Ο «πρέσβης» της Αυστρίας ζει στα Εξάρχεια
Ο Martin Swobova φέρνει στην Καλλιδρομίου ωραία αυστριακά κρασιά και άλλα νόστιμα


Στην «Πρεσβεία» της Καλλιδρομίου για ωραία κρασιά κι άλλα αυστριακά προϊόντα
Κάθε Σάββατο στην Καλλιδρομίου έχει την περίφημη λαϊκή που είναι το αγαπημένο μου σπεκτάκολο. Δεν είναι μόνο ότι ψωνίζεις στη λαϊκή, εδώ χαζεύεις γιατί περνάει όλη η Αθήνα να πάρει τα μαναβικά της, ακούγοντας ρεμπέτικα ή βιόλα ή κρουστά, ανάλογα με το πότε θα πας και πότε θα έχουν ξυπνήσει οι καλλιτέχνες. Ένα απ´ αυτά τα Σάββατα που περιδιάβαινα πάνω κάτω, σε ένα πεζοδρόμιο έπιασε το μάτι μου ένα άσπρο φωτιστικό που έγραφε: «Η Πρεσβεία»! Πλησίασα και είδα ένα λιλιπούτειο άσπρο κατάστημα, haut gout αισθητικής, με προϊόντα αυστριακά. Βεβαίως αγόρασα ένα κρασί λευκό Riesling, -απ´ τις αγαπημένες μου ποικιλίες-, κι έτσι γνώρισα τον Martin Swobova.

Ο Martin είναι ο ιδιοκτήτης και «πρέσβης» της Πρεσβείας. Λάτρης της Ελλάδας που τη γνώρισε το 1972, παιδάκι τότε, σε επαγγελματικό ταξίδι του πατέρα του. Αργότερα στη δεκαετία του ‘90, γύρισε και πάλι στη χώρα μας. Το πρώτο μέρος που έμεινε ήταν το ξενοδοχείο Orion, στον λόφο του Στρέφη, ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσαν από τότε έως και τώρα μοντέλα και φωτογράφοι. Έτσι γνώρισε τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη. Μαγεύτηκε κι έμεινε για χρόνια δουλεύοντας ως φωτογράφος και δημοσιογράφος σε διάφορα γνωστά περιοδικά της εποχής, φωτογραφίζοντας μόδα και ταξίδια.

Η κρίση τον έστειλε πίσω στη Βιέννη, αλλά η αγάπη για την Ελλάδα τον έκανε μια μέρα να κλείσει το studio που είχε εκεί, να καβαλήσει τη μηχανή του και με δυο βαλίτσες να επιστρέψει πια μόνιμα. Έτσι προέκυψε και η «Πρεσβεία».
Ο Martin με υπερηφάνεια μου σύστησε τα προϊόντα της πατρίδας του αρχίζοντας απ´ τα κρασιά. «… Στην Αυστρία καλλιεργείται το αμπέλι από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οινοποιούμε παραδοσιακές ποικιλίες με υψηλή τεχνογνωσία. Μετά το 1986 πού είχαμε το wine scandal, οι νόμοι έγιναν πιο αυστηροί και οι έλεγχοι σκληροί, έτσι η παραγωγή του κρασιού και η ποιότητα των αυστριακών κρασιών είναι μοναδική».

Στην Πρεσβεία θα βρείτε κρασιά αυστριακά αλλά και εβραϊκά kosher (που παράγονται στη νοτιανατολική Αυστρία), και ποικιλίες Gemischter satz, Gruner, Riesling, Chardonnay και Sauvignon blanc όπως επίσης και κόκκινα Zwegelt, Merlot, Cabernet και άλλα. Θα βρείτε τις περίφημες εκλεπτυσμένες μουστάρδες Ramsa, σε διάφορες γεύσεις, με κράνμπερι, τρούφα κλπ. Θα βρείτε ξίδια Golles, μπαλσάμικο παλαίωσης 8 ετών, ξίδια με γεύση βατόμουρο κι άλλα πολλά.

Θα ανακαλύψετε τις βιολογικές μαρμελάδες και τις πίκλες Staud’s και τα πατέ από συκώτι ελαφιού, πάπιας και χήνας του οίκου Sissy & Frangl. Θα γευτείτε τις διάσημες σοκολάτες Berger και τους καφέδες Nober.
Κι όπως γράφει και στην κάρτα του ο Μάρτιν, Αυστρία σημαίνει: λουκάνικα και βαλς, Σίσσυ και κρασιά, Δούναβης και σοκολάτες, Όπερα και μουστάρδες, πηγαίνετε να σας ξεναγήσει.

Η Πρεσβεία, The taste of Vienna, Καλλιδρομίου 40 Αθήνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Ολόφρεσκο και λαχταριστό, φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας
Δύσκολα μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τόσες λιχουδιές
Aυθεντικά γαλλικά κρουασάν, ονειρεμένα γλυκά και χειροποίητο gelato
Εδώ που κάθε μέρα ξεφουρνίζεται μια μικρή Γαλλία για εσένα μόνο
Τιμή και δόξα στα σερμπέτικα του βορρά
Ελλάδα και Γαλλία συναντιούνται σε μια γιορτή γεμάτη γεύσεις και αρώματα από βραβευμένους σεφ. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Αστέρια Michelin, τίτλοι κύρους και αμέτρητες ώρες δημιουργίας σε γαλλικές κουζίνες
Από τον Τσελεμεντέ στο «δείξε μου τί τρως»
Η γιορτή που οι καλοφαγάδες περιμένουν όλο τον χρόνο είναι εδώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.