Θεματα

Garden Tales: σπιτικές μαρμελάδες από κήπο

Μυρωδάτες μαρμελάδες που φτιάχνονται φρούτο-φρούτο, στις πλαγιές της Ανατολικής Μακεδονίας

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Garden Tales: σπιτικές μαρμελάδες από κήπο

Garden Tales: πεντανόστιμες, χειροποίητες μαρμελάδες από την Καβάλα

Η Κατερίνα Καψελιδάκη είναι η ψυχή των “Garden Tales”: σε εκδρομές με τον άντρα της στα ορεινά χωριά του Παγγαίου, στις εξοχές γύρω από τη Δράμα και την Καβάλα, κι ενώ θαύμαζε τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα πράσινα τοπία και την άγρια (βορειο-ελλαδίτικη) φύση, της ήρθε η ιδέα να φτιάξει μαρμελάδες. Γιατί της ήρθε αυτή η ιδέα και όχι κάποια άλλη, άγνωστο. Πάντως μας βγήκε σε καλό γιατί έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, και το αποτέλεσμα είναι... οι μαρμελάδες “Garden Tales”. Χειροποίητες, με εποχικά φρούτα, φιλοτεχνούνται βαζάκι το βαζάκι από γυναικείους συνεταιρισμούς – ο Συνεταιρισμός Γυναικών των Κοκκινογείων Δράμας διαλέγει βερίκοκα, βατόμουρα, λεμόνια, πορτοκάλια και φράουλες από μικρούς παραγωγούς, και τα φτιάχνει μαρμελάδες. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές γιαγιαδίστικες συνταγές, δικές τους και από τα γύρω χωριά, οι γυναίκες κλείνουν μέσα στα βαζάκια όλο το άρωμα των βουνών και τα φρούτα ξεχειλάνε από γεύση… κήπου.

Μαρμελάδα περγαμόντο
Μαρμελάδα περγαμόντο

Η εταιρεία είναι μικρή, με τέσσερα μόνιμα άτομα στο προσωπικό, φανταστείτε. Συνεργάζεται με δέκα μικρούς παραγωγούς και από τον νέο χρόνο θα προστεθούν δύο μελισσάδες στους συνεργάτες. Βασίζονται στο εποχικό φρούτο και φτιάχνουν 2.500-3.000 βαζάκια το χρόνο, σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις, με άλλες τρεις να ετοιμάζονται. Εννοείται τα πάντα είναι βιολογικά, χωρίς χημικά, συντηρητικά και πρόσθετα, η κάθε γιαγιά μένει κατευχαριστημένη με τις μαρμελάδες της. Η διαδικασία παρασκευής μιας μαρμελάδας κρατάει περίπου δύο μέρες και εκτός από το σάιτ της  “Garden Tales”, οι τέλειες, αρωματικές, τραγανές, όχι-πολύ-γλυκές, φρουτένιες και γενικότερα καταπληκτικές μαρμελάδες διατίθενται στα πωλητήρια του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» και στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα.

Μαρμελάδα φράουλα
Μαρμελάδα φράουλα

Διάβασα για τα “Garden Tales” στην Καβαλιώτικη εφημερίδα «Πρωινή» - ένα άρθρο του foodblogger/δημοσιογράφου Στάθη Χαρπαντίδη. Ο Στάθης το ψάχνει πολύ το θέμα, ανακαλύπτει πάντα πράγματα σχετικά με φαγητό, εστιατόρια και τρόφιμα που είναι σούπερ - σε όποιο φαγάδικο με έχει στείλει, δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο, παραλίγο να φάμε και το τραπέζι. Χάρη σε αυτόν ανακάλυψα την Κατερίνα, και εντυπωσιάστηκα με τις μαρμελάδες της… όπως και με την ίδια, που είναι σεμνό κορίτσι, παρά την επιτυχία των προϊόντων της. Οι μαρμελάδες της είναι τόσο υπέροχες που τρώγονται με το κουτάλι μέσα από το βαζάκι και σου φτιάχνουν τη διάθεση, ειδικά αν δεν σε έχει πάρει κανένας πρέφα ότι τις καβάντζωσες όχι μόνον για χειμωνιάτικα μπρέκφαστ, αλλά και ως αντι-καταθλιπτικά…

“Garden tales”, Π. Μελά 8, Αμυγδαλεώνας, Καβάλα, 6978770538, www.gardentales.gr, info@gardentales.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ