Θεματα

Πού τρώει η Αθήνα; Ραντεβού στα νέα στέκια της πόλης

Εδώ οι καυτές πληροφορίες για τα καινούργια μέρη που θα δούμε τη φετινή σεζόν

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 801
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Delta Restaurant
Delta Restaurant

Όλα τα νέα μέρη για φαγητό στην Αθήνα τη νέα σεζόν. Τα talk of the town, τα μοντέρνα, τα all day. Τα καλύτερα νέα ζαχαροπλαστεία.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη πήγα να παραπλανηθώ πως τάχα μου φέτος οι βόλτες όλων μας θα γίνονται στα ήδη γνωστά και καθιερωμένα και πως οι επιχειρηματίες του χώρου θα είναι διστακτικοί και μετρημένοι στο στήσιμο νέων projects. Σήμερα, μέσα Οκτώβρη, παίρνω πίσω τα παραπάνω και με ενθουσιασμό ανακοινώνω μια σειρά από στέκια, όλα τους φρέσκα και πολύ ελπιδοφόρα που ζητούν την προσοχή και την προτίμησή μας στις επιλογές μας για έξω τους μήνες που ακολουθούν. Σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα έχουμε κι άλλα πολλά να ακούσουμε, όμως ας δούμε αυτή την πρώτη, γερή φουρνιά.

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της σεζόν

Τα «βαριά» χαρτιά

Delta Restaurant Ναι έχει χυθεί πολύ μελάνι, ναι έχει ανοίξει από τον Ιούλιο, αλλά δεδομένου του καλοκαιριού και του (μόνο) εσωτερικού χώρου που διαθέτει στον 5ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τώρα ήρθε ο καιρός να το γνωρίσει το αθηναϊκό κοινό. Με δυο Έλληνες σεφ που διέπρεψαν τα περασμένα χρόνια στις –πιο καυτές γαστρονομικά δεν γίνεται– σκανδιναβικές χώρες, τον Θάνο Φέσκο και τον Γιώργο Παπαζαχαρία, με φάρμα και εργαστήρια δικά τους για να καλλιεργούν και να πειραματίζονται, με  αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από τον Στέλιο Κόη και φωτισμούς από την Ελευθερία Ντεκώ, με πιάτα που όλα τους –πλην της γεύσης– έχουν να πουν και ένα «αφήγημα» σ’ αυτόν που θα τα γευτεί, τo Delta ετοιμάζεται να γράψει τη δική του ιστορία στον φάκελο «αθηναϊκή εστίαση».

Milos Xenodocheio Επίσης μεγάλος θόρυβος, αυτή τη φορά γύρω από ένα ξενοδοχείο που θέλει να γίνει «το πρώτο 5άστερο γαστρονομικό» της Αθήνας, με τον Κώστα Σπηλιάδη, τον Πατρινό σεφ-επιχειρηματία που έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο την ελληνική γεύση (από την καλή της πλευρά), στο τιμόνι. Για το gourmet και  boutique ξενοδοχείο που ανασκευάστηκε από τους Divercity Architects, και τοποθετεί με δική του ξεχωριστή πόρτα το εστιατόριο στο ισόγειο του κτιρίου στη γωνία Βουλής και Κολοκοτρώνη, γράφονται άρθρα εδώ και πολύ καιρό, οι φήμες το θέλουν να ανοίγει γύρω στα τέλη Οκτώβρη.

Milos Xenodocheio
Milos Xenodocheio

Parthenis Το όνομα του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού Κωνσταντίνου Παρθένη παίρνει το εστιατόριο που ετοιμάζεται να ανοίξει μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη, της γεύσης και της κουζίνας θα ηγείται ο Έκτορας Μποτρίνι. Σε επικοινωνία μας, και στην ερώτησή μου αν το μενού που θα στήσει θα είναι… «μποτρινίσιο», μου απαντά πως τα πιάτα θα είναι πολύ πολύ ελληνικά και πολύ πολύ περιποιημένα, άρα να φανταστώ πως εδώ, στο νέο αυτό αθηναϊκό εστιατόριο που θα ανοίξει κοντά στα Χριστούγεννα, είναι που στην κυριολεξία θα… ζωγραφίσει ο εξαιρετικός σεφ!

Έκτορας Μποτρίνι
Έκτορας Μποτρίνι

Soil Ο Τάσος Μαντής ήταν για χρόνια ο επικεφαλής σεφ του βραβευμένου με αστέρια Michelin εστιατορίου Hytra. Φέτος αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το Soil, το πρώτο του ως chef-patron και το κοινό του αδημονεί. Το καινούργιο θα ανοίξει τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβρη στο Παγκράτι, το μενού θα αποπνέει ελληνικότητα και θα βασίζεται στα προϊόντα της δικής του φάρμας στο Αλεποχώρι, η έμπνευση του πολύ καλού σεφ θα βάζει τη σφραγίδα.

Ο Τάσος Μαντής ως chef-patron στο Soil
Ο Τάσος Μαντής ως chef-patron στο Soil

Κοσμικά και ανάλαφρα

Senta Μέσα στη Στοά Σπυρομήλιου, εκεί που ήταν το Bricolage, το όνομά του σημαίνει «κέντρο» στα γιαπωνέζικα και φυσικά η κουζίνα του αγαπάει την γιαπωνέζικη κουζίνα και τα fusion πιάτα. Σεφ ο Νίκος Πολιτάκος –με θητεία στο μυκονιάτικο Kinjo–, αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου.

SENTA Japan στη Στοά Σπηρομήλιου. Σεφ ο Νίκος Πολιτάκος
SENTA Japan στη Στοά Σπηρομήλιου

Zebra  Έχει λίγο καιρό που άνοιξε στο Νέο Ψυχικό και ήδη δείχνει πως θα γίνει το hot point της περιοχής και όχι μόνο. Πολύ καλά κοκτέιλς από τον «γκουρού» του είδους Χρήστο Χουσσέα, υπέροχη μεγάλη μπάρα, μουσικές από γνωστούς εναλλασσόμενους djs, κι ένα μενού δια χειρός Δημήτρη Κατριβέση που θα ξεκινήσει να «τρέχει» εντός των ημερών. Περικλέους 7 (6934080904), εκεί που παλιά ήταν το Kiku.

ZEBRA Χουσσέας & Κατριβέσης
Zebra

Brutus Στο Κολωνάκι και στην οδό Λεβέντη 3, αναμένεται μέσα στο μήνα το καινούργιο των Μωράκη- Μελισσάρη που ήταν να ανοίξει από πέρυσι, αλλά ας όψεται η πανδημία... Steak house με μενού που έχει στήσει ο Μιχάλης Νουρλόγλου με τον Στέφανο Ρίζο, με premium κρέατα αλλά και πιο «καθημερινά», με σούπερ design και ατμόσφαιρα –η κουζίνα μέσα στη σάλα–, και με πολύ καλή λίστα κρασιών.

 BRUTUS Steak House στο Κολωνάκι

Loco Πρώτη αθηναϊκή εμφάνιση μετά από πολύ καιρό του Αθηναγόρα Κωστάκου (…διέπρεπε στο Λονδίνο αλλά και στον κόσμο όλο), όπου μαζί με τον Λέλο Γεωργόπουλο ανοίγουν μια μεξικάνικη  taqueria που βάζει στο προσκήνιο τα tacos και τα ceviche, φυσικά και τις τεκίλες, τα μεσκάλ και τα κοκτέιλ τους. Μεγάλη εμφανής κουζίνα, τεράστιο ξύλο κοπής για τα κρέατα από τη μια, από την άλλη το μπαρ και πολλά stools για όσους κινούνται κέντρο και κάνουν διάλειμμα για ανεφοδιασμό. Στην Καλαμιώτου 15, ανοίγει μέχρι το τέλος του μήνα.

 LOCO Η επιστροφή του Αθηναγόρα Κωστάκου
LOCO Η επιστροφή του Αθηναγόρα Κωστάκου

Drakoulis Dry & Raw Στην Κηφισιά και στην οδό Πεντέλης 1 δεν έχει ούτε βδομάδα που άνοιξε δεύτερη έδρα (η άλλη είναι στη Βούλα),  η γνωστή κρεατοφαγική φίρμα φιλοδοξώντας να γίνει το… meat point των βορείων. Ο χώρος διαθέτει dark τόνους, πολυτελή υφάσματα, πορτρέτα άγριων ζώων στους τοίχους, μπαρ από μάρμαρο και underground πινελιές, στα πιάτα ακουμπάει ότι καλύτερο από τα κρέατα όλου του κόσμου, το κελάρι διαθέτει (και) σπάνιες διεθνείς ετικέτες ενώ δεν λείπουν και τα signature cocktails.

 DRAKOULIS Dry & Raw Premium στην Κηφισιά
DRAKOULIS Dry & Raw Premium στην Κηφισιά

Αγαπημένο (και προσεγμένο) μου all day

Iguazu  Έτσι λένε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες στο σημείο που ενώνεται η Βραζιλία με την Αργεντινή και το καινούργιο που μόλις (την προηγούμενη εβδομάδα), πήρε θέση στην ολοένα και πιο hot πλατεία Βραζιλίας στα Ιλίσια (για να μην ψάχνεστε, εκεί που είναι το Lot51 αλλά και ο φούρνος Τρομερό Παιδί), έχει πανέμορφο ντεκόρ που παραπέμπει σε ζούγκλα. Σεφ ο πολύ καλός Γιάννης Παρίκος (Costa Navarino, Μύκονος), μενού που αγαπάει τα tacos, τα bao, τα νοτιοαμερικάνικα κρέατα, τις ιδιαίτερες κοπές, τις πικάνιες.

 IGUAZU  Η Βραζιλία του Γιάννη Παρίκου
IGUAZU Η Βραζιλία του Γιάννη Παρίκου

Snob Από πάνω τα 9 αυτόνομα apartments κι από κάτω το ομώνυμο μπιστρό που οι ίδιοι αποκαλούν espresso-gastro bar, και  είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για καφέ, ποτό, brunch, lunch και dinner με μενού που επιμελείται ο Γιώργος Καπέρδας. Υπέροχο ντεκόρ με χρωματιστά βελούδα στις πολυθρόνες, και στο πίσω μέρος αίθριο με οργιώδη βλάστηση! Αγίας Ειρήνης, 173242603

 SNOB  Espresso Gastro Bar στην Αγίας Ειρήνης
SNOB Espresso Gastro Bar στην Αγίας Ειρήνης

The Amorous Project Η νέα πρόταση από την ομάδα των Nice ‘n’ Easy ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να ανοίξει το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου Το …ερωτευμένο –αν μεταφράσουμε το όνομα– καινούργιο πρότζεκτ θα είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, φιλοδοξεί να προσφέρει όχι μόνο φαγητό και ποτό αλλά και ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο. Στο ντεκόρ θα υπάρχουν αρκετές αναφορές στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, θα σερβίρονται ωραίοι καφέδες και τσάγια από το πρωί, και στη συνέχεια  brunch, ποτά, κοκτέιλ και τα φαγητά των μεταναστών που ξεκίνησαν καινούργια ζωή στην αμερικάνικη μεγαλούπολη. Δηλαδή, burgers, ζυμαρικά, κρέατα, προτάσεις vegan και gluten free, όλα σε vintage σκεύη. Οι μουσικές ανάλογες, από μελωδίες των δεκαετιών ’20-’50 και ωραίες jazz μέχρι lounge και international pop. Στην Κηφισιά, στην Αγίου Δημητρίου 8.

  AMOROUS Tαξίδια στον χρόνο

Hippy Hippo Ένα χαριτωμένο, πανέμορφο μέσα στην απλότητά του και προσεγμένο σε όλα του στέκι προσγειώθηκε πριν λίγο καιρό στο πολύ ζωντανό τις τελευταίες σεζόν Κουκάκι, πάνω στην Α. Ζίννη, στον αριθμό 37. Ωραίοι καφέδες μαζί με σούπερ νόστιμα γλυκά, σπιτικές λεμονάδες από το πρωί, στη συνέχεια brunch και ελληνικά πιάτα, νόστιμα, ανάλαφρα, υγιεινά, με προτάσεις –όπως καγιανάς με καπνιστή ντομάτα και σπιτικό πέστο πιπεριάς και ανθότυρο–, που συνέχεια θα αλλάζουν και θα εμπλουτίζονται.

Τα καλύτερα νέα ζαχαροπλαστεία της σεζόν

Πικρή ζωή, γλυκές δαγκωνιές
Μια σειρά από ζαχαροπλαστεία «νέας εποχής» ξεφύτρωσε στην Αθήνα τον καιρό της πανδημίας –όπως το Ourse, το Overoll, το Σουίτ του Μπάμπη Ζηντίλη– ίσως εκφράζοντας την ανάγκη μας να γλυκαθούμε σε τέτοιους πικρούς καιρούς με κάτι μικρό, νόστιμο, και τόσο παρηγορητικό… Η τάση  «sweet life» συνεχίζεται ακάθεκτη και συνεχώς ακούμε για κάτι καινούργιο, προχωρημένο, αλλιώτικο, «εξειδικευμένο» στον τομέα «ζάχαρη».  Για το Sweet Nolan –παρότι έχει αναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό– οι τελευταίες μου πληροφορίες τοποθετούν το opening γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου, μεσοτοιχία με το Nolan στην Απόλλωνος. Εντωμεταξύ μπορούμε να γλυκαθούμε από τα πολύ εμπνευσμένα γλυκά του In Love again που άνοιξε στην Κλειτίου 3 από τον Θάνο Προυναρούς και την ομάδα του Baba Au Rum, με τον Μιχάλη Νουρλόγλου να σκίζει (και) στη ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας υπέροχα γλυκά που «πατάνε» πάνω σε πασίγνωστα κοκτέιλ – cheesecake Pina Colada και τάρτα Mai Tai κάποια από αυτά.

In Love again, με τον Μιχάλη Νουρλόγλου

Οι Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκηρας, για χρόνια pastry chef στη Μ. Βρεττανία, άνοιξαν στην Υμηττού το Noble Pastry με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, αλλά και διαδικτυακή πώληση εξαιρετικών γλυκών με best seller το πανετόνε που εδώ φτιάχνεται όλο τον χρόνο. Λίγο καιρό έχει που απέκτησε και αδερφάκι στην Αθήνα η χανιώτικη πολυαγαπημένη και ξακουστή Koukouvaya, σε έναν χαριτωμένο χώρο και με τραπεζάκια έξω, πάνω στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εδώ θα σπεύσουμε για μηλόπιτες, λεμονόπιτες, «Πυραμίδες» και «Ιγκλού», κυρίως δε για το «Ζουμερό», κέικ σοκολάτας που περιχύνεται με ζεστό σιρόπι σοκολάτας. Ήμαρτον, παπά μου, ήμαρτον…

 ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Γλυκοπωλείο από τα Χανιά
ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Γλυκοπωλείο από τα Χανιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ