5 συνταγές για να αξιοποιήσεις το φαγητό που περίσσεψε
Θεματα

6 συνταγές για να αξιοποιήσεις το φαγητό που περίσσεψε

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού 2021: Δεν πετάμε τίποτα!

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2020 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέσπισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να ενημερώσει, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από την τεράστια σπατάλη τροφίμων που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τα νούμερα είναι αποστομωτικά:

-Το 14% της παραγωγής τροφίμων χάνεται κατά τα στάδια μεταξύ παραγωγής και λιανικού εμπορίου, ενώ περίπου το 17% της παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται.

-Το 2019 η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων άγγιξε τους 931.000.000 τόνους (!!!) με το 61% αυτής της ποσότητας να αποδίδεται στα νοικοκυριά, το 26% στην εστίαση και το 13% στο λιανικό εμπόριο.

-Το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων.

-Στην Ελλάδα η ετήσια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται στα 142 κιλά/ άτομο, ενώ μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν πετάει τρόφιμα.

Με άλλα λόγια, σπαταλάμε τεράστιες ποσότητας ενέργειας για να παράξουμε τρόφιμα τα οποία θα καταλήξουν στα σκουπίδια (πολλά από αυτά πριν καν χαλάσουν). Για να μην αναφέρουμε καν πόσο τραγικό είναι ο μισός πλανήτης να συμπεριφέρεται έτσι, τη στιγμή που ο άλλος μισός αναμετράται με την πείνα…

Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο πλανήτη οι παραπάνω αριθμοί πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Και μπορούν να αλλάξουν αν απλώς οργανώσουμε λίγο καλύτερα το πρόγραμμα της εβδομάδας μας αγοράζοντας τα τρόφιμα που πραγματικά χρειαζόμαστε και αξιοποιώντας το φαγητό που περισσεύει στις κατσαρόλες μας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού 2021, λοιπόν, συγκεντρώσαμε παρακάτω 5 συνταγές που θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις το φαγητό που περίσσεψε σε ένα νέο πιάτο: φτιάξε tostada με τον κιμά που περίσσεψε, άλειψε τα ρεβίθια σου σε σάντουιτς, φτιάξε γλυκό του κουταλιού από τις πορτοκαλόπιτες! Και να θυμάσαι… στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα (ειδικά όταν έχουμε φαντασία!).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δειτε περισσοτερα