- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μπέργκερ με καρότο και σουσάμι
Τι ψωνίζουμε: 750 γρ. καρότα ξεφλουδισμένα και τριμμένα ● 410 γρ. ρεβίθια κονσέρβας
Τι ψωνίζουμε: 750 γρ. καρότα ξεφλουδισμένα και τριμμένα ● 410 γρ. ρεβίθια κονσέρβας ● 1 ξερό κρεμμύδι λεπτοκομμένο ● 2 κ.σ. ταχίνι και 1 ακόμα κουταλιά για το σερβίρισμα ● 1 κ.κ. κύμινο ● 1 αυγό ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● 100 γρ. ψωμί ολικής άλεσης ● χυμό από ένα λεμόνι και 1 κ.κ. ακόμα ● 3 κ.σ. σουσάμι ● 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 6-8 φυλλαράκια ρόκας ● 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● αβοκάντο κομμένο σε λεπτές φέτες ● σάλτσα τσίλι για το σερβίρισμα ● 6 ψωμάκια για μπέργκερ ή αραβικές πίτες.
Πώς το φτιάχνουμε: Βάζουμε στο multi το 1/3 από το τριμμένο καρότο μαζί με τα ρεβίθια, τα 2 κ.σ. ταχίνι, το κρεμμύδι, το αυγό και το κύμινο, αλέθουμε ώσπου να γίνουν μια πηχτή πάστα, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. λάδι σε τηγάνι, ρίχνουμε το υπόλοιπο καρότο και το μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο καρότο στο μείγμα μαζί με το ψωμί, το χυμό από το 1 λεμόνι και το σουσάμι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 κομμάτια, το πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε μπιφτέκια και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το υπόλοιπο ταχίνι και το χυμό λεμονιού και το βάζουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλείφουμε τα μπέργκερ με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια, βάζουμε στην κάτω πλευρά λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού, τις φέτες αβοκάντο και τοποθετούμε επάνω τα μπέργκερ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις φέτες κρεμμυδιού, τα φύλλα ρόκας και τελειώνουμε με λίγη σάλτσα τσίλι.
Μάθε Ιστορία «ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ» φώναξε ο Αλή Μπαμπά και αμέσως άνοιξε η σπηλιά φανερώνοντας το θησαυρό. Πιθανόν οι Άραβες να επινόησαν αυτό το μύθο για να διηγηθούν συμβολικά τις πολύτιμες ιδιότητες του σουσαμιού. Πατρίδα του σουσαμιού πιστεύεται ότι είναι η Ινδία. Οι Ινδοί το θεωρούσαν «βασιλιά των σπόρων» και σύμβολο αθανασίας. Από την Ινδία πέρασε στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της υπόλοιπης Ασίας και τον 1ο αιώνα έφτασε στην Ευρώπη. Το σουσάμι είναι ένας από τους πρώτους καρπούς που χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή λαδιού.
● Side dishes tip: Τραγανιστές πατάτες φούρνου με σκόρδο.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας * jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.