- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
11 νέα meeting points για τις αθηναϊκές σου βόλτες
Hot νέα, hot στέκια, hot αθηναϊκό καλοκαίρι
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει για τα καινούργια στέκια της Αθήνας για το καλοκαίρι του 2021
Ήταν να μην πάρει φόρα η πόλη, μαζί της και η εστίαση! Μετά την παρατεταμένη κλεισούρα, περίοδο κατά την οποία όλοι μας είπαμε «το εστιατόριο… εστιατοριάκι», ήρθε ξανά η ελευθερία οπότε σύσσωμοι βγήκαμε στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας για να τιμήσουμε τα παλιά αγαπημένα και να συστηθούμε στα καινούργια που μόλις ξεκίνησαν και διεκδικούν μια θέση στις καρδιές μας. Το νεομεζεδοπωλείο Dopios των Πιτσιλήδων, το Σαμάνος του Κουτσόπουλου, το CTC του Τσιοτίνη, το μεζεδο-τάπας Bocas του Μίλτου Αρμένη στη Φιλαδέλφεια, το νεοχασάπικο Γκαστόνε από την ομάδα της Cookoovaya, που σας έγραφα πριν λίγες μόνο μέρες, αποτελούν μια πρώτη και τρανταχτή φουρνιά νέων αφίξεων, όμως κάθε μέρα που περνάει η λίστα όλο και μεγαλώνει... Σπεύδω, λοιπόν, να σας ενημερώσω για τα ακόμη πιο καινούργια που φτάνουν κατά ριπές στα αυτιά μου.
Ας αρχίσω και μια φορά από τα βόρεια, μια και τούτο τον καιρό εμφανίζονται εστιατορικά πολύ πολύ δραστήρια. Το γνωστό και καλό ψαροεστιατόριο Παπαϊωάννου του Μικρολίμανου (δικά του και τα πιο προσιτά Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου σε κάμποσες περιοχές στην Αθήνα), ανοίγει στο Κεφαλάρι, εκεί που παλιότερα ήταν η Pizza Hut, νέο και ωραίο Εστιατόριο Παπαϊωάννου, φυσικά με έμφαση στο ψάρι και σε ό,τι καλό βγάζει η θάλασσα.
Πιο πέρα και μέσα στο επίσης καινούργιο ξενοδοχείο Say στην οδό Χαρ. Τρικούπη 67 μόλις άνοιξε τις πόρτες του το all day εστιατόριο Nobilis, με σεφ την εξαιρετική Κωνσταντίνα Φάκλαρη σε δημιουργίες φίνας και σύγχρονης ελληνικής - μεσογειακής κουζίνας. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί, και με προτάσεις gluten free, vegan και vegetarian και με ένα αεράτο roof top bar, αν θέλετε να συνεχίσετε με ένα ωραίο κοκτέιλ και θέα από ψηλά στο πράσινο της περιοχής.
Λίγο πιο κάτω και στην Αγίου Κωνσταντίνου 56 στο Μαρούσι μόλις έκανε το ντεμπούτο του το Mexha, μεξικάνικο νέας εποχής με εξαιρετική δουλειά στην κουζίνα από την οποία λείπουν τα έτοιμα, τα βελτιωτικά γεύσης και όλα παρασκευάζονται επί τόπου με τις πιο φίνες πρώτες ύλες. Μεγάλο του ατού και τα καταπληκτικά κοκτέιλ της μπάρας, τις σούπερ margaritas εδώ θα τις πιεις με χυμό από φρέσκα νεράντζια.
Ο Jean Charles Metayer, εξαιρετικός σεφ με πολύχρονη θητεία σε κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, άνοιξε το Le Pavillion του στην Περικλέους στο Χαλάνδρι τέλη Οκτώβρη, όμως μόλις μία εβδομάδα μετά η καραντίνα του …έβαλε λουκέτο. Οπότε κάνει τώρα το πραγματικό του opening και μάλιστα εκμεταλλεύεται τον υπέροχο κήπο της παλιάς μονοκατοικίας (αυτή τη στιγμή είναι πνιγμένος στα γιασεμιά) και σερβίρει πιάτα στα οποία συνδυάζει τα καλύτερα από τις δύο του πατρίδες, Γαλλία και Ελλάδα. Δεν σταματάει εδώ αλλά τούτες τις μέρες μόλις άνοιξε και άλλα δύο Brio Bistro (υπάρχει ήδη αυτό του Νέου Ψυχικού), στην Νέα Ερυθραία (Χαρ. Τρικούπη 146 και στο Χαλάνδρι (στην πλατεία Ελευθερωτών 8), που ανοίγουν από το πρωί με καφέ, κρουασάν, croque madame και αλμυρά σάντουιτς, και συνεχίζει με βραδινό μενού κι όλα εκείνα τα πιάτα που αγαπάμε στα γαλλικά μπιστρό, όπως entrecote με σάλτσα πιπεριού ή café de Paris, μπουγιαμπέσα και άλλα ωραία.
Κατεβαίνοντας στο κέντρο να σας πω πως πυρετωδώς ετοιμάζεται στην οδό Νίκης στο νούμερο 38, εκεί που παλιότερα ήταν το Mr Pug’s του Γιώργου Βενιέρη, νέο και ωραίο εστιατόριο, το Okio, και είναι μια ευκαιρία να χαρούμε τον εξαιρετικό σεφ Παναγιώτη Γιακαλή που δραστηριοποιείται κυρίως στα νότια (ξενοδοχείο The Margi, Malabar, Krabo κ.ά.) και ο οποίος επιμελείται το μενού που συνδυάζει Μεσόγειο με Ασία. Κοντά του ο νέος σεφ Βαγγέλης Δαγδελένης, μαθαίνω πως θα ανοίξει προς τα τέλη Ιουνίου με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο αλλά και σε υπερυψωμένο μπαλκόνι.
Αρκετά πιο κάτω και πάνω στην πλατεία Αυδή άνοιξε τη (σταθερή) καντίνα της και η Γωγώ Δελογιάννη, δίπλα στον Μπλε Παπαγάλο, σε σύμπραξη με τη Νέλλη Μποφίλιου και τον Μιχάλη Δημάκο. Στην παλιά αυλή έστησε με σημαιάκια, γλομπάκια και πολύχρωμα βαρέλια τη Γαλιάντρα της και σερβίρει νόστιμο ελληνικό street food που ξεκινάει από μοσχαράκι κοκκινιστό σε σάντουιτς και φτάνει στα περίφημα κεφτεδάκια – σήμα κατατεθέν της μαγείρισσας.
Ήδη ακούγεται πολύ και η Τζουτζούκα κάτω στο Ρουφ, Μεγάλου Βασιλείου 32, από τον Αντώνη Λιώλη (γνωστός μας από πολλά επιτυχημένα concepts) και την Αργυρώ Κουτσού στην κουζίνα. Τα πιάτα της Τζουτζούκας - Αλήτικη Κουζίνα είναι ελληνικά, στηρίζονται στα καλά τοπικά προϊόντα της πατρίδας, και ενώ θυμίζουν το σπιτικό φαγητό που μας μεγάλωσε έχουν όλα κι από ένα πρωτότυπο πείραγμα. Ακούω για λεμονάτο γιουβέτσι με χωριάτικο λουκάνικο Τήνου, για πατσά γιαχνιστό με πικάντικο τσορίθο, για φάβα Σχοινούσας με φρέσκο καλαμάρι τουρσί και μου τρέχουν τα σάλια!
Αρκετά πιο πέρα, στο Περιστέρι και πάνω στην κεντρική οδό Αιμίλιου Βεάκη κάνει σε λίγο καιρό την εμφάνισή της η Norma με επιμέλεια του μενού από τον πολύ καλό σεφ Νίκο Καραθάνο. Ο ίδιος μου λέει πως θα είναι σύγχρονη ελληνική gastropub με funky κουζίνα και με μικρά πιάτα και κοκτέιλ, οι γεύσεις θα είναι ελληνικές, δημιουργικές και αλλιώτικες, ακούω για κροκέτες γεμιστών με κρέμα φέτας και κουλί δυόσμου που θα συνδυάζονται με Bloody Mary και άλλα ωραία κοκτέιλ, πως η κατάσταση θα είναι χαλαρή και παρεΐστικη, οπότε ανυπομονώ να το δώ, κι αυτό γύρω στα τέλη του Ιουνίου.
Να σας αφήσω με μια γεύση γλυκιά και να σας πω πως στη Μηλιώνη 1, στο Κολωνάκι, μόλις άνοιξε από δύο νεαρά παιδιά το Ange’s και προσφέρει ένα πρωτότυπο street food για τον δρόμο ή με take away και delivery κι αυτό δεν είναι άλλο από …γλυκό σούσι! Όπως το Kiss Me, που είναι κρέπα σε μικρά rolls με λευκή σοκολάτα, μαρμελάδα φράουλας, σοκολατένιες πέρλες και ό,τι άλλο ζητήσετε να σας βάλουν από πάνω, η γκάμα είναι μεγάλη!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παλιά και νέα στέκια σφύζουν από ζωή
Το πεϊνιρλί που μεγάλωσε γενιές Νικαιωτών και συνεχίζει να βγαίνει ζεστό από τον φούρνο 45 χρόνια μετά
Schiacciata και panuozzo στην Τσακάλωφ
Φοκάτσιες, παραδοσιακές πίτες, καρπάθικες συνταγές και ιταλικά γλυκά σε έναν φούρνο με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα
Ένα τραπέζι που τα χωράει όλα μα κυρίως την καλή παρέα!
Από τις παλιές ταβέρνες μέχρι τα νέα και hot resto, πάντα υπάρχει ένας λόγος για να το περπατήσεις
Πού θα περάσουμε ωραία φέτος τις κρύες ημέρες;
Η γιορτή γαστρονομίας επιστρέφει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Μια οικογενειακή παράδοση που συνεχίζεται στο τραπέζι
Χειροποίητο ψωμί αργής ωρίμανσης, καφές από μικρές φάρμες, γλυκά και αρτοποιήματα συνθέτουν τη νέα γαστρονομική άφιξη της Κηφισιάς
Πώς ο καφές από ρόφημα έγινε lifestyle, design, εμπειρία, ταυτότητα και τελικά τρόπος να οργανώνουμε τον χρόνο μας
Ένας κυψελιώτικος δρόμος γεμάτος tacos και burritos
Από το πρώτο κατάστημα το 1985 μέχρι σήμερα, η Cinnabon και το διάσημο ρολό κανέλας της
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Η Σάντυ Δημητριάδου φτιάχνει entremets που μοιάζουν με ψυχεδελικά γλυπτά, ζωγραφίζει με mirror glaze και αποδεικνύει ότι ανάμεσα στα τρίγωνα Πανοράματος και τα κλισέ της πόλης, υπάρχει χώρος για γαστρονομική τέχνη.
Ένα μικρό -και νόστιμο- βόρειο θαύμα με χίλια δυο νόστιμα για να γευτείς
Ο αυστριακός φούρνος Rye στο Σόχο διχάζει τους λάτρεις της γαστρονομίας
Με ανανεωμένη εμφάνιση, πλούσια γεύση και την ελεύθερη έκφραση στο επίκεντρο, η Lovit μιλά στη GenZ και στους Millennials που αγαπούν τη διαφορετικότητα και θέλουν να δίνουν τον δικό τους τόνο σε ό,τι κάνουν
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.