- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η καλύτερη τυρόπιτα της Αττικοβοιωτίας στον Μικέ
Απίστευτη ποιότητα και old school γλυκά στο νέο κατάστημα του γνωστού ζαχαροπλαστείου στη Φιλοθέη
Με το νέο κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης, το ζαχαροπλαστείο Μικέ έρχεται πιο κοντά στα βόρεια προάστια
Η μυρωδιά αυτής της τυρόπιτας που παραμένει σταθερά ζεστή για όσο διάστημα βρίσκεται στην προθήκη είναι η χρονοκάψουλα που με στέλνει στα παιδικά μου χρόνια. Είναι η φέτα, το βούτυρο, η ζύμη που ξεκουράζεται μέχρι να ψηθεί στο εργαστήριο της οδού Δορυλλαίου και Σούτσου, που από το 1956 δεν έχει πάψει να δουλεύει φούρνους και μίξερ παρά συνεχίζει ακάθεκτα να αφρατεύει σαντιγές και απλώνει φύλλο, που την κάνει μοναδική. Παραμένει σπιτική σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι σπιτικό, ενώ ακόμη και αυτά που κάνουμε στο σπίτι δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που έκαναν οι γιαγιάδες μας: άλλα τυριά, άλλα φύλλα, άλλα βούτυρα. Το μυστικό αυτής της τυρόπιτας δεν θα το μάθω, δεν αποκαλύπτουν πολλά για τη «φουντωτή» τους πρωταγωνίστρια, όπως μου την αναφέρουν.
Ο Τρύφωνας Διαμαντάκης, γόνος των πρώτων ιδιοκτητών, αποφάσισε να κλωνοποιήσει τον Μικέ της Μαβίλη. «Στην περιοχή της Φιλοθέης ανηφορίσαμε τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω μιας αρκετά δύσκολης λόγω covid περιόδου, που όμως το κοινό μάς αγκάλιασε με πλείστη αγάπη». Πώς εξηγεί ο ίδιος αυτή την αγάπη του κόσμου; «Είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και παρουσίασης των γλυκισμάτων, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες πρώτες ύλες». Στα γλυκά, ξεχωρίζω πάντα την πάστα αμυγδάλου και τη σοκολατίνα, είναι τα γλυκά που στο δικό μας σπίτι σηματοδοτούν μικρές και μεγάλες γιορτές.
Το νέο τους κατάστημα στην παλιά αγορά της Φιλοθέης διατηρεί τον αθηναϊκό, αστικό χαρακτήρα του ιστορικού καταστήματος αλλά έχει και μια σιγουριά, μια βεβαιότητα. «Μας αρέσει το παλαιωμένο, βαθύ σε χρώμα κόκκινο κρασί. Κάπως έτσι λειτουργούμε και στα καταστήματά μας: διατηρούμε έναν vintage χαρακτήρα στην εικόνα αλλά και την παρασκευή των γλυκών μας και φαίνεται να μας δικαιώνει η επιλογή». Το λογότυπο που δεν έχει αλλάξει, η σακούλα της τυρόπιτας, όλα μοιάζουν να έχουν ένα άγγιγμα στοργής. Σε μια γειτονιά αμιγούς κατοικίας και με ελάχιστα καταστήματα, έχει σημασία κάθετι καινούριο να έχει αποδείξει την αξία του στον χρόνο.
Έτσι, κάθε επίσκεψη μοιάζει με βόλτα σε φίλους, όχι μόνο για εκείνους που θα συναντήσεις στην ουρά αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο κατάστημα. Όπως η Αναστασία, που θυμάται τις προτιμήσεις και χαμογελά πάντα κάτω από τη μάσκα. Δίπλα στις Saint Honoré, τις πάβλολες, τις πουατιέ, τα sablé και τις τούρτες, θα βρείτε τα γλυκά χωρίς ζάχαρη, τις μους και τα σιροπιαστά. Αμάν, τα σιροπιαστά: σ’ αυτό το σταυροδρόμι Παρισιού και Πόλης, νικητής είναι οι αναμνήσεις.
Καλλιγά 33, Φιλοθέη, 210 6800062
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.