Θεματα

Irish Coffee, ο τέλειος!

Με μια γερή γουλιά το Samba σε πάει στην Iρλανδία

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 773
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιrish Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Επισκεφθήκαμε το Samba Coffee Roasters για να μάθουμε πώς φτιάχνεται ο ξακουστός Irish Coffee

Φαντάσου να διασχίζεις τα στενά της πόλης ένα ανοιξιάτικο απόγευμα και να ξέρεις ότι αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα τονωτικό ρόφημα που θα ζεστάνει λίγο το μέσα σου. Θα είναι κρύο ή ζεστό; Θα είναι καφές ή πoτό; Το καθένα από αυτά μετρά εκατομμύρια οπαδούς, αφού πρόκειται για ουσίες που ποθεί σχεδόν κάθε άνθρωπος εκεί έξω. Το παραπάνω δίλημμα ωστόσο μικρή σημασία έχει όταν όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα, και μέσα από το πάντρεμα αλκοόλ και καφέ να προκύψει ο Irish Coffee. Ουσιαστικά πρόκειται για καφέ με κρέμα γάλακτος και ιρλανδέζικο ουίσκι και εμφανίστηκε με τη σημερινή του μορφή στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τη δεκαετία του 1940, όταν οι μπάρμεν του θρυλικού μπαρ Buena Vista αξιοποίησαν τη συνήθεια που έμαθαν από Ιρλανδούς μετανάστες των ΗΠΑ, να προσθέτουν λίγο ουίσκι στον καφέ τους. Έτσι καθιερώθηκε το ρόφημα, που είναι γνωστό σε όλους μας και έχει μάλιστα φανατικό κοινό.

Samba Coffee

Δεν χρειάζεται, όμως, να βρεθείς σε παμπ κάποιας ιρλανδικής πόλης ως μακρινός ταξιδιώτης για να γευτείς την αυθεντική συνταγή, αφού οι αθηναίοι μπαρίστες μπορούν να σε μεταφέρουν εκεί νοητά. Επισκεφτήκαμε το Samba Coffee Roasters Τhe Shop στη Σόλωνος, μια οικογενειακή επιχείρηση από το 1979 που συνδυάζει το specialty με την παράδοση, όπου ο πρωταθλητής στην κατηγορία Coffee and Good Spirits στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 2020, Χρήστος Κλουβάτος, μας φτιάχνει τον απόλυτο σε γεύση ιρλανδικό καφέ. Για τον Irish Coffee χρειαζόμαστε ζάχαρη, ουίσκι (κατά προτίμηση Ιρλανδέζικο), ζεστό καφέ φίλτρου, κρέμα γάλακτος κι ένα ψηλό γυάλινο ποτήρι από χοντρό γυαλί, με χαμηλό πόδι.

«Αρχικά ζεσταίνω το ποτήρι, γεμίζοντάς το με ζεστό νερό για λίγα λεπτά, κι όταν το αδειάσουμε, τοποθετούμε στο ποτήρι το ουίσκι και το σιρόπι ζάχαρης μοσκοβάντο. Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού το σιρόπι δεν πρέπει να είναι τεχνητά αρωματισμένο, π.χ. με βανίλια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όμως, και σιρόπι μελιού. Προσθέτω τον ζεστό καφέ φίλτρου και ανακατεύω. Προτιμώ τον καφέ φίλτρου γιατί σε αντίθεση με τον espresso δεν έχει τόσο έντονο χαρακτήρα και ελέγχεται καλύτερα. Μπορείς βέβαια να τον παρασκευάσεις και με espresso και να τον αραιώσεις με νερό. Σήμερα εγώ χρησιμοποίησα καφέ από Γουατεμάλα. Επειδή ο συγκεκριμένος βγάζει αρώματα από τροπικά φρούτα και στην επίγευση κάτι από σοκολάτα γάλακτος, προτίμησα και ένα ουίσκι με φρουτώδη χαρακτήρα» μας περιγράφει ο Χρήστος. Και συνεχίζει: «Σειρά έχει η κρέμα γάλακτος. Τη χτυπάμε ελαφρά να μη γίνει σαντιγί και με προσεκτικές κινήσεις, ώστε να δημιουργήσουμε μια στρώση πάχους λίγων εκατοστών στην επιφάνεια του ροφήματος. Η κρέμα πρέπει να είναι ολόπαχη, φρέσκια και κρύα, διαφορετικά δεν θα αποκτήσει την κατάλληλη υφή και θα βυθιστεί, κάτι που δεν θέλουμε να γίνει».

Samba Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Samba Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Samba Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του Irish Coffee, καθώς κάθε μπαρίστα εμπιστεύεται διαφορετικές αναλογίες και ελαφρώς διαφορετικά συστατικά. Ποιο είναι το μυστικό, όμως, που κάνει έναν Irish καφέ πραγματικά πετυχημένο; Σύμφωνα με τον Χρήστο, δεν πρέπει να έχει περισσότερη ένταση το αλκοόλ απ’ ό,τι ο καφές, να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό, πικρό, όξινο, άρα το σιρόπι πρέπει να είναι γλυκό τόσο-όσο και, τέλος, να προκύψει μια αφράτη κρέμα.

«Για να καταλάβουμε τις γεύσεις θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι γύρω στους 50 βαθμούς. Ο ιρλανδέζικος καφές στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν παρασκευαζόταν σωστά και ο κόσμος από την πλευρά του δεν είχε μεγάλη εξοικείωση. Εμείς θεωρούμε μεγάλο ατού, ως ειδικοί, να συστήνουμε στον πελάτη τον Irish και να τον εκπαιδεύουμε στον καλό καφέ γενικότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση, όποιος δοκιμάσει μια φορά, έρχεται και για δεύτερη».

IRISH COFFEE
© Θανάσης Καρατζάς

Samba Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Samba Coffee
© Θανάσης Καρατζάς

Κάπως έτσι το Samba Coffee Roasters μας πείθει πως τα προσεγμένα χαρμάνια και ο καλοκαβουρδισμένος καφές μπορεί να είναι και ελληνική υπόθεση. Άλλωστε, εκεί θα βρεις εκλεκτούς καφέδες από μικρές φυτείες, που καβουρδίζει στο δικό του καβουρδιστήρι. Οι ειδικευμένοι barista του μπορούν να σε ταξιδέψουν ακόμα και με το takeaway στις παραδοσιακές και εξωτικές χώρες του καφέ, Παναμά, Εκουαδόρ, Μπουρούντι. Η συνολική πορεία του καφέ επιμελείται σε όλα τα στάδια, από τη φάρμα μέχρι το φλιτζάνι, περνώντας από αυστηρά πρωτόκολλα γευσιγνωσίας και εντατικούς ποιοτικούς ελέγχους. Τελικά το πιο γνήσιο κίνητρο γι’ αυτή τη δουλειά είναι το πάθος για τον καφέ, κι από αυτό το team του Samba διαθέτει και με το παραπάνω.

Samba Coffee

Aπό τις 08:00 ως τις 18:00, Σόλωνος 36, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ