Θεματα

6 τροφές που κάνουν καλό στα μάτια

Από τα καρότα μέχρι τη… γαλοπούλα δες ποιες τροφές βοηθούν την όρασή σου

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 τροφές που κάνουν καλό στα μάτια
Φωτογραφία: Ryan Christodoulou/ Unsplash

6 τροφές (του χειμώνα) που προστατεύουν την όραση και την υγεία των ματιών σου

Είναι ο τρόπος ζωής σου, είναι η φύση της δουλειάς σου, η καθημερινή σου ρουτίνα, μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι και τα καλά (ή λιγότερα καλά) γονίδια που κληρονόμησες από τους γονείς και τους παππούδες, είναι και οι ατελείωτες ώρες των lockdown που βρήκες 24ωρη παρηγοριά μπροστά σε μια οθόνη, της τηλεόρασης, του τάμπλετ, του λαπ-τοπ, του κινητού, που το φως του ήλιου ελάχιστα σε έβλεπε και ο οπτικός σου ορίζοντας περιορίστηκε από τοίχο σε βιβλιοθήκη, από ντουλάπα σε κεφαλάρι και, ξαφνικά, σα να τα βλέπεις όλα… «θολά».

Το σώμα έχει τους μηχανισμούς να παράγει τα απαραίτητα για τη φροντίδα του, αλλά σε ποσότητες που δεν είναι πάντα και για όλα επαρκείς. Η διατροφή έρχεται να συμπληρώσει τις ελλείψεις. Το μυστικό (και) για καλή όραση, λοιπόν, βρίσκεται στη διατροφή σου, να ξέρεις, και στην περίπτωση των ματιών, η διατροφή είναι μάλλον και μια «επένδυση», τους καρπούς της οποίας θα αντιληφθείς εν καιρώ, γιατί, μην γελιέσαι, μεγαλώνεις (κι εσύ)…

Σκουροπράσινα λαχανανικά

Πράσινα λαχανικά
Φωτογραφία: Monika Grabkowska/ Unsplash

Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και ευθύνονται για μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Όσα περισσότερα τέτοια λαχανικά έχεις στη διατροφή σου, τόσο καλύτερα.  

Καρότα

Καρότα
Φωτογραφία: Eric Muhr/ Unsplash

Όχι, αν τρως καρότα για μια βδομάδα, δεν θα μειωθεί η μυωπία σου, αλλά υπάρχει αλήθεια στη φήμη της πορτοκαλί αυτής ρίζας ότι προστατεύει τα μάτια. Τα καρότα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α που προστατεύει την επιφάνεια των ματιών και δρα κατά της ενοχλητικής ξηρότητας. Η βιταμίνη Α συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πιπεριές

Πιπεριές
Φωτογραφία: John Bryan/ Unsplash

Όλων των χρωμάτων, πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες. Παρόλο που η καλύτερη εποχή τους είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, θα βρεις τις πιπεριές σε αφθονία όλο το χρόνο και θα ωφεληθείς από τις βιταμίνες Α και C που περιέχουν σε γενναιόδωρες δόσεις, αφού ένα μόλις φλιτζάνι πιπεριές σού παρέχει το εκατό τοις εκατό της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτές οι βιταμίνες προστατεύουν την επιφάνεια των ματιών μειώνοντας τους κινδύνους εμφάνισης βλαβών που τα «απειλούν» καθώς μεγαλώνεις. Επιπλέον, οι πιπεριές δεν έχουν θερμίδες, ενώ προσφέρουν τουλάχιστον 3γρ. φυτικών ινών ανά φλιτζάνι.

Κολοκύθα

Κολοκύθες
Φωτογραφία: Madison Kaminski/ Unsplash

Όλα εκείνα τα στοιχεία που φροντίζουν την υγεία των ματιών (και όχι μόνο), συγκεντρώνονται στη λαχταριστή κολοκύθα. Βιταμίνες Α, C και Ε, λουτείνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρος, αλλά και φυτικές ίνες. Εκτός από προστασία ενάντια σε παθήσεις που μπορεί να στοιχίσουν την όρασή σου, προστατεύουν από την ξηροφθαλμία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη.

Κολοκύθα Butternut

Κολοκύθα Butternut
Φωτογραφία: Megumi Nachev/ Unsplash

Η κίτρινη κολοκύθα (butternut squash) είναι ένας ακόμη θησαυρός του χειμώνα για την όραση. Με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτείνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά, προστατεύει τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, βελτιώνει την ξηρότητα και προστατεύει από τον καταρράκτη (όπως κάνουν κι άλλα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο).

Γαλοπούλα

Γαλοπούλα
Φωτογραφία: Jason Leung/ Unsplash

Να και κάτι που δεν φανταζόσουν: η γαλοπούλα κάνει καλό στα μάτια! Το κρέας της είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνη Β-νιασίνη και η κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας από τον καταρράκτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ