- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ψωμί», μια εφημερίδα για όσα ονειρευόμαστε να μοιραστούμε ξανά
Η καλλιτέχνης Πάκυ Βλασσοπούλου, η αρχιτεκτονική ομάδα A Whale’s Architect και η αρτοποιήτρια Ελισάβετ Κουλούρη ανταλλάσουν σκέψεις γύρω από το ψωμί
Η εφημερίδα «Ψωμί» είναι ένα project για την τροφή, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα. Διανέμεται δωρεάν στους φούρνους του Ταύρου
«Εάν δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, πώς μπορούμε να μοιραστούμε;». Αυτή η σκέψη της καλλιτέχνη Πάκυς Βλασσοπούλου έχει πιθανότατα τριβελίσει τα κεφάλια πολλών από εμάς. Σε αυτή την απίστευτη εποχή, η ανάγκη να μοιραστούμε ξανά το φαγητό μας είναι πιο πιεστική από πότε. Όταν τα εστιατόρια της πόλης είναι κλειστά, όταν οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων αποφεύγονται, όταν η ανθρώπινη επαφή απαγορεύεται, πώς μπορούμε πάλι να νιώσουμε ξανά κοντά ο ένας στον άλλον;
Η Πάκυ Βλασσοπούλου σκέφτηκε πολύ γύρω από αυτή τη βασική ανθρώπινη ανάγκη της κοινωνικότητας, γύρω από την έννοια της τροφής και την ικανότητα να μοιραζόμαστε. Κι ύστερα οραματίστηκε μια εφημερίδα… «Η εφημερίδα και το ψωμί είναι η βάση οποιασδήποτε κοινότητας (εθνικής ή τοπικής) καθώς και τα δύο εκπληρώνουν ορισμένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα στην τροφή και τη γνώση. Με άδειο στομάχι ατονεί και η φωνή. Χωρίς γνώση τι έχει στ’ αλήθεια κανείς να πει;» αναφέρει το σημείωμα για το έργο και συνεχίζει: «Αυτό που κάνει το ψωμί ξεχωριστό είναι η ιδιότητά του να μοιράζεται χέρι με χέρι, ψίχουλο-ψίχουλο, με τον ίδιο τρόπο που οι εφημερίδες διανέμονται και διαμορφώνουν κοινό και δημόσια γνώμη».
Σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης TAVROS/locus Athens, λοιπόν, η Πάκυ Βλασσοπούλου δημιούργησε την εφημερίδα «Ψωμί*». Στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερης, τρυφερής εφημερίδας, η καλλιτέχνης, η αρχιτεκτονική ομάδα A Whale’s Architect και η μαέστρος του χειροποίητου ψωμιού Ελισσάβετ Κουλούρη (δικό της το εργαστήριο Betty’s Bakery) ανταλλάσουν σκέψεις για την καλλιέργεια, τη ζύμωση και τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού.
Η ΒΚ είπε ότι το προζύμι είναι ένα ακόμη κατοικίδιο. Το κληρονομείς από μια και δυο και παραπάνω γενιές. Και το προσέχεις καθημερινά.
-Απόσπασμα από την εφημερίδα «Ψωμί»
Τα κείμενα της εφημερίδας έχουν μεταφραστεί σε 7 γλώσσες (Ελληνικά, Punjabi, Ρωσικά, Αλβανικά, Αρμενικά, Αραβικά και Γαλλικά). Η επιλογή των γλωσσών δεν είναι τυχαία. Είναι οι ίδιες γλώσσες που μιλούν οι κάτοικοι του Ταύρου. Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν σε φούρνους της περιοχής. Αναζητήστε την, μοιραστείτε την. Τα κείμενά της έχουν τη ζεστασιά του φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού: εκείνης που σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος…
*Η εφημερίδα Ψωμί είναι μέρος του The Table and the Territory, ενός Ευρωπαϊκού και διεπιστημονικού προγράμματος που συνδέει και ενεργοποιεί πολιτιστικούς φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα λύσεις που προέρχονται από το πεδίο του πολιτισμού και αφορούν την οικολογία και τη βιώσιμη καλλιέργεια και διατροφή. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται έξι βασικοί φορείς από τα πεδία της τέχνης και της οικολογίας: Zone Sensible (Γαλλία), Campo Adentro (Ισπανία), ArtMill (Τσεχία), Locus Athens/TAVROS (Ελλάδα) και PAV – Parco Arte Vivente (Ιταλία), υπό την καθοδήγηση του οργανισμού COAL (Γαλλία) και με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών συνεργατών και επιστημόνων. Η εφημερίδα Ψωμί υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη των Polyeco Contemporary Art Initiative PCAI και Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Τυπώθηκε στο Ανάγραμμα στα Εξάρχεια τον Δεκέμβριο του 2020.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν δεν σου αρέσει η γεύση του καστανού ρυζιού, σου έχω καλά νέα
Εκεί θα βρεις τα asian προϊόντα και το ethnic fast food που χαζεύεις στα social media
Μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ευκαιρία για ισότητα, εργασία και ανθρώπινη επαφή
Βόλτα στο πιο ενεργό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας
Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι γαλλική κουζίνα και επικά σάντουιτς. Τρώμε στα καινούργια στέκια της πόλης
Το «παλιομοδίτικο» γλυκό που έγινε ξανά trend
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο πλούσια προσφορά σοκολάτας;
Έχει και το Πάσχα τις… αμαρτίες του
Λαχταριστή μαγειρίτσα, από παραδοσιακή μέχρι vegan και «πειραγμένη»
Θα το βρεις ίσως όχι στα μενού διάσημων σεφ, αλλά σίγουρα στις συνταγές του τικ-τοκ και στα ψυγεία των σπιτιών μας
Και τα καλύτερα τρίγωνα Πανοράματος της Αθήνας
Με μαχλέπι, μαστίχα και εκλεκτό βελγικό βούτυρο, ζυμώνεται με επιμονή και ψήνεται μέχρι να γεμίσει η γειτονιά με εκείνο το ακαταμάχητο άρωμα.
Χειροποίητα sandwiches με τσιαπάτα, βουτυράτα κρουασάν, specialty καφές και μια limited πασχαλινή προσθήκη που φέρνει στο τραπέζι τα αρώματα των ημερών.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί είναι ελληνικής προέλευσης και οι ιδανικοί πρωταγωνιστές για τα γλυκά των ημερών αλλά και των πλούσιων φαγητών σας
Φέρνουν την άνοιξη στο μενού, χωρίς να χάνουν το γνώριμο Friday attitude
Εδώ το Πάσχα σημαίνει οικογένεια. Σημαίνει μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για ουσιαστική επαφή
Φρέσκα αρτοσκευάσματα, προσεγμένα σάντουιτς και πασχαλινές γεύσεις που κάνουν κάθε στάση στην Παλιά Πόλη να αξίζει
Στην Κέρκυρα, το Πάσχα έχει τη δική του γλυκιά υπογραφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.