Θεματα

To delivery γίνεται γκουρμέ. Τα καλύτερα από τους καλύτερους

Ζούμε την εποχή που delivery και take away φέρνουν όλα τα νόστιμα στο σπίτι μας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 761
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ekiben του Άρη Βεζενέ, ένα κουτί εμπνευσμένο από τα boxes που πωλούνται στην Ιαπωνία με ατομικά γεύματα
Το Ekiben του Άρη Βεζενέ, ένα κουτί εμπνευσμένο από τα boxes που πωλούνται στην Ιαπωνία με ατομικά γεύματα

Έτοιμα γεύματα, πιάτα διάσημων σεφ, μαναβική, κρασιά και γλυκά, όλα όσα μπορείς πλέον να παραγγείλεις μέσω delivery στην εποχή του κορωνοϊού

«Αν στο προηγούμενο λοκντάουν μας παίρνανε τηλέφωνο ζητώντας μας μαγιά ή αλεύρι για να φτιάξουν ψωμιά και γλυκά στο σπίτι, σε τούτο εδώ μας ζητάνε να είμαστε ανοιχτοί, να μην κλείσουμε κι έρχονται συνέχεια και ψωνίζουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μας βλέπει ανοιχτούς».  Ο Γιάννης Πετρής μαζί με τον Κώστα Κωστάκη είναι οι ιδιοκτήτες του Α λα γκρεκ (2110122071), του χαριτωμένου σποτ στο Χαλάνδρι που πουλάει σπιτικά και χειροποίητα γλυκά, πίτες βουτήματα, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τσουρέκια και κρητικά καλτσούνια που φτιάχνει ο ίδιος ο Κώστας με υλικά που σχεδόν καθημερινά παραλαμβάνει από την Κρήτη, το νησί της καταγωγής του. «Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε σ’ αυτή τη δεύτερη φάση να παραμείνουμε ανοιχτοί, κάθε μέρα από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, και πραγματικά η κίνηση που βλέπουμε είναι μεγάλη. Δεν προσβλέπουμε στο κέρδος, τουλάχιστον όμως να μην καταστραφούμε».

Το delivery στην αθηναϊκή εστίαση
Α λα γκρεκ

Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο λοκντάουν μας βρήκε όλους πιο «έμπειρους» και προετοιμασμένους. Οι άνθρωποι της εστίασης και όλος αυτός ο χώρος που μας νοστιμίζει την καθημερινότητα, αφού στην πρώτη καραντίνα είδαν τις δουλειές τους να κατακρημνίζονται, στη δεύτερη πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αποφάσισαν οι περισσότεροι να δουλεύουν προσφέροντας πια τις υπηρεσίες και τα αγαθά τους όχι επιτόπου στα καταστήματά τους αλλά παρέχοντάς τα στο σπίτι μας μέσω delivery αλλά και take away. Όπως λένε οι περισσότεροι, το να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους έστω και με τα μαγαζιά τους κλειστά είναι κάτι που τους δίνει μια αίσθηση κανονικότητας, τους βοηθάει ψυχολογικά και φέρνει χρήματα στο ταμείο ικανά να καλύψουν κάποια έξοδα, να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη θέση τους, να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα πράγματα όταν η ζωή επανέλθει σε κανονικές συνθήκες. Από την άλλη, εμείς οι πελάτες-καταναλωτές μπορεί να έχουμε χάσει τη «φυσική» επαφή με τα αγαπημένα μας στέκια αλλά τώρα πια με ένα τηλέφωνο ή με ένα κλικ στον υπολογιστή μπορούμε να χαρούμε όλα τα ωραία τους στο σπίτι.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης
Ηλίας Μαμαλάκης

«Έχει τα μυστικά του το ντελίβερι», μας λέει ο Ηλίας Μαμαλάκης, παλιά καραβάνα στον χώρο, με τα «Μπουκιά και Συχώριο» του σε Ψυχικό (2114114040) και Κηφισιά (2108000110), να προμηθεύουν ζεστό σπιτικό φαγάκι –σε μια ακτίνα που ξεκινάει από τους Αμπελοκήπους και φτάνει μέχρι την Εκάλη–, όχι μόνο τώρα στην καραντίνα αλλά εδώ και χρόνια. «Πρέπει να είναι juicy, να κρατάει τα ζουμάκια του, να έχει καλή συσκευασία, να έχει προσιτή τιμή. Μεγάλη μάχη γίνεται με τις εταιρείες διανομής, παίρνουν μεγάλη προμήθεια αλλά με τις τωρινές καταστάσεις μπαίνουν κι άλλοι παίκτες στο παιχνίδι, όπως η Amazon που κάνει και στη χώρα μας διακίνηση food παραγγελιών, ο ΟΤΕ, ενώ αναμένονται κι άλλες. Στο προηγούμενο λοκντάουν οι παραγγελίες είχαν μικρή πτώση, ο κόσμος μαγείρευε πιο πολύ, τώρα από τις πρώτες μέρες έχουμε δει μια αύξηση περίπου 15%, πιστεύω πως θα ανέβει κι άλλο».

Το ντελίβερι που έγινε γκουρμέ

Τον καιρό της καραντίνας στη μάχη του ντελίβερι έχουν μπει όχι μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή πίτσα-σουβλάκι-μπέργκερ αλλά και πολλά καλά εστιατόρια. «Το είχαμε δει το έργο από την πρώτη καραντίνα» λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, ιδιοκτήτρια του γνωστού ψαροεστιατόριου Παπαδάκης (2103608621), στο Κολωνάκι. «Είμαστε ανοιχτά για να αισθανόμαστε καλύτερα και για να έχουν οι εργαζόμενοί μας δουλειά. Φτιάχνουμε κάθε μέρα σπιτικό φαγητό, πάντα με φρέσκα υλικά. Πιάτα που μπορούν να πηγαίνουν με ντελίβερι, γιατί δεν μπορούν όλα… Φτιάχνουμε κότσι με πουρέ, γιουβαρλάκια, σαλάτες με σούπερ φουντς, πιάτα γι αυτούς που κάνουν διατροφή, ψάρι με χόρτα. Καθημερινά φτιάχνουμε πολλά πιάτα ημέρας, αν κάποιος θέλει ψάρι μεγάλο στη σχάρα μπορεί να μας το παραγγείλει δυο μέρες πριν και εμείς θα φροντίσουμε να πάει όπως πρέπει στην πόρτα του».

Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, ιδιοκτήτρια του γνωστού ψαροεστιατόριου Παπαδάκης
Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, ιδιοκτήτρια του γνωστού ψαροεστιατόριου Παπαδάκης

Είναι ένα θέμα το fine dining και πώς μπορεί να γίνει η μεταφορά του από την κουζίνα του εστιατορίου στο σπίτι, γι’ αυτό και επιχειρηματίας με εστιατόριο «υψηλής γαστρονομίας» στην περιοχή του κέντρου μου λέει: «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για ντελίβερι, όμως πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα με τον κορωνοιό, αυτή η κατάσταση θα τραβήξει σε μάκρος, οπότε πρέπει όλοι να στραφούμε και σ’ αυτό. Φυσικά αλλάζοντας το μενού μας σε κάτι πιο “καθημερινό”, ντελίβερι και fine dining δεν έχουν καλές σχέσεις».

Το Different & Different The Box του Χριστόφορου Πέσκια
Το Different & Different The Box του Χριστόφορου Πέσκια

Παρόλα αυτά ο Χριστόφορος Πέσκιας έστησε το Different & Different The Box, ένα μαγικό κουτί μέσα στο οποίο κλείνει όλη τη μαγειρική του τέχνη και στη στέλνει στο σπίτι. Μπορείς να παραγγείλεις στο differentndifferent@gmail.com μέσα από ένα πληθωρικό μενού πιάτα που αγγίζουν την τελειότητα, να τα παραλάβεις αυθημερόν ή να κάνεις παραγγελία 2 μέρες πριν για ένα πιο tailor made μενού, αν θέλεις κάτι ιδιαίτερο. Ο Άρης Βεζενές, έχει αρχίσει από το καλοκαίρι την αποστολή του Ekiben, το οποίο είναι ένα, και πάλι, κουτί, εμπνευσμένο από τα boxes που πωλούνται στην Ιαπωνία με ατομικά γεύματα. Μέσα του περιέχει όλα τα νόστιμα του Birdman που σου έρχονται φτιαγμένα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και στη σωστή θερμοκρασία (fb: Ekiben Athens).

Ekiben Athens
Ekiben Athens

Με παραλαβή από το κατάστημα καθώς και με ντελίβερι μπορεί κανείς να γευτεί και τα πιάτα του άλλου του εστιατορίου του Vezene (2107232002), πίσω από το Χίλτον. Το διεθνούς φήμης και σούπερ fine dining Matsuhisa είναι από τα πρώτα που μπήκαν στον χορό του ντελίβερι και μπορεί να σου στείλει στο σπίτι ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών και μάλιστα με πανάκριβα πολυτελή αυτοκίνητα (www.matsuhisaathens.com).

Η ομάδα των «4», ο Βαγγέλης Λιάκος, ο Σπύρος Λιάκος, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Μάνος Ζουρνατζής μπορεί να κατέβασαν ρολά στο Base Grill και στο ψαροφαγικό Τραβόλτα, διατηρούν όμως ανοιχτά το Hoocut (2103240026), προμηθεύοντάς μας αχτύπητα σουβλάκια αλλά και την Cookoovaya (2107235005), προσφέροντας 2 μενού «διαφορετικών ταχυτήτων». Το ένα περιλαμβάνει πιάτα του κλασικού μενού του εστιατορίου ενώ ετοιμάζουν να προσφέρουν και ένα πιο «στα μέτρα σου» μενού κατόπιν συνεννόησης και παραγγελίας.

Cookoovaya
Cookoovaya

Γεύματα για όλη την ημέρα

Σαν έτοιμος από καιρό δηλώνει και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης με τα εστιατόριά του Frankie και Nice ‘n’ Easy. «Και στα δύο Frankie (frankierestaurant.gr), Κολωνάκι και Νέα Ερυθραία είχαμε ήδη ντελίβερι και στο πρώτο λοκντάουν πήγαμε καλά. Έτσι αποφασίσαμε να προσφέρουμε και το μενού των Nice ‘n’ Easy (niceneasy.gr), σε Κολωνάκι και Κηφισιά με ντελίβερι. Στέλνουμε από το πρωί, πρωινά, χυμούς, brunch και όλα μας τα πιάτα σε συσκευασίες bio κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Frankie
Frankie

Πρωινά, brunch και πολλά πιάτα προσφέρει και το γνωστό σε όλους It (itrestaurant.gr). Με ανοιχτό το ντελίβερι αλλά και το κατάστημα της Σκουφά για on the go, κάθε μέρα από τις 12 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, μπορεί να μας προμηθεύσει από καφέ, σάντουιτς, vegan και vegetarian προτάσεις μέχρι πιάτα ημέρας, «έντεχνα» και πειραγμένα, αλλά και πιο καθημερινά όπως φασολάκια κι άλλα λαδερά, κοκκινιστό κρέας που κυρίως ζητάνε οι εργαζόμενοι στα γραφεία του κέντρου.

It
It

Το αγαπημένο Άμα Λάχει της Καλλιδρομίου (2103845978), προσαρμόζεται κι αυτό στα νέα δεδομένα και με ντελίβερι μπορεί να σου στείλει τα περισσότερα από τα πιάτα του από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Έχουμε κάνει το μενού μας πιο “εστιατορικό”, δηλαδή όχι μόνο μεζέδες αλλά και πολλά μαγειρευτά όπως σούπες, κόκκορα με χοντρό μακαρόνι, αλλά μεγάλη γκάμα έχουμε και σε πρωινά και brunch, πίτες χωριάτικες, γαλατόπιτες, τηγανίτες, αυγά» μας λέει ο ιδιοκτήτης του Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Στείλε μου τα καλύτερα

Στις μέρες μας μεγάλη άνθηση γνωρίζουν και όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα μαγαζιά που μπορούν να σου στείλουν είτε έτοιμο μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό για…άμεση απόλαυση είτε τα υλικά για να τα μαγειρέψεις μόνος σου. Μιλώντας με την κυρία Ελένη Δρόσου από το marathos.gr που χρόνια προμηθεύει με σπιτικό φαγητό όλη την Αθήνα, μαθαίνω πως υπάρχουν έτοιμα φαγητά, ταψιά take n bake, δηλαδή παραγγέλνεις, σου έρχεται, και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ψήσεις να το φας ζεστό ζεστό, αλλά και meal kits όπου ζητάς το φαγητό της αρεσκείας σου, λες και αριθμό μερίδων και σου έρχεται κουτί με όλα τα υλικά μεριδοποιημένα καθώς και οδηγίες ώστε να μαγειρέψεις μόνος σου.

Meal kit από το marathos.gr
Meal kit από το marathos.gr

Δόξες μεγάλες κατά πώς φαίνεται ζουν και τα χασάπικα αλλά και τα μανάβικα στις γειτονιές τα οποία τις μέρες του λοκντάουν δεν σταματούν να κάνουν «παραδόσεις κατ’ οίκον». Τα μανάβικα μάλιστα έχουν τα περισσότερα εξελιχθεί σε μικρά deli καθώς δεν αρκούνται μόνο στη συνήθη τους μαναβική, την οποία έχουν εμπλουτίσει ακόμη και με τα πιο δυσεύρετα ζαρζαβατικά –aka παστινάκι, λίτσι και ντομάτες «τίγρης»–, αλλά πολύ συχνά μπορούν να σε εφοδιάσουν και με λοιπά προϊόντα μικρών παραγωγών, όπως ρύζια, τυριά, κάποια αλλαντικά, ζυμαρικά, φρέσκα αυγά και ψωμιά από όλη την Ελλάδα.

Ο Στέλιος Χαρκιολάκης, που διατηρεί το γνωστό στους foodies μανάβικο Το Μποστάνι (2177080091) στο Παγκράτι, μας λέει: «Στην προηγούμενη καραντίνα έγινε το σώσε! Μας παίρνανε τηλέφωνο για παραγγελίες από όλη την Αθήνα, μέχρι και από τον Γέρακα! Ντελίβερι ζητάνε συνήθως οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι foodies έρχονται από το μαγαζί». Στο Μποστάνι, διάσημο για τη μεγάλη ποικιλία του, θα βρεις από γλυκοπατάτες μέχρι φρέσκο κουρκουμά, εξυπηρετεί με διανομές όλο το Παγκράτι, με ελάχιστη παραγγελία τα €12.

Ο Στέλιος Χαρκιολάκης στο αξιολάτρευτο Μποστάνι
Ο Στέλιος Χαρκιολάκης στο αξιολάτρευτο Μποστάνι/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Και του πουλιού το γάλα

Και δεν είναι μόνο αυτά. Με ένα τηλεφώνημα ή ένα κλικ στο λάπτοπ μπορείς να παραγγείλεις για το σπίτι χειροποίητο φύλλο για ζύμες, φρέσκα ζυμαρικά για να κάνεις τις δικές σου μακαρονάδες, ποντιακά μαντί, γαλλικά πατέ και φουαγκρά. Το πολύ καλό Veritable του Αλαίν Παροντί στο Νέο Ψυχικό (Ά. Σικελιανού 8, 2111829109), είναι κάθε μέρα ανοιχτό και προσφέρει με take away όχι μόνο τα υπέροχα έτοιμα πιάτα του αλλά και σπιτικά φτιαγμένο σολομό gravlax με 3 τρόπους, πατέ, φουά γκρα, λουκάνικα, σπιτικές τερίν, μορταδέλα αγριογούρουνου με τρούφες, καταπληκτικά τυριά αλλά και ωραία γαλλικά κρασιά.

Τώρα που είπα κρασιά με χαρά να θυμηθώ και την κουβέντα που είχα με τον Τάσο Πικούνη από το επίσης πολύ γνωστό House & Wine (www.houseofwine.gr, 2106773315): «Παρότι τα μαγαζιά της εστίασης, που είναι και ο βασικός μας πελάτης, είναι κλειστά, βλέπουμε τεράστια αύξηση από ιδιώτες. Στο πρώτο λοκντάουν είχαμε αύξηση πωλήσεων 45%! Πελάτες που ήρθαν και έμειναν. Έχουμε και φυσικό κατάστημα στο Χαλάνδρι αλλά τώρα η μεγαλύτερη κίνηση γίνεται online. Διαθέτουμε μια τεράστια γκάμα με 850 περίπου ετικέτες ελληνικών κρασιών και άλλες 350 περίπου διεθνείς. Κοντά σε αυτά και πολλά ποτά, αποστάγματα, πολλά και σπάνια ουίσκι».

Ο Τάσος Πικούνης από το House of Wine
Ο Τάσος Πικούνης από το House of Wine

Αυτά λοιπόν, και σίγουρα η προσπάθεια όλων είναι τεράστια ώστε και σε μας να μη λείψει τίποτα αλλά και οι συναφείς επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ζουν περιμένοντας τις καλύτερες μέρες. Και να σκεφτούμε μάλιστα ότι δεν έχουν έρθει τα Χριστούγεννα και τα ρεβεγιόν, όπου πολύ θα ήθελα να μας έβλεπα όλους έξω αλλά κάτι με κάνει να αμφιβάλλω, και φαντάζομαι ότι τότε είναι που θα δούμε τους πάντες να μας στέλνουν τα πάντα κατ’ οίκον… Τρέχω μάλιστα να παραγγείλω γιατί μαθαίνω ότι βγήκαν τα πρώτα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες και άλλα πολλά, και ο φίλος μου Στέλιος Παρλιάρος με τη Sweet Alchemy του στέλνει κι αυτός ντελίβερι και σε λίγη ώρα θα τα έχω στο σπίτι!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ