Ελλαδα

Πετρετζίκης: Τα μέτρα για την εστίαση είναι δάνεια

«Τα εστιατόρια θα αρχίσουν να κλείνουν από το 2021»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκης Πετρετζίκης
Άκης Πετρετζίκης / © instagram.com/akis_petretzikis

Ο Άκης Πετρετζίκης εκτιμά ότι όλα τα μέτρα για την εστίαση είναι δάνεια που θα πρέπει οι επιχειρηματίες να δώσουν πισω.

Τους φόβους του για το μέλλον της εστίασης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο από την πανδημία κορωνοϊού και το lockdown εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο σεφ και επιχειρηματίας, Άκης Πετρετζίκης.

Αρχικά ο Άκης Πετρετζίκης εκτίμησε πως παρά τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί ή προαναγγελθεί, «η κατάσταση έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη» και πως «τα μαγαζιά θα αρχίσουν να κλείνουν από το νέο έτος».

Ο γνωστός σεφ τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, το κράτος να πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, ενώ επεσήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό που πρόκειται να λάβουν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Τους έξτρα δυο μισθούς έπρεπε να τους αναλάβει το κράτος, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει αν θα κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό ή θα το κλείσει. Θα ανοίξουμε το Δεκέμβριο και σε 10 μέρες θα είναι ποινικό να μη δώσουμε το δώρο. Δεν μπορούμε να το δώσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πετρετζίκης. 

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ ο Άκης Πετρετζίκης σχολίασε ότι «είναι δάνεια θα κληθούμε να δώσουμε πίσω», προσθέτοντας πως μπορεί φαινομενικά «ο μήνας τώρα να βγαίνει, αλλά από το νέο έτος θα πρέπει να πληρωθούν όλα αυτά».   

To «άμεσο δάνειο» που έχει λάβει η πλειονότητα των επιχειρηματιών είναι από τους προμηθευτές τους οι οποίοι με την σειρά τους έχουν υπερχρεωθεί, με αποτέλεσμα να πληγεί και ο δικός τους κλάδος. Πρόσθεσε δε πως όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν μια μικρή επιχείρηση την οποία την δούλευαν μόνοι τους, δεν αντιμετωπίστηκαν ως εργαζόμενοι στα μέτρα στήριξης.

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα και για την κυβέρνηση, δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν κάνει την δουλειά της αλλά τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με αυτά τα δεδομένα», τονίζει.

Σε ερώτηση για το delivery κι αν αυτό μπορεί να βοηθήσει τους χώρους εστίασης, ο Άκης Πετρετζίκης απάντησε πως η διανομή φαγητού αποκλείει τους σερβιτόρους και δεν είναι όλα τα εστιατόρια δομημένα για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Τέλος, για το αν αντέχει η εστίαση να παραμείνει κλειστή και την περίοδο των Χριστουγέννων, ο 'Ακης Πετρετζίκης απάντησε πως αν τελικά η εστίαση ανοίξει πάλι τον Ιανουάριο «θα καταστραφούν όλοι. Δεν βγαίνει, εκτός κι αν γίνει πανζουρλισμός στα μαγαζιά». 

Άδωνις Γεωργιάδης: Αντισυνταγματικό να μη δώσει καθόλου δώρο μία επιχείρηση

Ο ιός ανοίγει και κλείνει τα μαγαζιά, ο ιός το επιλεγεί ποτέ θα έχουμε έξαρση. Κλείσαμε τον Νοέμβριο με βασικό στόχο να ανοίξουμε τις γιορτές. To αν θα τα καταφέρουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από την πειθαρχία που θα δείξουμε», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στον Άκη Πετρετζίκη. 

«Δεν μπορεί η επιχείρηση να μη δώσει καθόλου δώρο θα ήταν και αντισυνταγματικό», τόνισε ο υπουγός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν πάρει πάνω από 250.000 επιχειρήσεις τουλάχιστον μια ή και τρεις φορές, δίνουμε το 50% μη επιστρεπτέα, δηλαδή επιδότηση για τους μήνες του νέου λοκντάουν, επιπλέον έχουμε πάγωμα δανείων, ΦΠΑ, δόσεων μείωση 40% στο ενοίκιο και δυνατότητα αναστολής (σύμβασης) στους εργαζόμενους».  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ