Θεματα

«Λύσσα το ‘κανες!» Έξυπνα tips για να κόψεις - μειώσεις το αλάτι

Μάθε με τι «υποκατάστατα» μπορείς να το αντικαταστήσεις

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Heather Barnes/ Unsplash

14 μυρωδικά και καρυκεύματα για να αντικαταστήσεις το αλάτι στο φαγητό σου

Είναι από τα πιο βασικά (ας πούμε καλύτερα ο πρωταγωνιστής…) καρυκεύματα στην κουζίνα. Όμως δεν είναι και τόσο απαραίτητο όσο νομίζεις για να μαγειρέψεις νόστιμα, άσε που η κατανάλωσή του συνδέεται με προβλήματα υγείας, κάποια αρκετά σοβαρά. Ακολουθούν μερικά ευφάνταστα και σούπερ γευστικά υποκατάστατα αλατιού τα οποία εκτός του ότι θα απογειώσουν τις γεύσεις στο πιάτο σου, θα απογειώσουν κι εσένα ως σεφ του εαυτού σου.   

Χυμός ή ξύσμα λεμονιού

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Heather Gill/ Unsplash

Χρησιμοποιώντας είτε χυμό είτε ξύσμα λεμονιού, οι μοναδικές γεύσεις των υλικών σου θα απελευθερωθούν εξίσου εντυπωσιακά. Το ξύσμα ίσως με ακόμη πιο «δυνατά» αποτελέσματα. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λάιμ ή πορτοκάλια. Τα όξινα ταιριάζουν υπέροχα με τα λαχανικά σου, μέσα σε ντρέσινγκ για τις σαλάτες σου, στις μαρινάδες για κρέας ή ψάρι.

Τζίντζερ
14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία:The Creative Exchange/ Unsplash

Το τζίντζερ μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι σε πολλές συνταγές, δίνοντας το ζεστό άρωμά του και μια πικάντικα λεμονάτη επίγευση. Θα το ανακατέψεις φρέσκο ή  ξερό στο τηγάνι που σοτάρεις το κρέας ή τα λαχανικά, στις σάλτσες, τις μαρινάδες, σε ροφήματα και σούπες. Και μην ξεχνάς, μεταξύ πολλών άλλων, είναι γνωστές εδώ και αιώνες οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτής της ρίζας.

Σκόρδο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία:Tijana Drndarski/ Unsplash

Κλασικό και αναμενόμενο. Μην το φοβηθείς, μαγειρεμένο το σκόρδο ξετυλίγει τη δυνατή προσωπικότητά του με αρώματα και ένταση σε κάθε μπουκιά. Πρόσθεσε σκόρδο στις σάλτσες τομάτας, στις μαρινάδες και στο τηγάνι όταν σοτάρεις λαχανικά ή κρέας. Ταιριάζει και στις σούπες. Επιπλέον, ανήκει και στα παραδοσιακά super foods, αφού αποδεδειγμένα ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει την πίεση, προστατεύει τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Κρεμμύδι
14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Geronimo Giqueaux/ Unsplash

Κλασικό και αναμενόμενο νούμερο 2! Όπως και το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι αναδεικνύει τις γεύσεις ενός πιάτου όσο απλό κι αν είναι, ενώ και με τη «γλυκύτητά» του δίνει ευχάριστες νότες. Προτίμησε τα ξερά κρεμμύδια για πιο έντονο και «γεμάτο» αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησέ το σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας, σε ντιπ και σάλτσες, σε σάντουιτς, φυσικά και στις σαλάτες. Βασικά παντού κολλάει ένα κρεμμύδι…

Ξύδι μπαλσάμικο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Thorsten Frenzel/ Pixabay

Δυνατό, στυφό και γλυκό ταυτόχρονα, δεν σκεπάζει αλλά ενισχύει τα φυσικά αρώματα των υλικών. Βάλε σε σαλάτες, σούπες, σε μαρινάδες για κρέας και ψάρι, στην κατσαρόλα. Εάν το ζεστάνεις ελαφρά σε ένα τηγάνι δημιουργείται ένα ακόμη πιο έντονο γευστικά σιρόπι που μπορείς να ρίξεις πάνω από φρέσκες τομάτες ή ψητά λαχανικά.

Πάπρικα
14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία:Tina Dawson/ Unsplash

Γλυκιά, πικάντικη ή καπνιστή, όπως κι αν τη δεις, παραμένει ένα ξεχωριστό μπαχαρικό που εκτός από συναρπαστικό άρωμα και ιδιαίτερη, με διάρκεια, γεύση δίνει και ένα βαθύ κόκκινο χρώμα στο πιάτο. Πρόσθεσε πάπρικα στα τάκος, στα φαγητά κατσαρόλας, στο τσίλι (καυτερή), στα νάτσος, στο ρύζι, στις πατάτες, στις σαλάτες. Καλό είναι να προστίθεται στο τέλος καθώς οι θερμοκρασίες μαγειρέματος όχι απλά αλλοιώνουν αλλά μπορεί και να αλλάξουν εντελώς τις αρωματικές και γευστικές της ιδιότητες προς ένα δυσάρεστα πικρό αποτέλεσμα.

Λάδι τρούφας

Είναι αδύνατο να μην «ακούσεις» τα δυνατά, γήινα αρώματα της τρούφας, αγαπημένο υλικό για την πλειοψηφία των foodies, και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να αντικαταστήσει θριαμβευτικά το αλάτι. Ελάχιστες σταγόνες στα ζυμαρικά, στην πίτσα, στα αυγά, τα ποπ κορν, τον πουρέ πατάτας, στα λαχανικά σου και το αλάτι δεν θα σου λείψει καθόλου.  

Δενδρολίβανο
14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Vincent Foret/ Unsplash

Πρόσθεσέ το φρέσκο ή ξερό σε σούπες, κοκκινιστά κατσαρόλας, ψητό κρέας ή ψάρι, ψητά λαχανικά, μαρινάδες και σάλτσες, σε όσπρια, ακόμα και στο σπιτικό ψωμί.
Το έντονο, ανέλπιστα δροσερό και σχεδόν απροσδιόριστο άρωμά του, κάτι μεταξύ μέντας, ευκαλύπτου και τζίντζερ προσφέρει δυνατές γευστικές συγκινήσεις.

Κόλιανδρο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Lindsay Moe/ Unsplash

Εντάξει… υπάρχουν πολλοί που το λατρεύουν, κάποιοι πάλι δεν θέλουν ούτε να το βλέπουν. Όμως, έχει ζεστή, λεμονάτη και διακριτικά πικάντικη γεύση, αρωματίζει κυρίως εξωτικές συνταγές, ασιατικές, μεξικάνικες, ανατολίτικες, κάρι, γουακαμόλε, φαλάφελ, αλλά τριμμένο ή ολόκληρο μπορεί κάλλιστα να δώσει προσωπικότητα και σε πιο «παραδοσιακά» πιάτα, σούπες, σαλάτες, χοιρινό, κοτόπουλο, ψητά ψάρια, σάλτσες. Κάτι σαν τον μαϊντανό -πράσινα φυλλαράκια που μπαίνουν παντού!

Μπούκοβο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: bobbymp/ Pixabay

Το διάσημο μπαχαρικό των Βαλκανίων με τα εντυπωσιακά χρώματα, προέρχεται από διάφορες ποικιλίες πιπεριάς - καθόλου ή πολύ καυτερές - που αποξηραίνονται και δίνει έξτρα γευστικές νότες σε σούπες, όσπρια, τσίλι, ψητά κρέατα, μαρινάδες, σάλτσες, αλλά και στην πίτσα ή τα σπαγγέτι σου. Το δυνατό στη μύτη άρωμά του «μεταφράζεται» στη γλώσσα σε μια φρουτένια, εκλεπτυσμένη οξύτητα.

Μηλόξυδο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: wicherek/ Pixabay

Το «γλυκόστυφο» μηλόξυδο, πιο απαλό στη γεύση από το κλασικό ξύδι, αποτελεί ένα ευέλικτο υποκατάστατο αλατιού. Θα αρωματίσει τις σαλάτες ενσωματωμένο σε ευφάνταστα ντρέσινγκ, θα δώσει ένταση σε σούπες και «ταπεινά» βραστά, ενώ είναι εξαιρετική προσθήκη σε μαρινάδες για κρέας. Σε ενδιαφέρει να γνωρίζεις επίσης πως το μηλόξυδο βοηθάει στη δίαιτα, δημιουργώντας αίσθημα πληρότητας όταν καταναλώνεται με υδατάνθρακες, βοηθάει στην πέψη αλλά και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κανέλα

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία:Tetiana Bykovets/ Unsplash

Αν και το μεθυστικό άρωμά της το έχεις συνδέσει με γλυκές, χειμωνιάτικες γεύσεις, η κανέλα μπορεί να αντικαταστήσει και το αλάτι στο καθημερινό τραπέζι. Ένα «σπιρτόζο» μπαχαρικό με πιπεράτα τελειώματα στη γλώσσα που θα προσθέσεις στο τσίλι, τις σούπες σου, τις σάλτσες τομάτας, το κάρι, τα ψητά σου και τις μαρινάδες σου, ιδιαίτερα για κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Θα απορήσεις, αλλά με ένα ξυλάκι κανέλας θα αντικαταστήσεις το αλάτι και στα όσπρια (φακές κ.α.).

Φασκόμηλο

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Lebensmittelfotos/ Pixabay

Το πράσινο βότανο με το ιδιαίτερο άρωμα, έντονο, όξινο, γήινο, λίγο από λεμόνι, λίγο από ευκάλυπτο, και την ευχάριστα πικρούτσικη γεύση του (είτε φρέσκο, είτε ξερό), εκτός από αγαπημένο ρόφημα μπορεί να συνοδεύσει δημιουργικά τα μαγειρέματά σου, από κόκκινο κρέας και πουλερικά, μέχρι λαχανικά, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, αυγά, ριζότι, σούπες, ακόμη και σπαγγέτι. 

Εστραγκόν

14 τρόποι να μειώσεις το αλάτι
Φωτογραφία: Lebensmittelfotos/ Pixabay

Βασικό συστατικό της ξακουστής σάλτσας Bearnaise, το εστραγκόν με το εκρηκτικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση, είναι η επιτομή της γαλλικής κουζίνας. Εσύ θα το χρησιμοποιήσεις, φρέσκο ή ξερό, την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μια ομελέτα, στις πράσινες σαλάτες και τα βραστά λαχανικά σου, στις σάλτσες για κοτόπουλο ή ψάρι. Ο αριστοκρατικός χαρακτήρας του, όμως, δεν «επιτρέπει» άλλα μυρωδικά στο ίδιο πιάτο, με εξαίρεση το λεμόνι και το κρεμμυδάκι. Επίσης, μην το παραμαγειρεύεις, γιατί χάνει το άρωμά του και πικρίζει. Το προσθέτεις πάντα προς το τέλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ