Θεματα

6 στέκια στον Πειραιά με μεγάλη ιστορία

Κάτω στον Πειραιά… Το Ειδικόν, Σκυλοδήμος, Μαργαρώ, Το Υπερωκεάνειον, Αβακιάν, Στάνη Κουντούρα.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 747
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πειραιάς
© Γιώργος Μητρόπουλος (Instagram: @g_mitropoulos)

Μία γευστική βόλτα στον Πειραιά, με 6 παραδοσιακές μπακαλοταβέρνες, ψαροταβέρνες, κουτούκια και γαλακτοπωλεία.

Μπακαλοταβέρνες, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και ουζερί, αρμένικος παστουρμάς και παγωτό καϊμάκι. Ανεπιτήδευτα και αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, μοιράζονται μαζί μας ιστορίες της εργατιάς και των ναυτικών του λιμανιού, την ίδια την ιστορία του Πειραιά. Τι καλύτερο τώρα το καλοκαίρι για μια βόλτα πιο νότια, να πάρουμε τον αέρα μας στο λιμάνι και να ανακαλύψουμε ξανά τις γειτονιές του Πειραιά; Αν όχι τώρα, πότε; 

Το Ειδικόν
Παραδοσιακή μπακαλοταβέρνα που φέτος κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας. Άνοιξε το 1920 από τον Αριστείδη Παπακωνσταντίνου στα Ταμπούρια του Πειραιά, το πρωί λειτουργούσε σαν μπακάλικο –ανάμεσα σε προσφυγικά χαμόσπιτα και παράγκες της εποχής– και το βράδυ σαν ταβέρνα, φέρνοντας στο μυαλό σκηνές από την ταινία «Της κακομοίρας» με τον μπακαλόγατο Κώστα Χατζηχρήστο. Ο γιος του Αριστείδη και ο εγγονός του συνέχισαν την παράδοση του παππού, κρατώντας το εσωτερικό του σχεδόν απείραχτο, και κάνοντας «Το Ειδικόν» ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια του Πειραιά (με κόσμο να έρχεται από όλη την Αθήνα). Στέκι παλιά των Τσιτσάνη, Καζαντζίδη και Παπαϊωάννου, συνοδεύει την καλή του ρετσίνα με διάφορους μεζέδες και μαμαδίσια πιάτα, φάβα, κεφτεδάκια, λουκάνικα, συκωτάκι και σουτζούκια, πατάτες τηγανητές με αυγά, διάφορα τυριά και σαλάτες, με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στον τοίχο να μας πηγαίνουν σε εποχές που τα πράγματα ήταν πιο απλά.

to_eidikon_3.jpg
Το Ειδικόν


Το Ειδικόν, Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, 2104612674, 10.00-23.00


Σκυλοδήμος 
Δεν είναι μπακαλοταβέρνα μόνο στα λόγια και τις μαρκίζες, ο Σκυλοδήμος λειτουργεί σαν κανονικό μπακάλικο που την ίδια στιγμή, όπως παλιά, είναι και ταβερνάκι. Μπορείς να αγοράσεις όσπρια, φρούτα και είδη οικιακής χρήσης και να αράξεις για λίγο να πιεις κι ένα κρασί. Γνωστή και ως «Το Μπακάλικο του Φίλιππα», με τον ιδιοκτήτη (Φίλιππο) να τρέχει το μαγαζί από το 2001, παίρνοντας τα ηνία από τον πατέρα του, Νικόλα Σκυλοδήμο, που το είχε πρωτοανοίξει το 1959 πουλώντας αρχικά κρασί (αλλά και μεζέδες και άλλα παρελκόμενα στη συνέχεια). Ο Σκυλοδήμος βρίσκεται γωνία Δεληγιώργη και Σκυλίτση, με τα επιβλητικά του κεραμιδί πορτοπαράθυρα να ξεχωρίζουν, όπως ξεχωρίζουν και τα απλά και καλομαγειρεμένα πιάτα και oι μεζέδες που επιλέγει ο Φίλιππος με προσοχή: ρεβίθια, φάβα, κεφτέδες, λουκάνικα, πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια, καλαμάρια, γαρίδες, γαύρο, διάφορα τυριά και σαλάτες. Μην μπερδευτείς, η είσοδος είναι στο μπακάλικο ενώ λίγο πιο μέσα του αποκαλύπτεται ένα πολύ σωστό ταβερνάκι και μια πανέμορφη μικρή εσωτερική αυλή.

skilodimos_4.jpg


Σκυλοδήμος - Το Μπακάλικο του Φίλιππα, Δεληγιώργη 16, 6945059328, 09.00-00.00


Μαργαρώ
Η ψαροταβέρνα - οινοπωλείον «Μαργαρώ» βρίσκεται για περισσότερα από 76 χρόνια στο Χατζηκυριάκειο κι από τα μάτια των ιδιοκτητών της έχει περάσει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία του Πειραιά. Από τη Μαργαρώ, με καταγωγή την Άνω Μερά της Μυκόνου, που έστησε τη δεκαετία του ’40 –μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου–, ένα μαγειρείο για τους ναυτικούς και εργάτες της περιοχής μέχρι τον γιο και τα εγγόνια της που κρατάνε το μαγαζί σήμερα, η «Μαργαρώ» είναι ένα από τα πιο παλιά στέκια του Πειραιά. Βρίσκεται σχεδόν μεσοτοιχία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με λευκή νησιώτικη αυλίτσα ότι πρέπει για το καλοκαίρι, και μενού που δεν σε κάνει να χάνεσαι, λίγα πράγματα και καλά. Από τα τηγάνια της «Μαργαρώς» –θέλει ιδιαίτερη τέχνη το τηγάνι– βγαίνουν εξαιρετικά μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λιθρίνια, γαρίδες, μαρίδες, κολιοί και γόπες (μεταξύ άλλων) συνοδεία άπαικτης χωριάτικης. Μία φρατζόλα ψωμί με κρασί χύμα και δεν νομίζω να θες κάτι άλλο.

Μαργαρώ
Μαργαρώ

Μαργαρώ
Μαργαρώ


Μαργαρώ, Λ. Χατζηκυριάκου 126 & Αθανασίου Μιαούλη, 2104514226, 12.00-00.00


Το Υπερωκεάνειον
Στη Χατζηκυριακού, τη μεγαλύτερη λεωφόρο της πειραϊκής χερσονήσου, έχει ρίξει άγκυρα την τελευταία δεκαετία το «Υπερωκεάνειον» για όσους την ψάχνουν για θαλασσινά, μεζέδες, κρασάκι και ούζο. Μικρούλι όσο χρειάζεται και πανέμορφο, με μία αυλή που θυμίζει νησί, είναι ένα πραγματικό απάγκιο για ναυτικούς και για όσους θέλουν να νιώσουν αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. Εξάλλου ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού που κατάγεται από την Κίμωλο δεν θα μπορούσε παρά να φέρει λίγο αέρα από το μικρό νησί των Κυκλάδων. Το ίδιο το μαγαζί, στην ήσυχη γειτονιά του Πειραιά, μοιάζει μικρή χρονοκάψουλα. Vintage αφίσες και λιθογραφίες με υπερωκεάνεια και πλοία άλλης εποχής, ένα παλιό ψυγείο να δεσπόζει, ντεκόρ από παλιές κονσέρβες, μικρές ταμπέλες («Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει») και πολλές υδρόγειες σφαίρες που σε ταξιδεύουν. Καλή η εισαγωγή, αλλά ακόμα καλύτερο και το μενού του «Υπερωκεάνειου». Μαριναρισμένο λαβράκι, σαρδέλες και χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια τηγανητά και γεμιστά, γαριδομακαρονάδα, κριθαράκι, κολοκυθάκια και φάβα είναι κάποια από τα πιάτα- σουξέ.

Το Υπερωκεάνειον
 

Το Υπερωκεάνειον, Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 2104180030, 12.00-00.00


O Γιώργος - Αρμένικο 
Στο κατάστημα «Ο Γιώργος», πιο γνωστό και σαν Αβακιάν, θα βρεις κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο: αρμένικο παστουρμά και σουτζούκι φτιαγμένα με την παραδοσιακή συνταγή. Ο παππούς Αράμ, με ρίζες από την Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ήρθε στoν Πειραιά και συγκεκριμένα στην Παλιά Κοκκινιά το 1922. Εκεί άνοιξε το πρώτο εργαστήριο σε ένα μικρό χώρο, στην ταράτσα του σπιτιού του και παράλληλα άνοιξε ένα πρατήριο στην παλιά αγορά του Πειραιά. Την παράδοση συνέχισε ο γιος του ο Γιώργος. Από το 1922 και μέχρι σήμερα, τέσσερις γενεές της οικογένειας Αβακιάν δουλεύουν στην τέχνη του παστουρμά, ενώ στο μαγαζί, μέσα στη Στοά Πολίτου, θα βρούμε σουτζούκια και λουκάνικα, λαχματζούν, καβουρμά, πιτάκια με παστουρμά και σουτζούκι και διάφορα άλλα, με τα προϊόντα να εξάγονται και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

O Γιώργος - Αρμένικο
O Γιώργος - Αρμένικο


O Γιώργος - Αρμένικο, Δημητρίου Γούναρη 21-23, Στοά Πολίτου, 2104112881, 07.30-20.00


Στάνη Κουντούρα
Αρκετά φάγαμε και ήπιαμε, ώρα για λίγο γλυκό. Το ζαχαροπλαστείο - γαλακτοπωλείο «Στάνη Κουντούρα» βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή και δίπλα στο Δημαρχείο, σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Λειτουργεί ανελλιπώς από το 1933 –από τον Μικρασιάτη Στέλιο Κουντούρα που το πρωτοάνοιξε τότε και στη συνέχεια από τις εγγονές του – και με αγνά, φρέσκα υλικά και μαεστρία στην παρασκευή, προσφέρει πολλές διαχρονικές επιλογές για τους λάτρεις των γλυκών και γαλακτοκομικών. Πάστες, μιλφέιγ, προφιτερόλ, λουκουμάδες, μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο, σάμαλι και ραβανί, ριζόγαλο, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, διάφορες κρέμες, παγωτά, γενικά ό,τι τραβάει η ψυχή σας για να γλυκαθείτε αλλά και για να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα κεντρικό σημείο. Γνωστό σε όλη την Ελλάδα για το παγωτό καϊμάκι, με συνταγή - επτασφράγιστο μυστικό. Πάρτε λοιπόν παγωτό καϊμάκι διπλό στο ποτήρι με βύσσινο και αμύγδαλο και μια μπλε πορτοκαλάδα, καθίστε στα τραπεζάκια της πλατείας Κοραή και θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια.

Στάνη Κουντούρα


Στάνη Κουντούρα, Πλατεία Κοραή, 2104172140, 08.00-00.00   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ