Θεματα

Εtien: η πιτσαρία του Νέου Ψυχικού που μοιάζει με βαγόνι τρένου

Γευστικές ιταλικές συνταγές και περιβάλλον που θυμίζει ταινία

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
etienmain.jpg
(©Θανάσης Καρατζάς)

Εtien Pizza Bar στο Nέο Ψυχικό: μία πιτσαρία όλη ροζ!

Aν είσαι παιδί του κέντρου, δύσκολα θα σκεφτείς να βγεις για φαγητό στο Νέο Ψυχικό ή οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα που δεν μπορείς να φτάσεις με τα πόδια ή έστω με ένα ταπεινό μετρό. Και αυτό γιατί έχεις ολόκληρο τον γευστικό κόσμο της πόλης μία ανάσα μακριά σου, με μαγαζιά και κουζίνες και budget για κάθε όρεξη να σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Κάπως έτσι τελικά δεν προσέχεις αξιόλογα μέρη γύρω-τριγύρω, με υπέροχη αισθητική και τρομερά μενού, όπως το Etien Pizza Bar στο Nέο Ψυχικό.
Ας είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί για να σε πείσουμε να κάνεις την βόλτα: μιλάμε για μία πιτσαρία με γευστικότατα, χειροποίητα πιάτα ιταλικής εμπνεύσεως και με ροζ αισθητική που θυμίζει βαγόνι τρένου σε ταινία του Wes Anderson.

atk_3428.jpg
Το εξωτερικό (©Θανάσης Καρατζάς)

Tα ζωηρά του χρώματα και οι pop συνδυασμοί σε τοίχους, booths και λεπτομέρειες του χώρου θα σου τραβήξουν αμέσως την προσοχή αλλά εκείνο που τελικά θα σε κάνει να καθίσεις, με το στομάχι να γουργουρίζει ολοένα και περισσότερο, είναι οι μυρωδιές ζυμαριού και υλικών που ψήνονται στην κουζίνα. Όλα σχεδόν έτοιμα να σερβιριστούν μπροστά σου σε μία χορταστική (και ροζ) μερίδα.

atk_3434.jpg
Ο εσωτερικός, ροζ/κίτρινος χώρος (©Θανάσης Καρατζάς)

atk_3441.jpg
Τα ροζ booths (©Θανάσης Καρατζάς)

Ο Ετιέν Τοπαλιάν, μετά την εμπειρία του στα δημοφιλή στέκια «Papillon» και «40Forty», αποφάσισε να ασχοληθεί με την δημιουργία ενός pizza bar στο Νέο Ψυχικό, το οποίο βασίζεται στην φιλοσοφία του takeaway και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, γευστικό ταξίδι στους pizza lovers της περιοχής, με άρωμα Ιταλίας. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσεις πίτσα με την κλασική λεπτή και τραγανή ζύμη, η οποία βασίζεται σε έναν ζυμάρι-θησαυρό! Με την απόλυτη επιμέλεια του σεφ Σπύρου Δημόπουλου, η ζύμη ωριμάζει σε αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον για ένα 24ωρο, ενώ τα βασικά συστατικά της είναι δύο: προζύμι ηλικίας 51 ετών και αλεύρι Mulino Quaglia από την Βόρειο Ιταλία, το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, αλλά καταφέρνει να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Το αποτέλεσμα; Το φάγαμε ολόκληρο.

atk_3474.jpg
H πίτσα Margherita alla Burrata

Αρχικά δελεαστήκαμε από τις αγαπημένες και διαχρονικές γεύσεις του καταλόγου, αφήνοντας την Margherita alla Burrata να μας παρασύρει στο φλερτ της. Γενναιόδωρη, καλοκαιρινή, μαστιχωτή, τσαχπίνα. Γοητευμένοι για τα καλά, προχωρήσαμε σε μία πιο τολμηρή γεύση και υποδεχτήκαμε την Capri στο τραπέζι μας. Μοτσαρέλα, γαύρος, αγκινάρα, κάππαρη και αντίδια, συνδυασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν μία τρομερά πρωτότυπη γευστική επιλογή, την οποία δεν μπορούσες να σταματήσεις να τρως. Ακόμα και αν κανονικά δεν είσαι φαν της αγκινάρας. 

atk_3460.jpg
H πίτσα Capri (©Θανάσης Καρατζάς)

Την αποπλάνηση ήρθε να τελειώσει η Bologna, ταξιδεύοντάς μας στην ομώνυμη ιταλική πόλη με τα φανταστικά αλλαντικά. Εδώ τα toppings είναι η μοτσαρέλα, το τυρί burrata,η ποιοτική μορταδέλα, η μουστάρδα και το φιστίκι Αιγίνης. Μέχρι να βγει και η μακαρονάδα με χειροποίητο πέστο και φρέσκα ντοματίνια, το Etien μας είχε ήδη κατακτήσει.

atk_3484.jpg
H πίτσα Bologna (©Θανάσης Καρατζάς)

atk_3470.jpg
Mακαρονάδα με χειροποίητο pesto (©Θανάσης Καρατζάς)

Σηκώνοντας για λίγο το βλέμμα από το πιάτο μου (...σπάνιο γεγονός γενικά), θαύμασα για ακόμα μία φορά το όμορφο ντεκόρ, το οποίο όχι μόνο προσαρμόστηκε στον μακρόστενο χώρο αλλά τον εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Η όλη ατμόσφαιρα λοιπόν θυμίζει stazione centrale, έναν κεντρικό σταθμό τρένου δηλαδή, ο οποίος αποτελεί αφετηρία για νόστιμα ταξίδια και γευστικά road trips.

atk_3437.jpg
(©Θανάσης Καρατζάς)

Η χρωματική παλέτα βασίζεται κυρίως στις αποχρώσεις κτιρίων της Νότιας Ιταλίας, όμως έχει δεχτεί νέους συνδυασμούς με χρωματιστά twists και έμφαση στο ροζ και το κίτρινο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και εντείνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο σετ κάποιας παραμυθένιας ταινίας. Ροζ χαρτοπετσέτες, φανταχτεροί αναπτήρες, κουτιά takeaway που σκέφτεσαι να κρατήσεις για διακοσμητικό, ή τουλάχιστον να τα βγάλεις μία φωτογραφία.

atk_3455.jpg
(©Θανάσης Καρατζάς)

atk_3444.jpg
O σεφ Σπύρος Δημόπουλος (©Θανάσης Καρατζάς)

Φυσικά δεν μπορούσα να φύγω χωρίς μία ματιά στις επιλογές των γλυκών. Τη μια στιγμή σκεφτόμουν πως αισθάνομαι μία κάποια λιγούρα και την επόμενη εμφανίστηκε μπροστά μου ένα calzone με λιωμένη νουτέλα και τυρί μασκαρπόνε, περιχυμένο από σως καραμέλας και καραμελωμένα αμύγδαλα.

atk_3532.jpg
Γλυκό calzone με nutella και τυρί mascarpone (©Θανάσης Καρατζάς)

Etien λοιπόν, για να ερωτευτείς την πίτσα ξανά και ξανά.

Σολωμού 3, Νέο Ψυχικό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ