Θεματα

Taste Voice:Ψαράκια τηγανίζεις μες το μαγερειό…

Μπορείς να φανταστείς καλοκαίρι χωρίς τις νοστιμιές του τηγανιού;

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 302
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορείς να φανταστείς καλοκαίρι χωρίς τις νοστιμιές του τηγανιού; Δηλαδή χωρίς γαύρο, μαρίδες, καλαμαράκια, κεφτέδες, αυγά στραπατσάδα, σαγανάκι, χωρίς ούτε καν τα κηπευτικά του καλοκαιριού, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, σε μία από τις καλύτερες εκδοχές τους; Έλληνας είσαι και λυγάς, θα το χτυπήσεις το τηγανητό σου, ο κόσμος να χαλάσει. Τουλάχιστον μάθε πώς αλλά και πού μπορείς να το κάνεις χωρίς πολλές βλαβερές συνέπειες σε υγεία και κιλά.

Tips για σωστό τηγάνισμα
● Όλα τα ψάρια του τηγανιού θέλουν καυτό λάδι (όχι θερμοκρασία «καπνού») και ύστερα ελάχιστο τηγάνισμα (αν είναι μικρά) κι από τις δύο πλευρές.
● Τα σπορέλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία φορά, ενώ το ελαιόλαδο επιτρέπει τη χρήση ξανά μέχρι και τέσσερις φορές.
● Μπορούμε να ξεκινήσουμε το τσιγάρισμα ή και το μαγείρεμα του κρέατος χωρίς λάδι στο τηγάνι και αφού ροδίσει να το προσθέσουμε. Έτσι απορροφάει πολύ λιγότερη ποσότητα λαδιού.
● Στην πιατέλα για τα τηγανητά βάζουμε απορροφητικό χαρτί – ΠΑΝΤΑ!!! Παίρνει τα πολλά λάδια και κάνει τις μπουκιές πιο τραγανές.
● Και μάγειρας και οικολόγος. Μαζεύουμε τα λάδια από τα τηγάνια σε ένα μπουκάλι και το πετάμε στα σκουπίδια, ΠΟΤΕ στο νεροχύτη. 1 lt λαδιού μπορεί να μολύνει μέχρι και 1 εκατομμύριο lt νερού.

TOP 10

Τους τσεκάραμε και τους βρήκαμε άσους στο τηγάνι

Θαλασσινός, όλα του καλά και νόστιμα, μάστερ στη τηγανητή γλώσσα.
Tirbouson, η πιο αλάδωτη τηγανητή πατάτα.
Βλάσσης, τηγανητά κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες με όλη τη γλύκα του καλοκαιριού, χωρίς λάδια και με σαλτσούλα ντομάτα-γιαούρτι από πάνω.
Ψαρο-κόκαλο, κουτσομούρες τραγανές και πίτα από γόνο καλαμαριού με κρεμμύδια – όπως Χίος.
Κανάρια, τηγανητή γαρίδα Νο 1, η καλύτερη!
Σεράλια, με καταγωγή από τη Σίφνο και μεγάλη δύναμη στους μυρωδάτους ρεβυθοκεφτέδες.
Ψάριστον, το μόνο μέρος στην Αθήνα για τηγανητή ταραμοσαλάτα.
Base Grill, «φωλιά» από πατάτες με πάνω της αυγά μάτια.
Χαρτί και καλαμάρι, στο Πέραμα θα φας τα πιο ωραία τηγανητά κολοκυθάκια σε μορφή «μπαστουνακίων» και μέσα σε λαδόκολα.
Noodle Bar, τέτοια αλάδωτα τηγανητά γουόν τον γεμιστά με τυρί δεν θα βρεις πουθενά αλλού!

Μια αγάπη για το καλοκαίρι
3 εύκολες συνταγές που ποτέ κανείς δεν αρνήθηκε

Αυγά στραπατσάδα (ή καγιανά) Σε τηγάνι με μέτρια ποσότητα λαδιού, που δεν έχει «κάψει», τρίβουμε με τον τρίφτη 3 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Χτυπάμε 4 αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε με το κουτάλι, καπακώνουμε και κλείνουμε το μάτι, τα αφήνουμε λίγη ώρα να «δέσουν», σερβίρουμε (τρώγονται και κρύα).

Χιώτικη μαριδόπιτα Αλατίζουμε τις καθαρισμένες μαρίδες. Σε μπολ τις αναμειγνύουμε με κρεμμύδια ξερά κομμένα μισοφέγγαρο, πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι, ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, κάνει κρούστα από τη μία, γυρίζουμε λίγο και απ’ την άλλη, σερβίρουμε τη πίτα μας ζεστή.

Φρουτάλια Κυκλάδων Τηγανίζουμε μια (ικανοποιητική) τηγανιά πατάτες. Σε άλλο τηγανάκι τηγανίζουμε λουκάνικα σε φέτες. Στο τηγάνι με τις πατάτες που μόλις έχουν γίνει προσθέτουμε τα λουκάνικα και από πάνω 5 καλά χτυπημένα και αλατοπιπερωμένα αυγά, άμα θέλουμε και τυρί σε κύβους ή τριμμένο. Τρυπάμε ελαφρά με πιρούνι να πάει το αυγό παντού και να ψηθεί. Αφήνουμε να γίνει καλά η μία πλευρά και αν είμαστε δεξιοτέχνες –που δεν είμαστε–, κάνουμε στην ομελέτα μας τη γνωστή «τούμπα». Αλλιώς καπακώνουμε (η θερμοκρασία θα ψήσει και την αποπάνω μεριά), ή αν είναι δυνατόν βάζουμε το τηγάνι για 3-4 λεπτά στο grill.


Εικονογράφηση: Jeff Martin