- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δύο Έλληνες μαθαίνουν τους λουκουμάδες στους Λονδρέζους
Εισβολή στην Βρετανία από δύο αγόρια της Μάνης και την συνταγή της γιαγιάς
Yiayia's Delights: Ο Γιώργος και ο Αργύρης φτιάχνουν λουκουμάδες με συνταγή της γιαγιάς στο Λονδίνο
Όταν ο άνθρωπος είναι γλυκατζής, περνάει τον χρόνο του στα social media με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Είτε φωτογραφίζει τις λιχουδιές που καταναλώνει έτσι ώστε να μοιραστεί την εμπειρία με άτομα που συμπάσχουν είτε χαζεύει εικόνες και βιντεάκια άλλων χρηστών μέχρι που να λιποθυμήσει από την πείνα. Επισκέπτεται το hashtag #foodporn πιο συχνά από το ψυγείο του και μπαίνει σε ένα περίεργο, αρκετά μαζοχιστικό, τρανς παρακολουθώντας σοκολάτα να περιχύνεται πάνω σε κέικ και πατώντας like σε δημοσιεύσεις με επικά μπισκότα και παγωτά.
Κάπως έτσι βέβαια μπορεί να ανακαλύψει αρκετά διαμαντάκια, όπως αμαρτωλές συνταγές και καινούργια μαγαζιά στην χώρα του ή στο εξωτερικό που χρειάζεται να επισκεφτεί.
Σε ένα τέτοιο εικονικό «περίπατο» πέτυχα και το Yiayia’s Delights, έναν λογαριασμό γεμάτο με λαχταριστούς, μελωμένους λουκουμάδες (ή αλλιώς «sweet honey puffs» για τους φίλους μας Εγγλέζους), οι οποίοι κάνουν θραύση σε κάθε market και γευστική γωνία του Λονδίνου.
Με υπερηφάνεια ανακάλυψα πως το εγχείρημα έχουν αναλάβει δύο Έλληνες, ο Αργύρης και ο Γιώργος, οι οποίοι βασίστηκαν στην αλάνθαστη συνταγή της γιαγιάς τους, την εκσυγχρόνισαν με ροκ πινελιές και το αποτέλεσμα φαίνεται να τους δικαιώνει. Προφανώς τους έστειλα κατευθείαν μήνυμα και κάναμε μία τραγανιστή κουβέντα.
Λοιπόν αγόρια, πώς προέκυψε η ιδέα «Λουκουμάδες στο Λονδίνο» και πώς ξεκίνησε η υλοποίησή της;
Αργύρης: Η ιδέα στο μυαλό μας γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Την περίοδο εκείνη ο Γιώργος διατηρούσε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δημητσάνα, έναν ξενώνα όπου ετοίμαζε ο ίδιος το πρωινό με συνταγές και αγνά υλικά, όπως του είχε μάθει η γιαγιά. Το επιδόρπιο που σέρβιρε ήταν η μία λίγο διαφορετική εκδοχή των γνωστών λουκουμάδων. Βλέποντας την απήχηση και τα θετικά σχόλια των πελατών άρχισε η ιδέα να πλάθεται στο μυαλό μας και η εξέλιξη της να αποτελεί καθημερινή μας συζήτηση.
Ζώντας εγώ τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και δουλεύοντας πάνω στο φαγητό μπορούσα να εκτιμήσω την ιδέα για κάτι γλυκό που λείπει και θα είχε απήχηση. Πήραμε την απόφαση να το τολμήσουμε και έτσι ο Γιώργος άρχισε να γεμίζει τις βαλίτσες του για Λονδίνο.
Ποιο είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι της ζωής στο Λονδίνο και ποιο το πιο δύσκολο;
Αργύρης: Εγώ έχω τελειώσει το λύκειο εδώ και στη συνέχεια πήγα στην Αμερική για σπουδές. Στο Λονδίνο έχω επιστρέψει τα δύο τελευταία χρόνια όπου ζω και μόνιμα. Ο Γιώργος αρκετά φρέσκος, μετακόμισε εδώ και λίγους μήνες.
Γιώργος: Για εμένα το πιο ευχάριστο κομμάτι είναι σίγουρα οι ποικίλες κουλτούρες που συναντάς καθημερινά και πως όλοι έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά. Όσο για τις δυσκολίες ακόμα δεν έχω βρει κάτι , ίσως είμαι ακόμα στον «μήνα του μέλιτος».
Αργύρης: Όπως είπε και ο Γιώργος ένα από τα πιο όμορφα πράγματα είναι η συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που ζουν εδώ και αυτό φαίνεται και στη τέχνη που συναντάς καθώς και στο φαγητό. Αγαπώ τα φουσιον και γευστικά μπερδέματα από διαφορετικές κουλτούρες σε ένα πιάτο. Σίγουρα το πιο δύσκολο για εμένα ειδικά μετά τα χρόνια που έχω περάσει ζώντας στο εξωτερικό είναι το ότι κάποιες φορές χάνεις σημαντικές στιγμές ανθρώπων που νιώθεις κοντά σου και μεγάλωσες μαζί.
Πώς αντιμετωπίζεται η ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο και κυρίως η ζαχαροπλαστική; Υπάρχουν αρκετοί που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι οι λουκουμάδες ή οι περισσότεροι δοκιμάζουν για πρώτη φορά από εσάς;
Αργύρης: Θεωρώ πως υπάρχει μια τάση και μια αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας, παρόλα αυτά τα ελληνικά γλυκά είναι κάτι που δεν έχουμε καταφέρει να διαφημίσουμε παρόλο που υπάρχουν πολλές τοπικές συνταγές. Τα Sweet Puffs είναι κάτι διαφορετικό για τον κόσμο εδώ αλλά και για όσους ήδη γνωρίζουν τους λουκουμάδες, καθώς θέλαμε να πειράξουμε τη συνταγή και να την κάνουμε να διαφέρει από την κλασική εκδοχή των λουκουμάδων. Έτσι ακόμα και η βάση μας είναι 100% vegan.
Πρέπει να αναφερθούμε στην έμπνευση σας, δηλαδή την φανταστική σας γιαγιά. Πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή της στο να ξεκινήσει το Yiayia's Delights; Εκτός από τους λουκουμάδες ποιες άλλες συνταγές της είναι οι αγαπημένες σας;
Η γιαγιά Χαρίκλεια. Μια γυναίκα εργαζόμενη αλλά πάντα με αγάπη για τη σπιτική κουζίνα και τη φροντίδα μαγειρεύοντας για τους αγαπημένους της. Η φιλοξενία, η φαντασία, η αισθητική και η αγάπη της σε ό,τι μαγείρευε ήταν καθημερινές εικόνες για εμάς. Νομίζω ότι αυτό που ξεχώριζε τις συνταγές της γιαγιάς ήταν η αγάπη της να ευχαριστήσει τους δικούς της και για αυτό ήταν όλες τόσο νόστιμες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε, θα λέγαμε τις υπέροχες πίτες της με δικό της φύλλο και λαχανικά σε σχήμα κουλουριού. Η μυρωδιά από το φούρνο μπαίνοντας στο σπίτι της είναι ένα πράγμα που αναπολούμε καθημερινά.
Ας μιλήσουμε όμως για τους δικούς σας, «πειραγμένους» λουκουμάδες και πού μπορεί κανείς να τους δοκιμάσει!
Οι λουκουμάδες προσφέρονται σε τρεις ή τέσσερις προτάσεις που συνθέτουμε με το Γιώργο ανα μήνα και φυσικά φροντίζουμε τουλάχιστον η μία εκ των επιλογών να είναι vegan. Ενδιάμεσα έχουμε και κάποια daily specials όπως η συνταγή μας για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, για την οποία εμπνευστήκαμε από το άρωμα της γιαγιάς και φτιάξαμε το her scent. Βάση φυσικά τα sweet puffs με φιστίκι Αιγίνης, αποξηραμένα τριαντάφυλλα, λευκή σοκολάτα και ένα σπρέι ροδόνερο.
Επίσης προσφέρουμε την custom επιλογή για κάποιον που θέλει να φτιάξει το δικό του συνδυασμό.
Αυτή την περίοδο μετακινούμαστε αρκετά σε διάφορες αγορές του Λονδίνου οπότε ο καλύτερος τρόπος για να μας βρει κανείς είναι να ακολουθεί τους λογαριασμούς μας σε Instagram ή Facebook όπου ανακοινώνουμε και πού θα είμαστε. Ελάτε να μας βρείτε!
Εκτος από το δικό σας, ποια είναι αλλά 5 μέρη με καλά γλυκά στο Λονδίνο;
Ottoloneghi
Maitre choux
Yolkin
Bubblewrap
Black milq
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.