Λένε ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Τι κοινό μπορεί να έχει ο Einstein με τον Paul MacCartney και τον Leonardo da Vinci; Οι τρεις τους, όπως και πολλοί άλλοι στην επιστημονική και καλλιτεχνική σκηνή απείχαν από το κρέας.
Πολλοί πιστεύουν ότι η χορτοφαγία είναι μία πρόσφατη μόδα, κάτι το ακραίο, αλλά υπάρχουν δεδομένα που μας αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής έχει τις ρίζες του πολύ πίσω στον χρόνο. Ας ανιχνεύσουμε τις καταβολές του μέσα από τα γνωμικά κορυφαίων προσωπικοτήτων.
Πλούταρχος
«Το ότι δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να τρώει κρέας φαίνεται
κατ' αρχάς από την κατασκευή του σώματος. Δεν υπάρχουν
προτεταμένα χείλη, μυτερά νύχια, κοφτερά δόντια, γερό στομάχι
και θερμή πνοή ικανή να μετατρέψει και να επεξεργαστεί τα βαριά
συστατικά του κρέατος. Αν υποστηρίζεις ότι είσαι φτιαγμένος για
τέτοιου είδους τροφή, πρώτα σκότωσε ο ίδιος αυτό που θέλεις να
φας, από μόνος σου, χωρίς να χρησιμοποιήσεις κοπίδι, ρόπαλο ή
πελέκι».
Πυθαγόρας
«Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας
των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και
ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα
σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον
καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και
αγάπη».
Leonardo Da Vinci
«Θα έρθει η εποχή που άνθρωποι όπως εγώ θα κοιτάξουν την
δολοφονία των ζώων όπως τώρα κοιτάνε την δολοφονία
ανθρώπων».
Leo Tolstoy
«H κρεατοφαγία είναι απλά ανήθικη, επειδή συνεπάγεται μια
πράξη, που αντιτίθεται στα συναισθήματα της ηθικής, την πράξη
του σκοτώματος. Όταν ένας σκοτώνει, εξοντώνει μέσα του τις
υψηλότερες πνευματικές ικανότητες - την αγάπη και την
συμπάθεια για τις άλλες ζωντανές οντότητες και όταν καταπατά τα
συναισθήματά του, γίνεται σκληρός».
Mark Twain
«Δεν ενδιαφέρομαι να μάθω αν η ζωοτομία παράγει αποτελέσματα
που είναι επικερδές για το ανθρώπινο γένος ή όχι... Ο πόνος
που προκαλεί στα ζώα είναι η βάση της εχθρότητας μου».
Thomas Edison
«Η απουσία βίας οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο στόχος
όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε όλα τα
άλλα όντα, είμαστε ακόμα άγριοι».
Mahatma Gandhi
«Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί
να κριθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του».
Albert Einstein
«Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά
φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα
επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της
ανθρωπότητας».
Paul McCartney
«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν
χορτοφάγοι».
James Cameron
«Δεν είναι απαραίτητο να τρώνε τα ζώα, εμείς απλά επιλέγουμε .
είναι μια ηθική επιλογή που έχει μια τεράστια επίδραση στον
πλανήτη, την εξάντληση των πόρων και την καταστροφή της
βιόσφαιρας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.