Θεματα

6 οικονομικοί τρόποι να βάλεις τα βιολογικά τρόφιμα στη ζωή σου

Κι όμως, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να έχεις ένα healthy lifestyle

regina.jpg
Ρεγγίνα Φιλόγλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_9611.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Σου προτείνουμε 6 τρόπους να εντάξεις τα βιολογικά στη ζωή σου χωρίς να κάνεις μεγάλα έξοδα.

Τα έχει πει και ο Kermit ο βάτραχος εδώ και πολλά χρόνια: it’s not easy being green! Eνώ λοιπόν πολλοί από εμάς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας επιλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά προϊόντα, πολλές φορές ο ανεφοδιασμός της κουζίνας δεν είναι εφικτός χωρίς το άδειασμα του λογαριασμού στην τράπεζα. Κακό! Φυσικά δεν θα έπρεπε να θυσιάζουμε το εσωτερικό της τσέπης μας προκειμένου να έχουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Υπάρχουν πιο οικονομικοί τρόποι να εντάξουμε στη ζωή μας τα βιολογικά, περιορίζοντας το μηνιαίο budget και ψωνίζοντας έξυπνα.

Ορίστε ορισμένα tips:

1. Ψάξε τις εκπτώσεις και τις προσφορές

bakery-1868925_1280.jpg


Αφού εντοπίσεις τα αγαπημένα σου μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, έχε στο νου σου να παρακολουθείς τις ειδικές προσφορές και εκπτώσεις που ανακοινώνουν κάθε εβδομάδα. Κάτι τέτοιο γίνεται ακολουθώντας τα social media τους ή ακόμα και αν γραφτείς στο newsletter τους. Τα περισσότερα έχουν δελεαστικές προτάσεις, όπως δύο συσκευασίες στην τιμή της μίας ή μειωμένο κόστος στα προϊόντα τους για μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

2. Ψώνισε έξυπνα από το σούπερ μάρκετ

atk_9647.jpg
© Θανάσης Καρατζάς


Κάνε την έρευνά σου και ανακάλυψε όλα εκείνα τα βιολογικά τρόφιμα που μπορείς να βρεις σε οποιαδήποτε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με την αντίστοιχη (πολύ πιο χαμηλή) τιμή. Για παράδειγμα, δοκίμασε τα νέα FITNESS® BIΟ της Nestlé, τα οποία είναι φτιαγμένα μόνο με βιολογικά δημητριακά ολικής άλεσης και συνδυάζουν τα θρεπτικά συστατικά βιολογικής γεωργίας με τα υπόλοιπα γνωστά οφέλη της μάρκας.

atk_9673.jpg

Έτσι και θα εξασφαλίσεις ένα healthy lifestyle και θα γυρίσεις σπίτι με κάτι εξαιρετικά νόστιμο και θα σου μείνουν χρήματα στην άκρη!

3. Γίνε φίλος με την κατάψυξή σου

fridge-3847821_1280.jpg

Κάποτε ο Jamie Oliver είχε πει πως αντιμετωπίζει την κατάψυξή του ως μία πολύ πολύ νόστιμη «βιβλιοθήκη», την οποία εξερευνά όποτε πεινάει και διαλέγει από εκεί το επόμενό του γεύμα. Έτσι να κάνεις και εσύ!

Κατ' αρχάς 9 στις 10 φορές τα κατεψυγμένα προϊόντα στα μαγαζιά με βιολογικά είναι πολύ πιο φθηνά από τα φρέσκα, κυρίως όταν πρόκειται για φρούτα εκτός εποχής. Επιπλέον, αν παγώσεις ήδη μαγειρεμένα φαγητά που έχεις φτιάξει (όπως σούπες και στιφάδο), θα έχεις έτοιμα μεσημεριανά και βραδινά, τα οποία χρειάζονται απλώς ζέσταμα!

4. Φτιάχ' το μόνος σου

girl-959115_1280.jpg

Αντί να βασίζεσαι στα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα, προσπάθησε να φτιάξεις το δικό σου smoothie, τα δικά σου kale chips, το δικό σου αμυγδαλοβούτυρο. Υπάρχουν άπειρες συνταγές που μπορούν να σε βοηθήσουν, είναι ΠΟΛΥ πιο απλό από ό,τι έχεις στο μυαλό σου και, σαν επιπλέον μπόνους, θα αποφύγεις τα συντηρητικά και τη ζάχαρη.

atk_9604.jpg

Μία πολύ ωραία ιδέα είναι οι σπιτικές μπάρες δημητριακών, χρησιμοποιώντας ως βάση τα FITNESS® BIΟ. Θα τα βρεις σε δύο νοστιμότατες γεύσεις, FITNESS® BIO με Βρώμη και FITNESS® BIO με Βρώμη και Σοκολάτα. Επίλεξε την αγαπημένη σου, θρυμμάτισε τα δημητριακά σε ένα μούλτι, πρόσθεσε όποιο άλλο συστατικό σου αρέσει (για παράδειγμα, δοκίμασε να τα συνδυάσεις με μέλι, ταχίνι, αποξηραμένα μούρα και τριμμένη καρύδα), βάλε το μείγμα σε ένα δίσκο και τοποθέτησέ το στο ψυγείο για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια κοψ' το σε ίσα τετράγωνα και voila! Έχεις ένα πεντανόστιμο πρωινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς φοινικέλαιο και συντηρητικά χάρη στα FITNESS® BIO.

5. Κάνε τις σωστές επιλογές

salad-569156_1280.jpg

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ποια είδη τροφίμων είναι πιο σημαντικό να ψωνίζεις από τα βιολογικά, αυτά σίγουρα είναι τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά. Εκεί δεν μπορείς να κάνεις εξαιρέσεις, εξαιτίας του μεγάλου ρίσκου των συντηρητικών και βλαβερών ορμονών με τις οποίες ποτίζονται οι non organic επιλογές στην αγορά. Σε περίπτωση που το βιολογικό κρέας, γιαούρτι, γάλα κ.λπ. σου φαίνονται πολύ ακριβά, προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωσή τους!

6. Προτίμησε να μην τρως έξω/από delivery

atk_9617.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Οι έξοδοι για φαγητό είναι ένα ακριβό σπορ έτσι κι αλλιώς. Αν προσθέσουμε σε αυτό τα εστιατόρια, μπραντσάδικα και street food joints που έχουν βιολογικές πρώτες ύλες, τότε το budget μας θα βγει πολύ μα πολύ εκτός. Προσπάθησε να περιορίσεις τα pancakes ολικής άλεσης και σοκολάτα από το αγαπημένο σου μαγαζί σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

atk_9629.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Τις υπόλοιπες μέρες μπορείς να απολαύσεις ένα πεντανόστιμο πρωινό στο σπίτι, διαλέγοντας τα FITNESS® BIO με κομματάκια βιολογικής βέλγικης σοκολάτας και έτσι η μέρα σου θα ξεκινήσει με τον πιο υγιεινό, λαχταριστό τρόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ