- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
5 αθηναϊκά με τέλειο καφέ και πολλές λιχουδιές για να τον συνοδεύσεις
Με το τρίτο κύμα καφέ (third wave coffee) να έχει σαρώσει την πρωτεύουσα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε το επόμενο στέκι, που θα σερβίρει τον τέλειο specialty coffee. Αλλά μια που (επίσης οι περισσότεροι από εμάς) εκτός από λάτρεις της καφεΐνης είμαστε και λιχούδηδες, δεν φτάνει μόνο ένας specialty coffee για να αναφωνήσουμε «ουάου». Χρειαζόμαστε από κοντά 2-3 χειροποίητες τάρτες, απαραιτήτως ένα αφράτο σαντουιτσάκι, αυθεντικό νεοϋορκέζικο cheesecake, έστω ένα χειροποίητο μπισκότο που μόλις βγήκε από το φούρνο…
Foyer Espresso Bar
Σύγχρονα vibes, ηρεμία και ο καφές στα καλύτερά του
Μοντέρνος, φιλόξενος και hip χώρος, με επιρροές από τα ευρωπαϊκά new age specialty coffee shops, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, μεταξύ του ιστορικού θεάτρου Ρεξ και του κινηματογράφου Ideal. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα σχόλια επισκεπτών σε διεθνείς ταξιδιωτικές σελίδες, που έχουν να το λένε για τον εξαιρετικό του καφέ. Το ενημερωμένο προσωπικό, όλοι τους επαγγελματίες baristas, είναι έτοιμο να λύσει κάθε σου απορία σχετικά με τον καφέ. Υπάρχουν επίσης διακεκριμένοι coffee roasters από διάφορες πόλεις της Ευρώπης που εναλλάσσονται ανά διαστήματα. Και σαν επιπλέον treat, στο μενού υπάρχουν πεντανόστιμα χειροποίητα γλυκά για να συμπληρώσουν την ωραία εμπειρία. Σίγουρα δοκίμασε το banana bread και το αξέχαστο New York cheesecake, ψημένο στον φούρνο.
● Πανεπιστημίου 46, 2103800047, fb: Foyer.espresso.bar, instagram: foyer.espressobar
Καφέ Παπαγάλος
Το στέκι του Βύρωνα με ιστορία από το 1980
Η ιστορία του Παπαγάλου ξεκινάει από το μακρινό 1980. Ήταν, τότε, ένα μικρό μαγαζί, το οποίο όμως έχτισε μια τεράστια φήμη για τα φοβερά του σάντουιτς. Σήμερα, μια γενιά μετά, ο Παπαγάλος μεγάλωσε, έγινε meeting point του Βύρωνα και των γύρω περιοχών, αλλά η φήμη για το σάντουιτς παρέμεινε – χάνετε αν δεν το έχετε δοκιμάσει. Ο Παπαγάλος, βέβαια, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ο καλοφτιαγμένος του καφές, οι χορταστικές ποικιλίες, τα σπουδαία burgers και κλαμπ σάντουιτς, οι πεντανόστιμες βάφλες και οι κρέπες. Αλλά περισσότερο απ’ όλα είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα όπου χωράνε όλοι, ο όμορφα διακοσμημένος και μεγάλος χώρος του, η άψογη εξυπηρέτηση και η ευγένεια των ανθρώπων του. Ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
● Εκφαντίδου 64, Βύρωνας, 2107660816, fb: Papagalos café
My Pastaflora
Το τζαζ bistro-wine bar του Βύρωνα
Αγαπημένο στέκι στο Βύρωνα από το 2014, με μια ρομαντική εσάνς να πλανάται στον αέρα και όμορφη ρετρό διακόσμηση. Το My Pastaflora θα σας «ξυπνήσει» με καλοφτιαγμένο καφέ TAF αλλά και φρεσκοκομμένο φίλτρου και για τη συνέχεια μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα γλυκά: η χειροποίητη πεντανόστιμη πάστα φλώρα, αλλά και τα γλυκά ημέρας που εναλλάσσονται, όπως το κέικ red velvet και το μπανόφι. Δίπλα σε αυτά, θα βρείτε και κάποιες επίσης πολύ ενδιαφέρουσες αλμυρές προτάσεις, οι τάρτες για παράδειγμα είναι φανταστικές, ενώ το σάντουιτς φτιάχνεται από προζυμένιο ζωμί!
● Φρυγίας 11, Βύρωνας, 2130314568, fb: My Pastaflora
Bite Box
Εκεί που ο speciality coffee συναντά τα… special poffie!
Σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές τις Αθήνας, το Bite Box είναι πάντα μια καλή ιδέα όταν ψάχνεις ένα στέκι να χαλαρώσεις, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή απλά να απολαύσεις ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Δεν έγινε γνωστό όμως μόνο για τον καφέ del Angelo, που σερβίρει μαζί με ωραίες μουσικές… Το Bite Box κρύβει ένα ξεχωριστό, πεντανόστιμο μυστικό, που λέγεται… poffie! Τι είναι αυτό; Μικρές μπουκίτσες χειροποίητης, βουτυρένιας ζύμης που φτάνουν στο τραπέζι σου αχνιστές και σε δεκάδες γευστικούς συνδυασμούς για να σε στείλουν στον Παράδεισο. Στην αλμυρή εκδοχή τους, τα poffies είναι μια διαφορετική και εντελώς καινούργια προσέγγιση στην ιδέα του brunch. Γεμίζονται με γραβιέρα, με φέτα και μέλι, με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και παρμεζάνα, με λιαστή ντομάτα, πάστα ελιάς, pesto, φέτα και ρίγανη, ακόμα και με… γαρίδες σαγανάκι (!) και είναι ιδανικά για να τα μοιραστείς με φίλους. Η γλυκιά τους εκδοχή όμως είναι τόσο ακαταμάχητη, που δεν θες να τη μοιραστείς με κανέναν. Τα γλυκά poffies βγαίνουν σε διάφορες παραλλαγές (βούτυρο και μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, πραλίνα bueno, κρέμα cheesecake και κεράσι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο κ.ά.) συνδυάζονται υπέροχα με τη γλυκιά γεύση και τα αρώματα φρεσκοψημένων ξηρών καρπών του καφέ del Angelo και είναι η νέα αγάπη των γλυκατζήδων αυτής της πόλης. Μην προσπαθήσεις να τους αντισταθείς. Απλά δεν γίνεται.
● Βεΐκου 84, Κουκάκι, 2109237817, Fb: @BiteBox.Koykaki
Petite Fleur
Ατμοσφαιρικό, κόζι, με την καλύτερη σοκολάτα
Σαν σκηνή κάποιας ρομαντικής γαλλικής ταινίας, το Petite Fleur ξεκίνησε την όμορφη ιστορία του από εδώ, από την Ομήρου 44, και συνεχίζει να… μας κακομαθαίνει. Ο καφές είναι εξαιρετικός, βιολογικός μονοποικιλιακός 100% Arabica, τα ροφήματα κρύας και ζεστής σοκολάτας από την premium γαλλική σοκολάτα Valhrona είναι πραγματικά απολαυστικά, η τάρτα λεμόνι από μια μυστική οικογενειακή συνταγή θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η ανεπανάληπτη σπιτική τάρτα σοκολάτας με τραγανή βάση μπισκότου, ενώ δίπλα σε αυτά θα βρείτε και κάποιες εξίσου νόστιμες αλμυρές επιλογές. Αφεθείτε στη μαγευτική ατμόσφαιρά του και στις τζαζ μουσικές από πικάπ και γίνετε πρωταγωνιστές στη δική σας σκηνή, τελείως μακριά από την καθημερινότητα.
● Ομήρου 44, Κολωνάκι, 2103613169, www.petite-fleur.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.