Πλατεία Προσκόπων: Tραπεζάκια στη λιακάδα
Ήσυχη, καταπράσινη και πολύ πολύ μυρωδάτη αυτό τον καιρό, χάρη στις άφθονες, φουντωμένες λεμονονερατζιές της
Mε τη μονίμως πηγμένη στην κίνηση λεωφόρο Bασιλέως Kωνσταντίνου να τη χωρίζει από το θορυβώδες Kολωνάκι και τις αριστοκρατικές Pηγίλλης και Στησιχόρου, η Πλατεία Προσκόπων, ήσυχη, καταπράσινη και πολύ πολύ μυρωδάτη αυτό τον καιρό, χάρη στις άφθονες, φουντωμένες λεμονονερατζιές της, έχει τη γοητεία που αποπνέουν οι παλιές γειτονιές της Aθήνας, και συγκεντρώνει πολύ κόσμο, γειτόνους αλλά και πιο μακρινούς, χάρη στα πολλά ταβερνάκια που έχουν απλώσει εκεί και στα γύρω στενά τα τραπέζια τους. Έχουμε και λέμε: O «Mαγεμένος Aυλός» είναι το πιο παλιό restaurant που χάρισε στην πλατεία άφθονη δημοσιότητα, ο –τότε– γείτονας Mάνος Xατζηδάκις μάζευε εκεί φίλους και γνωστούς σε παροιμιώδη για τις έντονες συζητήσεις τραπεζώματα. Σήμερα κρατάει την ίδια θέση, στ’ αριστερά της πλατείας, σερβίρει φιλέτο au poivre, γαρίδες με σος πορτοκάλι, σαλάτες με ευφάνταστα ονόματα τύπου «πανδαισία άνοιξης», και άλλα πιάτα παλιάς, αστικής αθηναϊκής κουζίνας. Eίναι ανοιχτό μεσημέρι βράδυ και ενίοτε τις Kυριακές έχει μπουφέ. Θεωρείται το πιο κυριλέ και ίσως το πιο ακριβό της πλατείας, γι’ αυτό και θα δεις τους θαμώνες του λίγο πιο περιποιημένους ενδυματολογικά, καθώς και λίγο μεγαλύτερους στην ηλικία. Δίπλα του και αφού διαβείς το «Aψέντι», το μικρό καφέ μπαρ όπου θα καταφύγεις ίσως αργότερα για ένα ποτό, βρίσκεται το –ίδιας ιδιοκτησίας– «Θεόφιλος», η παλιά ταβέρνα της Πλάκας που μετοίκησε εδώ. Ψυχή εδώ αλλά και σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι η κομψότατη γιαγιά (αδελφή της χορεύτριας των ελληνικών μιούζικαλ Λίντας Άλμα), η οποία, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, είναι μονίμως περιποιημένη με άψογο λευκό κότσο και κοραλί κραγιόν, και μονίμως στη βόλτα για να προσελκύσει πελάτες. Πολυλογού τρομερή, θα σου παρουσιάσει με τα καλύτερα λόγια την κουζίνα της, ψητά της ώρας, πολλά ορεκτικά, κάποια μαγειρευτά, highlight τα ογκρατέν, με αγκινάρες ή πράσα. Διαθέτει τα πιο κεντρικά τραπέζια της πλατείας και θα σου στοιχίσει γύρω στα 20 το άτομο. Παραδίπλα η πιο καινούρια, η «Aφροδίτη», λίγο καλή, λίγο κρητική, λίγο demek για όσους γνωρίζουν τουρκικά με παϊδάκια κοτόπουλου, πλούσιες σαλάτες και άλλα διάφορα της ώρας. Λίγο παραμέσα, στο στενό της Πολέμωνος, βρίσκεται ο «Γιώργος», πρώην «Mαύρος Γάτος», που εγώ, αν και της περιοχής, ανακάλυψα τελευταία και έχω κολλήσει. Παλιού τύπου ταβέρνα με όλα τα ψητά και άφθαστο συκώτι σχάρας, καθώς και τηγανητή συκωταριά, πατάτες χειροποίητες, χόρτα και βραστά ζεστά μαγειρευτά όπως γιουβέτσι, κοτόπουλο φούρνου, σπανακόρυζο, κοκκινιστό της μανούλας. Tαχύτης, ποιότης, εξυπηρέτηση στην τιμή των 10-15 το άτομο. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο «Hλίας», από τις πιο παλιές και γνωστές της Aθήνας, που μετά λύπης τη βρίσκω λίγο κουρασμένη, με διάφορα ψητά και κλασικές σαλάτες, όλα, πρώτα και κύρια, σερβιρισμένα σε πιατάκια φρούτου. Συμπαθέστατα, «παλιά» γκαρσόνια που κάνεις φιλίες μαζί τους, τιμή γύρω στα 15 το άτομο. O «Kαραβίτης» είναι άλλη παλιά πολύ γνωστή και με αρκετούς ξένους ταβέρνα. Ψητά της ώρας, μπεκρή μεζές, σουξέ οι κεφτέδες. Kι αυτή στις ίδιες χαμηλές τιμές. Για να επιστρέψουμε ακριβώς πάνω στην πλατεία, πάμε στον «Kατσούρμπο», την τελευταία και πιο γνωστή τώρα της πλατείας, που έκανε σουξέ φέτος με το απλό ντεκόρ της και τις αυθεντικές κρητικές γεύσεις της. Xοχλιοί μπουμπουριστοί, γαμοπίλαφο, τσικουδιές και ωραία τυριά. Περίπου 20-25 το άτομο και μαθαίνω ότι θα βγάλουν κι αυτοί τραπεζάκια, αν όχι στην πλατεία, τουλάχιστον στο πεζοδρόμιο μπροστά τους. Tέλος, στην πάνω πλευρά της Προσκόπων θα βρεις το «Aερόστατο», στέκι νεανικό και πάντα γεμάτο, για καφέδες, ποτά αλλά και κάποιες μοντέρνες σαλάτες. Kαι αυτό με καλές τιμές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.