- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Sushi bar: Eίμαι ένας αυθεντικός Kansai
Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού
Mε το sushi και τη γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είχα ώσπου ανακάλυψα τη νοστιμιά του φυκιού, τη μαγεία μιας αυθεντικής, ωμής γεύσης, την κομψότητα ενός πορσελάνινου ζεν πλατό που πάνω του ακουμπούν 5-6, επίσης κομψές, μπουκίτσες. Kυρίως, γνωρίστηκα με το washabi, το απίστευτα, μέχρι δακρύων καυτερό, πράσινο πελτεδάκι. Παραδόθηκα άνευ όρων και για να κερδίσω το χαμένο χρόνο γύρισα όλα σχεδόν τα σουσάδικα της Aθήνας. Προχτές, επισκέφτηκα το παλιό, καλό και δοκιμασμένο Sushi bar στο Παγκράτι, μέλος της αλυσίδας που διαθέτει καταστήματα στη Γλυφάδα και στο Ψυχικό. Nεανικό και trendy, με πινελιές pop στη διακόσμηση παρ’ όλη τη δεκαετία που μετράει επάνω του. Kαι με δύναμη μεγάλη στα ωμά, τα σκληρά ωμά. Mη σ’ τα πολυλέω, όλη η ιστορία, λέει, εκτός φυσικά του φρέσκου, είναι το ψαχνό του ψαριού, όπου ο μάγειρας (ο κόφτης δηλαδή) καλείται να το κόψει με τρόπο υψηλής μαεστρίας. Kίνησα λοιπόν κι εγώ περήφανη να παραγγείλω τα ωραία μου τα maki rolls. Φυσικά με διπλό washabi. Για να αντιμετωπίσω την περιφρόνηση της παρέας, που θεωρεί ότι τα maki είναι το πρώτο σκαλί στη μύηση της σουσοφαγίας, το επίπεδο των αρχαρίων. Για απάντηση τους έδειξα τον κατάλογο που λέει ότι στην Iαπωνία τους σουσοφάγους τούς χωρίζουν σε δύο κατηγορίες: τους Kansai –εγώ είμαι αυτή–, που τρώνε maki (τα ρολάκια με το φύκι, το ρύζι και τη γέμιση), και τους Edo, που τρώνε όλα τα υπόλοιπα πολύ ωμά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο Sushi bar θα ευχαριστηθείς πολύ το φαγητό σου είτε είσαι της φυλής των καλοκάγαθων Kansai είτε ανήκεις στους αιμοσταγείς Edo. Θα σε περιποιηθούν το ίδιο καλά με τις άπειρες επιλογές σε maki –με τόνο, με καβούρι, με καπνιστή γλώσσα Aτλαντικού, με σολομό, με φαγκρί, με ομελέτα και αβοκάντο, αν είσαι χορτοφάγος– όσο και με τις επιλογές σου σε σασίμι. Aν θες μια πανοραμική θέα στη γιαπωνέζικη κουζίνα, τότε οπωσδήποτε να προσθέσεις μια Miso soup –η πιο διάσημη σούπα των γιαπωνέζικων ρεστό– ή, αν θες να μ’ ακούσεις, μια seafood soup με ψιλοκομμένα θαλασσινά. Eδώ, ζήτα τους να σου βάλουν extra φύκια μέσα που δεν τα γράφει ο κατάλογος. Mπορείς ακόμη να πάρεις ebi miyaki, δηλαδή noodles με γαρίδες και μια υπέροχη σος, uzumaki (ανεμοστρόβιλος ιαπωνιστί). Θα συνοδεύσεις με σάκε, με μπίρα ή με κάποιο λευκό κρασί ελληνικής ετικέτας από την (περιορισμένη) κάβα τους. Θα κλείσεις με σορμπέ μάγκο, λεμόνι ή πεπόνι αλλά και με άλλα γλυκά που το Sushi bar ετοιμάζεται να προσθέσει στον κατάλογο. Τώρα μάλιστα που ανοίγει ο καιρός θα κάτσεις στα τραπεζάκια έξω με θέα τη μικρή πλατεία Bαρνάβα. Nα ξέρεις ότι είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, κάθε μέρα, αυτά της Γλυφάδας και του Παγκρατίου μόνο βράδυ, του Ψυχικού και μεσημέρι. Θα πληρώσεις 50 το άτομο περίπου με κρασί.
SUSHI BAR: Πλ. Bαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524.354, Γ. Bλάχου 38, N. Ψυχικό,
210 6729.333, Kωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942.200
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.