- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Base grill: Το κρέας βασιλεύει
Οι αδελφοί Λιάκου (ο ένας αρχαιολόγος κι ο άλλος οικονομολόγος) γυρνάνε όλη την Ελλάδα και διαλέγουν τα καλύτερα
Στο Base Grill πήγα μιλημένη. Ζευγάρι φίλων καλοζωισμένο, με ιδιαίτερη αδυναμία στα καλά κρεατικά, μου μίλαγε για το εν λόγω κι απ’ τον ενθουσιασμό τούς τρέχανε τα σάλια. Στο Μπουρνάζι λοιπόν, όπου το Base Grill μπορεί και να το προσπεράσεις έτσι όπως είναι περικυκλωμένο από ψηλές πρασινάδες. Μέσα όμως, μόλις περάσεις την πόρτα, πέφτεις σε απλή ταβέρνα – στο μοντέρνο της. Τραπέζια πολλά, τακτικά βαλμένα, τσίγκινες παλιές αφίσες, χρώματα απαλά, τίποτα εξεζητημένο. Ένα άλμπουμ με επώνυμους πελάτες (από τον Νταλάρα μέχρι τον Νικοπολίδη) φανερώνει ότι το μαγαζί έχει φανατικό κοινό.
Οι αδελφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος είναι οι ιδιοκτήτες, δίδυμοι και ολόιδιοι, συμπαθείς και λαλίστατοι, βοηθούν στις αποφάσεις της παραγγελίας. Ο κατάλογος χαριτωμένος, με διάφορες ατάκες: ας πούμε, έχει ένα κατεβατό από κρεατικά, περνάει δίπλα το μάτι σου στην άλλη στήλη και διαβάζεις: από θαλασσινά έχουμε μόνο… αλάτι! Ξεκινάμε με ψημένο ψωμάκι με λάδι και ριγανίτσα. Συνεχίζουμε με τεράστια σαλάτα τίγκα στις πρασινάδες, από πάνω και τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Προχωράμε ακάθεκτοι στο πιάτο σουξέ του Base, φωλίτσα από πατάτες τηγανητές και πάνω τους αυγά μάτια τηγανητά! Ο νεαρός σερβιτόρος χειρίζεται το θέμα με τέχνη, σπάει μ’ ένα κουτάλι τα αυγά και τα απλώνει στις ζεστές πατάτες, τρέχανε τα δικά μας σάλια μέχρι να το γευτούμε – καταπληκτικό. Η πραγματική δύναμη όμως του Base είναι τα κρεατικά. Σπαλομπριζόλες, rib eye, φιλέτα, χοιρινές (αδύνατο να τη φας μόνος σου λέει στον κατάλογο και λέει αλήθεια), συκώτι μοσχαρίσιο, λουκάνικα, μπιφτέκια. Μαζί και κάποια βραζιλιάνικα, όπως η καταπληκτική «πικάνια». Οι αδελφοί Λιάκου (ο ένας αρχαιολόγος κι ο άλλος οικονομολόγος) γυρνάνε όλη την Ελλάδα και διαλέγουν τα καλύτερα, από τη Νάξο τα θρεμμένα με το αλάτι της θάλασσας, από τη Βοιωτία μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα. Το κρέας το ψήνουν με εξαιρετική μαεστρία και όπως χρειάζεται σε κάθε είδος, σε κάθε κομμάτι. Κι ύστερα στο φέρνουν στο τραπέζι και είναι απόλαυση να τους βλέπεις με τα καλοτροχισμένα τους μαχαίρια να στο κόβουν πάνω σε ξύλο σε φέτες λεπτές. Πανδαισία, που λες, στο Base, που εμείς συνοδέψαμε με μπίρες, πάνω από 40 ετικέτες και σε ωραίο μικρό βιβλιαράκι με πληροφορίες για την καθεμιά – εγώ ήπια την πρώτη μου «Βεργίνα» κι ήταν πολύ καλή. Έχει και αρκετά καλά εμφιαλωμένα, καθώς και δικό τους χύμα. Στο τέλος κερνάνε λικέρ μαστίχα και μους σοκολάτας, ενώ υπάρχει και χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι και «πατσαβούρα» με την αυθεντική σιφνέικη συνταγή. Φύγαμε με την υπόσχεση για ταχεία επάνοδο, και με τη σειρά μου το συστήνω μια και το Base Grill απεδείχθη πολύ καλό σε ποιότητα, νοστιμιά, περιποίηση, και μαζί με όλα αυτά εξαιρετικό και στις τιμές του, περίπου € 30 το άτομο (χωρίς κρασί) με τρομερή πολυφαγία – μερίδες XXL. Ανοιχτά κάθε μέρα από το μεσημέρι, μέχρι 1 το βράδυ, κειστά Δευτέρα. Μόλις ζεστάνει «γερά» ο καιρός θα είναι κλειστά Κυριακή, ανοιχτά Δευτέρα.
BASE GRILL, Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 210 5757.455
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.