Τα τελευταία χρόνια, παρά τη γαστρονομική… φούντωση της Αθήνας, τα ιταλικά εστιατόρια δεν τα έβλεπα και πολύ στα πάνω τους. Εδώ και κάνα μήνα όμως το τοπίο έχει εντυπωσιακά αλλάξει χάρη στη Vespa Rossa. Το καινούργιο ιταλικό της πόλης άνοιξε εκεί που βρισκόταν η ψαροφαγική Fishαλίδα, με «άρχοντα» στην κουζίνα τον γνωστό σεφ Κώστα Τσίγκα. Μαθαίνω μιλώντας μαζί του πως εδώ αξιοποιεί συνταγές που μάζευε για 25 χρόνια από μικρά και μεγάλα εστιατόρια της Ιταλίας… μέχρι και από ορεινά χωριά, αλλά και συνταγές από σπίτια που βρέθηκε να τρώει καλεσμένος.
Τα πιάτα του αποπνέουν χωριάτικη, «βουνίσια» νοστιμιά, όλα τους γεύσεις λαϊκές και καθόλου επιτηδευμένες (vespa... και μάλιστα rossa, το λαϊκό σύμβολο της Ιταλίας). Ο κατάλογος έχει πολλά antipasti, που καμία σχέση δεν έχουν με ρόκα-παρμεζάνα και λοιπά «ευκολάκια». Υπάρχει, ας πούμε, αγκινάρα ψητή, με μοτσαρέλα, χοιρινό, κουκιά, ρεβίθια και ελιές, σαλάμι τυλιγμένο σε προβολόνε μαζί με ντομάτα, καυτερή πιπεριά και ρίγανη, σαλιγκάρια σε κρασί μαρσάλα με άγρια μανιτάρια, λάχανο και πολέντα, τηγανητή ζύμη γεμιστή με μορταδέλα, ρικότα και πέστο από φιστίκι, trippa alla Trasteverina (o μερακλίδικος και κοκκινιστός πατσάς των Ιταλών), πιάτα υπέροχων τυριών και ακόμα πιο υπέροχων αλλαντικών (αδυναμία μου μεγάλη). Οι φοκάτσιες έχουν κρεμμύδι, δεντρολίβανο και μια σταλιά φασκόμηλο, εγώ τρελάθηκα μ’ ένα στρουμπουλό ψωμάκι που ανοίγοντάς το έβγαινε ένα ολόκληρο σκόρδο που είχε ψηθεί εντός του. Υπάρχουν πίτσες rosso (με ντομάτα), όπως αυτή με μοτσαρέλα, σπιτικό λουκάνικο, ρίγανη και σκόρδο (€9) ή η άλλη με αντζούγιες, ραδίκια, κάπαρη, καυτερή πιπεριά και πεκορίνο (€8), υπάρχουν και πίτσες bianco (λευκές), σας παραθέτω δυο για να πάρετε μια ιδέα: αχιβάδες, σκόρδο, μαϊντανός και μπούκοβο σε μαύρη ζύμη (€9) και ψητό σκόρδο, ρικότα, πεκορίνο, μπεσαμέλα, μπέικον (€8).
Σουξέ τεράστιο σημειώνουν και τα ζυμαρικά, από το agnolotti, ραβιόλι γεμιστό με μοσχαρίσια γλυκάδια, μανιτάρια, σάλτσα από καμένο βούτυρο και κουκουνάρι (€12), μέχρι τις ταλιατέλες με ραγού από μοσχαρίσια ουρά (€9). Το τιμά το ραγού ο Τσίγκας και το βγάζει στις μακαρονάδες και με κουνέλι και με χοιρινό. Στα secondi παίζουν porchetta, χοιρινό με μυρωδικά και κρασί, χοιρινά μάγουλα με πολέντα και λαχανικά, σούπες με θαλασσινά, κρέατα αργοψημένα σε κρασί και άλλα. Η Vespa Rossa έχει πολύ καλές τιμές οι οποίες αποτυπώνονται και στα ιταλικά της κρασιά. Μια μέρα ήπιαμε ένα λευκό πολύ καλό Caruso με €13 το μπουκάλι, μια άλλη μέρα Vertigo, το πιο ακριβό της λίστας με €28. Υπάρχουν γκράπες, απεριτίφ, τα γλυκά είναι επίσης συγκλονιστικά, οι μουσικές είναι παλιές και νέες jazz, και, ναι, να πάτε οπωσδήποτε. Ανοιχτά βράδυ, Σ/Κ και μεσημέρι, κλειστά Δευτέρα, περίπου €20-25 το άτομο και με κρασί.
Ναϊάδων & Αντήνορος (περιοχή Χίλτον), Παγκράτι, 210 7234551
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.