Θεματα

Ωδή στη Σαλάτα

Τόσο πολλά παραπάνω από ένα πρώτο πιάτο…

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
ΤΕΥΧΟΣ 704
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
summersalad_1.jpg
plantationparkapts.com

Τη σαλάτα θα τη βρεις παντού, από τα καινούργια street food joints του κέντρου μέχρι και τα πιο ξακουστά γκουρμέ εστιατόρια.

Καλοκαιριάζει λοιπόν και η όρεξή μας για νοστιμιές σιγά-σιγά αναχωρεί από τις κατσαρόλες με αχνιστό μαγειρευτό και τα βαθιά πιάτα με σούπα βελουτέ για πιο δροσερούς προορισμούς. Τα τραπέζια ξαφνικά γεμίζουν από ελαφριές επιλογές γεμάτες φύση, που καταφέρνουν όχι μόνο να μας χορτάσουν αλλά να μας φτιάξουν και την διάθεση με την ποικιλία και το χρώμα τους. Έφτασε η ώρα της Σαλάτας.

Ίσως παλιότερα να την αντιμετωπίζαμε σαν τίποτα παραπάνω από έναν πρόλογο πριν την βασική ιστορία, μία απλή προθέρμανση πριν τις μεγάλες μάσες ή σαν την αδιάφορη επιλογή των fit ατόμων της παρέας (που μας σπάνε λίγο τα νεύρα γενικότερα). Όμως με την αυξανόμενη δημοτικότητα του υγιεινού τρόπου ζωής ως mainstream, η σαλάτα πέρασε από τα αζήτητα στο προσκήνιο και ξεκίνησε να αποτελεί έναν λαχταριστό καμβά δημιουργίας. Θα την προσέξεις και θα την αναζητήσεις παντού, από τα καινούργια street food joints του κέντρου μέχρι και τα πιο ξακουστά γκουρμέ εστιατόρια.

Αναζητώντας μία σαλάτα

To μέρος: Olive Garden στο ξενοδοχείο Titania

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Titania Hotel Athens (@titaniahotelathens) on


Για ένα καλοκαιρινό βράδυ με θέα την Ακρόπολη και την Αθήνα να λαμπυρίζει και να σε ταξιδεύει, σαν urban μαγικό χαλί. Φανταστικά κοκτέιλ, απαλή μουσική στο background, ελληνικές with a twist γεύσεις και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα να νομίζεις πως είσαι διακοπές.
Η σαλάτα: Σαλάτα «Olive Garden» με μικρόφυλλα τραγανά σαλατικά με γαρίδα ατμού και ξιδάτο χταπόδι, κολοκύθι, ελιές Καλαμάτας, σπαράγγια της θάλασσας και ντρέσινγκ με μοσχολέμονο, αρωματικά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Tο μέρος: Λωτοφάγος, The Salad Island

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lotofagos Street Food (@lotofagos_innovativestreetfood) on

Εάν είσαι σαν εμένα και λατρεύεις το φαγητό του δρόμου αλλά όχι τις άπειρες θερμίδες που το συνοδεύουν, εδώ, στον πεζόδρομο της Ρόμβης, θα βρεις την ευτυχία – ό,τι σαλατικό μπορείς ποτέ να θελήσεις, σε ευφάνταστους συνδυασμούς και με φρεσκότατα υλικά (προφανώς).
Η σαλάτα: Radicchio με mix σαλατικών, ξερό σύκο, φρέσκο δυόσμο, παξιμάδι με χαρούπι& dressing χαρουπόμελο.

 

Το μέρος: Βασίλαινας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vassilenas Restaurant (@vassilenasrestaurant) on

Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’20 σαν μπακαλοταβέρνα, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της πόλης, σήμερα ζει τον σύγχρονο μύθο του, με πολλά βραβεία, εξαιρετικά κρασιά και δημιουργικά πιάτα.
Η σαλάτα: Κρητική. Mε σταμναγκάθι, σύκο, απάκι, χαρουποπαξίμαδα, ξινομυζήθρα Κρήτης και σος πετιμέζι.

 

Το μέρος: Avocado

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AVOCADO CAFÉ: FOOD FOR LIFE (@avocado_athens) on

Αν είσαι χορτοφάγος, τότε οι συστάσεις δεν είναι απαραίτητες. Γνωρίζεις ήδη τα πάντα για αυτό το μαγαζί. Αν δεν είσαι χορτοφάγος, τότε να ξέρεις το εξής: δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος! Τουλάχιστον όχι για να απολαύσεις τα πιάτα του Avocado που είναι λαχταριστά, χορταστικά και πρωτότυπα ανεξαρτήτως των γευστικών σου προτιμήσεων. Δώσε του την ευκαιρία που του αξίζει (και αν θες μετά τσάκισε και ένα burger στα καπάκια για να αποκαταστήσεις την φήμη σου).
Η σαλάτα:
Gratitude Με αβοκάντο (duh), φρέσκο κόλιανδρο, καρύδια, βιολογική κινόα και μπόλικη σος από πορτοκάλι, λεμόνι και μέλι.

 

Το μέρος: Chefi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHEFI (@chefi_restaurant) on

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε: Αν έρθεις στο Chefi, μην πάρεις μόνο σαλάτα. Τίμησε και το Rib Eye Steak με μανιτάρια, σάλτσα δεντρολίβανο και πατάτες τηγανητές για το οποίο φημίζεται. Τσίμπησε και από το bon fillet με σάλτσα πορτσίνι και ψητά λαχανικά που θα παραγγείλει ο διπλανός σου. Ξεκίνησε όμως την γευστική εμπειρία με την σαλάτα και απόλαυσε την ζωή. Και μιας που λέμε για πράσινο, κάντα όλα αυτά στον παραμυθένιο πράσινο κήπο του μαγαζιού παρέα με ένα ποτήρι κρασί.
Η σαλάτα: Πράσινη. Mε μους μανούρι, πορτοκάλι, φουντούκια και βινεγκρέτ βασιλικού.

 

To μέρος: Το Μαύρο Πρόβατo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Μαύρο Πρόβατο ?? (@mavroprovatoveria) on

Κάθεσαι κι έχεις μια όμορφη σιγουριά: σήμερα θα φας καλά. Κόσμος, ζωντανή ατμόσφαιρα και μια υπέροχη ελληνική κουζίνα, με πετυχημένες σύγχρονες πινελιές που ανυψώνουν το πιάτο – χωρίς όμως τα ενοχλητικά «στολίσματα» που ακούγονται fancy αλλά τελικά δεν είναι τίποτα.
Η σαλάτα: Χόρτα αρμύρα με μαριναρισμένη ντομάτα, ντακάκια και μους βελούδινου ταραμά – έπος καλοκαιρινό!

 

Το μέρος: The Salad Project

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Salad Project ? (@saladproject) on

Η Θάλεια και η Εβίτα είναι φίλες μας και συμφωνούν πως η σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα και όχι μόνο ένα ορεκτικό. Μία βόλτα επιτόπου θα πείσει και εσένα. Το μενού συμμορφώνεται με την εποχή και έτσι θα βρεις πάντα κάτι καινούργιο και συναρπαστικό και φυσικά μπορείς να συναρμολογήσεις τη δική σου σαλάτα με ό,τι τραβάει η όρεξή σου εκείνη την ημέρα. Ζωγράφισε!
Η σαλάτα: Fish me a salad. Mε φακές, quinoa, καπνιστή πέστροφα, ντομάτα, κρεμμύδι φρέσκο, άνηθο, μαϊντανό, vinaigrette λεμονιού, lime.

 

Το μέρος: Balthazar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balthazar (@balthazar_athens) on

Να πω, για όσους έχουν ήδη πάθει καλοκαίρι και έχουν όρεξη για dolce vita και φλερτ, πως μόλις άνοιξε και τον υπέροχο, πολυσυζητημένο του κήπο. Μοντέρνο, χαλαρό, κοσμοπολίτικο, με σεφ τον φοβερό και τρομερό Χριστόφορο Πέσκια. Το ιδανικό περιβάλλον για να βάλεις το καινούριο σου summer dress με το τιραντάκι και την πλάτη έξω.
Η σαλάτα: Κόκκινη κινόα, αβοκάντο, γαρίδες και ντρέσινγκ μάνγκο, lime και λάδι βασιλικού.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ