Θεματα

Μπολόνια-Φλωρεντία-Τοσκάνη: Πόσο απίστευτο φαγητό μπορείς να φας σε 4 ημέρες;

Έκανα το πιο νόστιμο ταξίδι της Ευρώπης και σου λέω πού να φας

Κρίστυ Περρή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μερικές γευστικές συμβουλές για ένα αξέχαστο ταξίδι στην Ιταλία

Ιταλικό τουρ σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας με κοριτσοπαρέα, φθηνά εισιτήρια κλεισμένα από τα Χριστούγεννα, διαμονή σε παλιά αρχοντικά της Φλωρεντίας και μερικά από τα καλύτερα φαγητά που μπορείς να δοκιμάσεις στην ζωή σου. Τι και αν οι πασχαλινές κραιπάλες δεν έχουν ακόμα χωνευτεί όσο συμμαζεύεις βιαστικά τα ρούχα της βαλίτσας, ο σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι η Απόλαυση (ναι, με άλφα κεφαλαίο) την οποία είσαι αποφασισμένη να κυνηγήσεις σε κάθε πόλη που επισκέπτεσαι και να την ξετρυπώσεις μέσα από κόκκινα κρασια, λεπτές πίτσες, σκηρά cantucci και μαλακά παγωτά.

Τέσσερις ημέρες στην Ιταλία. Φρόντισε να είναι αξέχαστες.

Για charcuterie (πλατό αλλαντικών), τυριά και κρασί στο Salumeria Simoni
Μπολόνια

© Κρίστυ Περρή


Θα το βρεις στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης, την Via Drapperie, γεμάτη με μαγαζιά που προσφέρουν μοσχοβολιστές νοστιμιές και κρασοκαταστάσεις. Η Salumeria Simoni βρίσκεται εκεί από το 1960 και θεωρείται από τις πιο σοφές γευστικές επιλογές που θα κάνεις όσο γυρίζεις στην Μπολόνια. 



Μπορείς να ζητήσεις ένα από τα λαχταριστά τους σάντουιτς για να σε συνοδέψει στην βόλτα σου, όμως σε συμβουλεύουμε να καθίσεις σε ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια, να χαλαρώσεις με ένα ποτήρι εξαιρετικό κρασί και να γίνεις ένα με τον παλμό της ιταλικής ζωής. Το φιλικό προσωπικό (ένα ΜΠΡΑΒΟ στον σγουρομάλλη σερβιτόρο με τα γαλανά μάτια που μας εξυπηρέτησε) θα σου προτείνει αμέσως το πλατό με τα παραδοσιακά αλλαντικά και τα τυριά, ως μία πρώτη γνωριμία με το μαγαζί. Οφείλεις να δεχθείς. Παρμεζάνα παλαιωμένη σε κόκκινο κρασί, πεκορίνο, αλοιφές, φρέσκα κρέατα και όλα αυτά συνοδευμένα από ψωμί Taglieri, φτιαγμένο με ζαμπόν και πανσέτα στην ζύμη.

Για μπριζόλα, ζυμαρικά και cheesecake στο Da Que' Ganzi
Φλωρεντία



Λίγα βήματα μακριά από την Piazza Santa Croce θα βρεις αυτήν την ρουστίκ trattoria, σε ένα κτίριο που στέκεται όρθιο από το 1300 και έχει ακόμα θόλους στην οροφή του. Το προσωπικό θα σε αντιμετωπίσει με χαμόγελο και προθημία, θα ξεκινήσει να ρίχνει προτάσεις για το κρασί που ταιριάζει στα γούστα σου και θα σε αφήσει να μελετήσεις το μενού για όση ώρα χρειαστείς. Πολύ θα το εκτιμήσεις αυτό το τελευταίο! 



Κάθε πιάτο έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στο διαδίκτυο από εκατοντάδες επισκέπτες, έτσι ίσως έχεις πρόβλημα με το τί θα καταλήξεις να παραγγέλνεις. Η δικιά μας παρέα επέλεξε tagliata στα κάρβουνα συνοδευμένη με ψητές πατάτες baby (κόλαση), tortelli γεμιστά με σπανάκι και ρικότα και περιχυμένα με σως κολοκύθας και πέστο (εγώ το πήρα αυτό προφανώς) και για επιδόρπιο cheesecake, για το οποίο το μέρος φημίζεται. Ό,τι καλύτερο για φινάλε μίας ημέρας με αξιοθέατα και πολύ περπάτημα.

Τα καλύτερα σάντουιτς της ζωής σου στο All'antico Vinaio
Φλωρεντία



Μετά την επίσκεψη στα Uffizi και την βουτιά στην τέχνη και τον πολιτισμό, αυτή θα είναι η απαραίτητη στάση σου. Έχει ψηφιστεί επανειλημμένως ένα από τα καλύτερα street food joints του κόσμου και όχι άδικα. Καταλαβαίνεις ότι το μέρος έχει κάτι το έξτρα σπέσιαλ με το που στρίψεις στην Via dei Neri και αντικρίζεις τις ουρές των υπομονετικών πεινασμένων να περιμένουν την σειρά τους για ένα panini. Στήσου και εσύ. Χωρίς δεύτερη σκέψη.
Έχεις την δυνατότητα να συναρμολογήσεις το δικό σου σάντουιτς με όποιο συστατικό σου γυαλίσει, όμως προτείνουμε να επιλέξεις έναν ήδη υπάρχοντα συνδυασμό από αυτούς που συστήνει το προσωπικό. Κάτι παραπάνω γνωρίζουν! Εμείς επιλέξαμε το Dante (με αλλαντικό capocollo, κρέμα τυριού Stracchino, ρόκα και πολύ πλούσια σως τρούφας), το Boss (ζαμπόν, πεκορίνο και τρούφα) και το Inferno (roasted χοιρινό, ψητά λαχανικά, ρόκα και μία αρκετά καυτερή αλλά πεντανόστιμη σάλτσα). Ό,τι και να πάρεις κοστίζει 5 ευρώ και δεν θα λυπηθείς ούτε σεντ. Υπάρχουν τραπεζάκια και μέσα, αλλά αν δεν φας καθισμένος στο πεζοδρόμιο χαζεύοντας τα ποδήλατα να περνάνε, ποιο το νόημα του street food;

Παγωτό στην Gelateria dei Neri
Φλωρεντία



Μην φύγεις από την Via dei Neri βιαστικά. Περίμενε λίγο να χωνέψεις από το προηγούμενο panini και έπειτα κάνε δώρο στον εαυτό σου την απόλυτη ευτυχία που θα αισθανθείς με το πρώτο σλουρπ αυτού του παγωτού. Ό,τι και να πω το έχεις ξανακούσει. Φρέσκα συστατικά, ναι. Ξεχωριστές γεύσεις, ναι. Ιταλική ποιότητα, προφανώς. Τα λόγια όμως δεν φτάνουν. Πρέπει να μιλήσει η γεύση!
Εμείς πετύχαμε cheesecake μάνγκο, σοκολάτα με μπισκότα και φουντούκια, φράουλα (ό,τι πιο υπέροχο) και καραμελωμένο ροδάκινο. Ναι. Αυτά.
(Μπόνους ο πιο αξιαγάπητος σερβιτόρος της Ιταλίας)

Κρασιά, ραγού και cantucci στην φάρμα Poggio Alloro
Τοσκάνη



Ένα από τα αναμφισβήτητα highlights ολόκληρου του ταξιδιού ήταν η μονοήμερη εκδρομή μας στην Τοσκάνη, κλεισμένη σε τρομερά συμφέρουσα τιμή από το Walkabout Tours. Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της Siena και λίγο πριν εξερευνήσουμε το San Gimignano, επισκεφτήκαμε την φάρμα Poggio Alloro όπου απολαύσαμε ένα γεύμα μαγειρεμένο αποκλειστικά με προϊόντα που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, με αγνά υλικά. Και κρασί από τους αμπελώνες τους!



Ραγού με πένες, φρέσκια σαλάτα, αλλαντικά, τυριά, μπρουσκέτες και wine tasting με θέα τόσο υπέροχη που νομίζεις ότι είναι σκηνικό. Συνολικά δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικές φιάλες κρασιών, βουτήξαμε μέσα στο ποτήρι τα γλυκά μπισκότα cantucci και φύγαμε για την επόμενη στάση ελαφρώς ζαλισμένες. Άξιζε.

Παγωτό στην gelateria Dondoli
San Gimignano



Το μικρό χωριό χαρακτηρίζεται και ως «μεσαιωνικό Μανχάταν» και σίγουρα θα σου κάνει εντύπωση με το που φτάσεις. Εξερεύνησε τα μυστηριώδη δρομάκια του και ανακάλυψε όλα τα σημεία με την τρομερή θέα πριν κατευθυνθείς προς το Dondoli, παγωτατζίδικο από τα λίγα, με τρομερά ξακουστή φήμη και τις πιο περίεργες γεύσεις που μπορείς να συναντήσεις. Δοκιμάσαμε την Michelle (εμπνευσμένη από την Michelle Obama) με σαφράν, cantucci, αμύγδαλα, μέλι και πορτοκάλι, το cheesecake με ντομάτα και βασιλικό, την λεβάντα, το ροζ grapefruit με αφρώδες κρασί και την σοκολάτα πραλίνα γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Πίτσα στο La Pizzeria Sud
Mercatto Centrale, Φλωρεντία



Αν φτάσεις στην αγορά της Φλωρεντίας πεινασμένος και αναποφάσιστος, ίσως τελικά να μην φας τίποτα. Οι επιλογές είναι τόσες πολλές και αδιανόητα νόστιμες που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αγχωθείς τόσο πολύ που να φύγεις τρέχοντας. Εμείς όμως είχαμε πάει εκεί με σκοπό και αυτός ο σκοπός ήταν η πίτσα, δηλαδή το καλύτερο φαγητό του κόσμου όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει. Η πιτσερία Sud διαθέτει τραπέζια και κανονικό εστιατόριο στον δεύτερο όροφο του mercatto και σου προτείνω ανεπιφύλακτα να εκμεταλλευτείς αυτό το γεγονός. Θα χρειαστεί να είσαι καθισμένος για αυτό που θα αισθανθείς με την πρώτη θεική μπουκιά αυτού του αριστουργήματος.
Επιλέξαμε την πίτσα Magnifico με μοσταρέλα, σαλάμι αγριογούρουνου, τυρί πεκορίνο, τρούφα, βασιλικό και πιπεριές. Και ακόμα την συζητάμε.

Για περισσότερα σχετικά με το ταξίδι μας στην Ιταλία (περιέργως προλάβαμε να δούμε και αξιοθέατα μεταξύ των γευμάτων) μπορείς να δεις και το instagram μου.