Θεματα

Γιώργος Ζαρζώνης: Ο φωτογράφος που έγινε ο τέλειος σοκολατοποιός

Οι σοκολάτες Cocoowa σάρωσαν τα βραβεία στην 3η Gourmet έκθεση Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το Χρυσό στην καινοτομία, το Χρυσό στο packaging και το βραβείο Κοινού

Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 698
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στα χέρια μου φτάνει ένας φάκελος. Είναι όλος μπλε γιατί γεμίζει από θάλασσα και ουρανό. Στο κέντρο ένας άνθρωπος τη στιγμή που ακουμπάει με τα ακροδάχτυλα την επιφάνεια του νερού. Η στιγμή πριν βυθιστεί στη βουτιά. Ο φάκελος γράφει «Chimera». Με μικρότερη γραμματοσειρά από κάτω: δεντρολίβανο και μαστίχα. Σοκολάτα με 60% κακάο. Ανοίγω τον φάκελο για να βρω τη σοκολάτα τυλιγμένη σε κάτι που μοιάζει με επιστολόχαρτο. Μυρίζει υπέροχα. Είναι μία μόνο από τις πολλές (και πολύ καλλιτεχνικές) σοκολάτες που φτιάχνει ο Γιώργος Ζαρζώνης. 

Ο Γιώργος Ζαρζώνης δουλεύει ως φωτογράφος όλη του τη ζωή. Σοκολατοποιός αποφάσισε να γίνει μετά από ένα ταξίδι στην Κούβα. Εκεί είδε για πρώτη φορά την επεξεργασία της ωμής σοκολάτας. «Ήταν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας που είχε εγκαινιάσει ο Τσε Γκεβάρα το 1967», λέει. «Όταν είδα τους ανθρώπους εκεί να φτιάχνουν σοκολάτα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Σκέφτηκα αμέσως να κάνω ένα μαγαζί και να σερβίρω γνήσια σοκολάτα. Ταξίδεψα σε όλη την Ευρώπη για να δω πώς λειτουργούν τα καταστήματα του είδους, στο Παρίσι μόνο πήγα σε 13 σοκολατερί. Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να πίνω από το πρωί μέχρι το βράδυ σοκολάτα». Όταν επέστρεψε στην έδρα του, στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε τη δικιά του σοκολατερί με χειροποίητες σοκολάτες. Την ονόμασε «One Sweet Day». Υπήρχαν μέρες που στο «One Sweet Day» έλιωναν ταυτόχρονα 24 κιλά σοκολάτας. Μαζί, ο Γιώργος άρχισε να κάνει και σοκολατάκια. Τα σοκολατάκια έγιναν μπάρες σοκολάτας και κάπως έτσι οι σοκολάτες Cocoowa δεν άργησαν να γεννηθούν.

Ανάμεσα στις 12 σοκολάτες του Γιώργου δεν θα βρεις ούτε μία να σου θυμίζει κάτι. Αντίθετα, θα ανακαλύψεις σοκολάτα με καπνιστό ρούμι, με τσάι macha, με ψημένους κόκκους καφέ, με καραμέλα και maca, με λεμονόχορτο και μέλι, με δεντρολίβανο και μαστίχα, με κονιάκ, με μεξικάνικα μπαχαρικά, με cranberry και σπόρους chia, ακόμα και με βανίλια και… πατατάκια! «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δείξω στον κόσμο καινούργια παιχνίδια σοκολάτας», λέει ο Γιώργος και μου προσφέρει ένα σοκολατάκι που κρύβει στην καρδιά του έναν κόκκο καφέ Arabica. «Προς το παρόν έχουμε αυτές τις 12 σοκολάτες, στο μυαλό μου όμως έχουν δημιουργηθεί ακόμα 20. Ποτέ δεν είδα τη σοκολάτα σαν γλύκισμα, αλλά σαν όπλο για τη διατροφή μας. Με βοήθεια από το πρόγραμμα “Ερευνώ/δημιουργώ/καινοτομώ” και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα παρουσιάσουμε νέα προϊόντα που συνδυάζουν τα εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών με τη σοκολάτα. Επίσης η σειρά “Black Honey” αντικαθιστά τη ζάχαρη με μέλι Σιθωνίας και βάζει στο παιχνίδι σχεδόν όλα τα βότανα της ελληνικής γης, δημιουργώντας μια εντελώς μεσογειακή σοκολάτα!».

 

Για εμένα η σοκολάτα δεν είναι απλά σοκολάτα. Είναι τέχνη και έρωτας, όπως ακριβώς και η φωτογραφία. Έτσι, πιστεύω ότι κάθε συσκευασία πρέπει να αντανακλά το περιεχόμενό της.

Εκτός από  το παιχνίδι των συνδυασμών, το δυνατό σημείο της Cocoowa είναι πως πρόκειται για φρέσκια σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι όλες ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας. Οι τιμές τους ξεκινούν από €3,30, φτάνουν μέχρι τα €3,90 και μπορείτε να τις βρείτε μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Cocoowa (www.cocoowa.com) αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα*. Επίσης, στην 3η Gourmet έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης 6-8 Απριλίου, κέρδισαν (ανάμεσα σε 300 προϊόντα) Χρυσό βραβείο στην καινοτομία, Χρυσό βραβείο στο packaging και το βραβείο Κοινού.

Σοκολάτα Cocoowa με... πατατάκια

Εκτός από το παιχνίδι των συνδυασμών, το δυνατό σημείο της Cocoowa είναι πως πρόκειται για φρέσκια σοκολάτα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σοκολάτες ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας. Οι τιμές τους ξεκινούν από €3,30, φτάνουν μέχρι τα €3,90 και μπορείτε να τις βρείτε μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Cocoowa (www.cocoowa.com) αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα. Επίσης, παρουσιάστηκαν στην 3η Gourmet έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης 6-8 Απριλίου.

Με 25 χρόνια θητεία σε δεκάδες περιοδικά και μετά από 50 φωτογραφικά λευκώματα και οδηγούς, ο Γιώργος ήταν επόμενο να μην αφήσει τις σοκολάτες του σε τυχαίο περιτύλιγμα. Κάθε σοκολάτα μπαίνει σε φάκελο που απεικονίζει μια φωτογραφία του. «Μια φωτογραφία που σε ανύποπτο χρόνο τραβήχτηκε για τη σοκολάτα που συνοδεύει σήμερα. Για μένα η σοκολάτα δεν είναι απλά σοκολάτα. Είναι τέχνη και έρωτας, όπως ακριβώς και η φωτογραφία. Πιστεύω ότι κάθε συσκευασία πρέπει να αντανακλά το περιεχόμενό της», λέει κλείνοντας το μάτι. Μέχρι να βρει τη συσκευασία που της ταιριάζει, κάθε σοκολάτα τυλίγεται σε λαδόκολλα (πιο φιλική προς το περιβάλλον από το αλουμινόχαρτο) και διπλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε θυμίζει γράμμα. Έτσι, κάθε φορά που ανοίγεις μια Cocoowa, νιώθεις σαν να έχεις μόλις λάβει μια επιστολή σοκολάτας. 


* Μανδραγόρας, Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, 2104172961
Πεντελικόν, Λ. Πεντέλης 144, Βριλήσσια, 2106095526
Choureal, Ερμού 18 & Διομείας 2, 2103317883