Θεματα

4 κουκλίστικα καφέ της πόλης που είναι και βιβλιοπωλεία

Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από καφέ και βιβλίο;

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
befunky-collage_12.jpg
Τζοβάννα Στεφάνου

Ήταν μία από τις πιο γλυκές ημέρες του φετινού χειμώνα, όπου ξύπνησα χωρίς να τουρτουρίζω και να βογκάω από την απουσία του παπλώματος, όταν αποφάσισα να πάρω αγκαζέ τις κολλητές μου και να ξεχυθούμε στους δρόμους της Αθήνας με έναν ιερό σκοπό: να ξετρυπώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κομψές και cozy καφετέριες με τη διπλή ταυτότητα του βιβλιοπωλείου.

Πρόκειται για τα κρυμμένα στέκια των βιβλιοφάγων, των ιντελέκτουαλ και των φοιτητών που ψάχνουν την ησυχία τους και ένα καλό WiFi για να διαβάσουν. Είναι ό,τι ωραιότερο μπορείς να επισκεφτείς αν ψάχνεις καταφύγιο από τη βαβούρα των δρόμων, ενώ το επόμενο μυθιστόρημα που θα σε συναρπάσει περιμένει υπομονετικά σε κάποιο ράφι. 

Εδώ λοιπόν θα βρεις 4 υπέροχα αθηναϊκά καφέ-βιβλιοπωλεία που σε προκαλούν να χαλαρώσεις, να χαθείς στις σελίδες ενός καλογραμμένου βιβλίου, να ρουφήξεις τη συνέχεια της ιστορίας μαζί με τις γουλιές του τσαγιού σου και να επιστρέψεις αναζητώντας κάτι καινούριο και ακόμα πιο συναρπαστικό.

Little Tree Books & Coffee

Little Tree Books & Coffee
© Τζοβάννα Στεφάνου

Πρώτη στάση Κουκάκι, γιατί προφανώς. Κρυμμένο μία ανάσα μακριά από το μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται το πιο χαριτωμένο «δεντράκι», με άνετα καθίσματα, vintage έπιπλα, γοητευτική ησυχία και ράφια γεμάτα βιβλία (και ξενόγλωσσα και ελληνικά). Σε μία γωνία κάνει φιγούρα μία υπέροχη γραφομηχανή από τα παλιά, ο αέρας μυρίζει καφέ το πρωί και κις λορέν το μεσημέρι ενώ, αν ο καιρός είναι καλός, θα βρεις τραπεζάκια μέχρι έξω.

Little Tree Books & Coffee ©  Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου

Οχτώ φίλοι, όλοι Κουκακιώτες, αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για το βιβλίο, το design και τον καφέ και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Little Tree που μας έκλεψε αμέσως την καρδιά. Να πάρετε και μία tote bag φεύγοντας.

Καβαλλώτι 2, Ακρόπολη

Poems 'n’ Crimes

Poems 'n’ Crimes
© Τζοβάννα Στεφάνου

Συνέχεια της βόλτας προς την περιοχή της Αγίας Ειρήνης και ένα ροζ κτίριο που τραβάει κατευθείαν την προσοχή επάνω του. Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό λοιπόν, οι εκδόσεις Γαβριηλίδη δημιούργησαν έναν υπερκλασάτο πολυχώρο, όπου μπορείς να διαβάσεις, να δειπνήσεις, να ακούσεις τζαζ, να αισθανθείς πως πρωταγωνιστείς σε κάποιο φιλμ νουάρ του ‘40 και από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστεί ο Humphrey Bogart.

Poems 'n’ Crimes © Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου

Πλήθος από βιβλία, σκόρπια χειροποίητα χαρτιά από το Νεπάλ και αναλόγια σε συντροφεύουν στον καφέ σου ενώ, αν μείνεις μέχρι λίγο πιο αργά, μπορεί να πετύχεις κάποια ποιητική βραδιά ή απόγευμα οινογνωσίας. Εγώ είχα πεινάσει και εισέπνευσα τηγανητά τυροπιτάκια με λιαστές. Τα συστήνω.

Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

Free Thinking Zone

Free Thinking Zone © Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου

Η ιδιοκτήτρια Αρετή Γεωργίλη έχει δημιουργήσει έναν εκπληκτικά όμορφο χώρο που σε προκαλεί να το ρίξεις στην μελέτη και το κέικ με το που μπεις. Όμορφα διακοσμημένος, με τρομερά μεγάλη ποικιλία σε βιβλία και πολλές επιλογές σε graphic novels, ποιητικές συλλογές και κόμιξ ελλήνων δημιουργών, και μάλιστα νέων. Πολύ το εκτίμησα αυτό το τελευταίο.

Free Thinking Zone © Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου, instagram: vintageholicbeauty

Σε μία φωτεινή γωνία προσέξαμε το Beat the Book Bug, ένα επιτραπέζιο γνώσεων για βιβλιοφάγους, φτιαγμένο αποκλειστικά από έλληνες συντελεστές. Το πρώτο και μοναδικό «ακτιβιστικό» βιβλιοπωλείο της Αθήνας που προκαλεί κάθε θαμώνα να σκεφτεί, να δημιουργήσει, να διαβάσει και να προβληματιστεί. Θα πετύχεις συχνά λογοτεχνικές βραδιές, ομιλίες, συζητήσεις, debates και παρουσιάσεις. Να πας.

Free Thinking Zone © Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου

Σκουφά 64, Αθήνα

Booktalks

Booktalks © Τζοβάννα Στεφάνου
© Τζοβάννα Στεφάνου

Γενικότερα από Παλαιο Φάληρο δεν γνωρίζω και πολλά (τίποτα), όμως αυτό το ύφος της παλιάς γειτονιάς ταιριάζει απόλυτα στο βιβλιοκαφέ με την κίτρινη είσοδο που, ενώ το βρήκαμε γεμάτο κόσμο, είχε μία υπέροχη ήρεμη αύρα που σε γαλήνευε. Ίσως δυσκολευτείς να το εντοπίσεις αν δεν γνωρίζεις πως βρίσκεται εκεί, όμως αξίζει το ψάξιμο.

Booktalks © Τζοβάννα Στεφάνου, instagram: polygoneye
© Τζοβάννα Στεφάνου, instagram: polygoneye

Η διακόσμηση έχει ποπ στοιχεία που σε γοητεύουν (ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ), οι διαθέσιμοι τίτλοι μπόλικοι (και ό,τι δεν υπάρχει, μπορείς να παραγγείλεις) και ένα άκρως φιλόξενο προσωπικό. Μετά από μία έρευνα έμαθα πως δημιουργήθηκε από την αγάπη δύο book bloggers για το διάβασμα και την παρέα και συγκινήθηκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ