Θεματα

Τα ωραιότερα μακαρόνια στο Al3x the Fresh Pasta Bar στο Κολωνάκι

Δοκιμάσαμε μοσχοβολιστά πεντανόστιμα μακαρόνια φτιαγμένα από τα χέρια της νεαρής σεφ Aλεξάνδρας

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 687
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
p1050235.jpg

Η Αλεξάνδρα Βασιλάτου (Άλεξ για τους φίλους) είναι νεαρή σεφ με ωραίες ιδέες και ταλέντο στην κουζίνα, γι’ αυτό άνοιξε το ολοκαίνουργιο «Al3x the Fresh Pasta Bar»: ένα εργαστήριο ζυμαρικών τόσο-δα, αλλά θαυματουργό. Πίσω από τον πάγκο του μπαρ, η Άλεξ φτιάχνει κάθε μέρα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά με σπιτικές σάλτσες, όλα καλλιτεχνικά, διαφορετικά και σούπερ από κάθε άποψη. Οι συνταγές είναι δικές της, πειραγμένες ελληνικές ή ιταλικές – η μακαρονάδα «Κλεοπάτρα», π.χ., είναι φρέσκες παπαρδέλες με μια σάλτσα που έχει μέσα μέχρι και μπούκοβο, ενώ η «Βελούδο» είναι μίνι ριγκατόνι με τέσσερα, βελούδινα ιντίντ, ελληνικά τυριά. 

p1050241.jpg


Τη ρωτάω πώς έφτασε από την κουζίνα της γιαγιάς της μέχρι το «Fresh Pasta Bar»: «Κάπου στα 15, όταν κλήθηκα να αποφασίσω στο σχολείο την κατεύθυνση που ήθελα να πάρω, κατάλαβα ότι αυτό που θα με γέμιζε θα ήταν να δοκιμάσω τις σπουδές μαγειρικής και να δω πού θα με έβγαζε. Και δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα από εδώ που είμαι τώρα» λέει η Αλεξ. «Στην κουζίνα ξεκίνησα να ανακατεύομαι στις μαγειρικές της νάνας μου (η κεφαλονίτισσα γιαγιά μου) από πολύ μικρή, τεσσάρων, πέντε χρονών».

«Η έμπνευση για το pasta bar ήταν συνδυασμός της λατρείας μου για τα μακαρόνια από μικρή, συνδυαστικά με ένα μάθημα που είχαμε στη σχολή σχετικά με τα φρέσκα ζυμαρικά. Θυμάμαι σαν τώρα να φτιάχνω το πρώτο ζυμάρι και να γίνεται μέσα σε λίγο χρόνο μακαρόνια, και να μου βγάζουν όλα ξαφνικά νόημα! Φοίτησα στη μαγειρική σχολή Le Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ιανουάριο του 2015 έπιασα την πρώτη μου κανονική δουλειά στο The Savoy Grill του σεφ Gordon Ramsay, όπου βραβεύθηκα με τον έπαινο του Star of the Month. Μετά γύρισα Ελλάδα και ξεκίνησα τη δικιά μου πελατεία ως private chef. Τέλος του 2016 μετακόμισα στο Παρίσι όπου δούλεψα στην κουζίνα του εστιατορίου «Le Mavrommatis», που κατέχει ένα αστέρι Michelin. Ύστερα γύρισα στην Αθήνα και συνέχισα τις μαγειρικές σε καλέσματα μέχρι να ξεκινήσω τις δοκιμές για το εστιατόριο –που διήρκεσαν πολύ!– μέχρι πρόσφατα που ανοίξαμε, μαζί με τον πατέρα μου, το Fresh Pasta Bar».

p1050236.jpg


Ο πατέρας της, Νικόλας Βασιλάτος, είναι «συνεταίρος, οικονομικός διαχειριστής και γενικώς υπεύθυνος για όλα, πλην του φαγητού», διευκρινίζει με καμάρι η Άλεξ – αν και ο Νικόλας καμαρώνει πολύ περισσότερο. Η Άλεξ είναι είκοσι τεσσάρων χρονών, άρα ανήκει στη γενιά των «παιδιών που κάνουν πράγματα» – με περγαμηνές πίσω της και το μέλλον μπροστά της. Καταλαβαίνεις ότι έστησε το μίνι «παστάδικό» της με αγάπη, με κέφι, όχι σαν παιχνίδι αλλά σαν αγαπημένο χόμπι που έγινε δουλειά, και μάλιστα δουλειά με φούντες (έχει πάντα κόσμο και τρελό σουξέ). Το μενού, που εννοείται το επιμελήθηκε μόνη της, είναι συμμαζεμένο, με «μακριά» και «κοντά» φρέσκα μακαρόνια της ώρας τα οποία μπορείτε να τα φάτε εκεί, σε απόσταση αναπνοής από την (αστραφτερή) κουζίνα, ή να τα πάρετε στο σπίτι σας και να τα τσακίσετε αργότερα, επειδή τα αγαπάτε, σχεδόν όσο και η Άλεξ.

p1050228.jpg


Οι μακαρονάδες προσφέρονται είτε μαγειρεμένες είτε ως φρέσκια pasta κατά την ιταλική παράδοση, και οι σάλτσες της επίσης υπάρχουν σε βαζάκια για το σπίτι. Όλα είναι... λίγο αλλιώτικα, πολύ νόστιμα, με χιούμορ, και σπέσιαλ  – η μακαρονάδα pesto, π.χ., αναφέρεται στο μενού «Πέσ’ το», και παρασκευάζεται με κουκουνάρι, βασιλικό και τα σχετικά, απλώς αποκλείεται να έχετε δοκιμάσει καλύτερη, πιο πιτσικωτή... ή φρεσκότερη! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ