Θεματα

Αυτή η Μπριγάδα απαρτίζεται από διάσημους Έλληνες σεφ και στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα

Με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας, της ελληνικής γαστρονομίας και την καλύτερη ποιότητα ζωής

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sef.jpg

Μπριγάδα σημαίνει «ταξιαρχία» και στη γλώσσα της εστίασης περιγράφει μια καλά οργανωμένη ομάδα με διαφορετικές αρμοδιότητες που συνεργάζεται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία μέσα σε μια κουζίνα. Εδώ και λίγες μέρες όμως κάποιοι από τους πιο γνωστούς Έλληνες σεφ ενώθηκαν σε μια αλλιώτικη Μπριγάδα που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός καλύτερου γαστρονομικού μέλλοντος για όλους μας.

Στις μέρες μας μιλάμε για την ανάπτυξη της νέας ελληνικής κουζίνας, για την διαμόρφωση της νέας της ταυτότητας αλλά και για τα τοπικά προϊόντα που αποτελούν (ή πρέπει να αποτελούν) τη βάση της. Γιατί είναι αλήθεια πως παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα γαστρονομικά πράγματα της χώρας είναι πολλές οι φορές που ακόμη και στο απομακρυσμένο νησί έχουμε γευτεί στο πρωινό του ξενοδοχείου μας τυρί Γκούντα και στο τραπέζι της παραλιακής ταβέρνας αρνάκι Ζηλανδίας. Μπορεί κάποιοι γνωστοί σεφ να γυρίζουν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη για να βρουν το δυσεύρετο ντόπιο προϊόν που θα απογειώσει την κουζίνα τους ή κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης και ξενοδόχοι να έχουν προχωρήσει στην δημιουργία μιας ιδιόκτητης φάρμας έτσι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούν όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Θεωρώντας πως οι μάγειρες βρίσκονται στην καρδιά του γαστρονομικού συστήματος, είναι οι πιο επιδραστικοί διαμορφωτές, σε θέματα γαστρονομίας και διατροφής και λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον παραγωγό, τον μεταποιητή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, η Μπριγάδα των σεφ επιχειρεί να αφυπνίσει τους επαγγελματίες του κλάδου σχετικά με την σημασία των τοπικών προϊόντων και την ορθή παραγωγή τους, να συνδεθεί άμεσα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, να αναδείξει, προβάλλει, καταξιώσει στη γαστρονομική αγορά τους πραγματικά αξιόλογους, καινοτόμους και με περιβαλλοντική συνείδηση παραγωγούς.

Πρόεδρος της Μπριγάδας είναι ο Καβαλιώτης σεφ Νίκος Φωτιάδης, γνωστός για την επιμονή του στην ελληνική γεύση, τα ελληνικά προϊόντα και την ανάπτυξή τους, στην ομάδα συμμετέχουν και διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, καθηγητές βιολόγοι, γεωπόνοι, δημοσιογράφοι γεύσης αλλά και ο γνωστός Πατήρ Επιφάνιος. «Εμπροσθοφυλακή» είναι φυσικά και κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Γιάννης Παρίκος, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Στανίτσας, Μάρω Διακάτου, Κωνσταντίνα Φάκλαρη, Χρήστος Αθανασιάδης, Δημήτρης Παμπόρης, Παναγιώτης Γιακαλής κ.ά.

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο-διακήρυξη της Μπριγάδας των σεφ:

«Μπριγάδα σημαίνει «ταξιαρχία» και στη γλώσσα της εστίασης περιγράφει μια καλά οργανωμένη ομάδα με διαφορετικές αρμοδιότητες που συνεργάζεται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας.

Έτσι, η Brigade ή Μπριγάδα αποτελεί την ένωση των προσπαθειών των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα- με κεντρικό πυρήνα τους μάγειρες- που μέσω της συνεργασίας των μελών της, αλλά και της δραστηριοποίησης του κάθε μέλους της στον τομέα αρμοδιότητας του, έχει ως στόχο την δημιουργία ενός καλύτερου γαστρονομικού μέλλοντος για όλους μας.

Η Brigade αποτελείται από επαγγελματίες του διατροφικού τομέα, με επικεφαλής τους μάγειρες αλλά και επαγγελματίες από όλους τους κλάδους γύρω από τον τομέα αυτό που αποφάσισαν να συμπληρώσουν το υπάρχον κενό διασύνδεσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα των τροφίμων, ιδρύοντας την ομώνυμη επαγγελματική ομάδα.

Γιατί ομάδα μαγείρων

Οι μάγειρες, ανεξαρτήτως βαθμίδας, βρίσκονται στην καρδιά του γαστρονομικού συστήματος και ως εκ τούτου διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζονται για την ανάπτυξη της γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι οι πιο επιδραστικοί διαμορφωτές κοινής γνώμης σε θέματα γαστρονομίας και διατροφής.
Γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στον παραγωγό, τον μεταποιητή και τον τελικό καταναλωτή λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος.

Τι επιδιώκουμε

Οι βασικές επιδιώξεις της Brigade μέσω των δράσεων που θα αναληφθούν συνοψίζονται ως εξής:
• Στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου σχετικά με τη σημασία των τοπικών προϊόντων και της ορθής παραγωγής τους, βάσει και των αποφάσεων στήριξης αυτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Στην άμεση σύνδεση μας με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.
• Στην επίτευξη της μέγιστης διάχυσης κάθε πληροφορίας που αφορά τα προϊόντα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον των τροφίμων.
• Στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των επαγγελματιών της μαζικής εστίασης.
• Στην χρήση του πρωταγωνιστικού ρόλου των επαγγελματιών στην ενημέρωση, τη διάχυση και την ποιοτική διεύρυνση των προϊόντων, με στόχο την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.
• Στην ανάδειξη, προβολή και καταξίωση στην γαστρονομική αγορά των πραγματικά αξιόλογων, καινοτόμων και με περιβαλλοντολογική συνείδηση παραγωγών.

Οι στόχοι μας

Ακολουθώντας τις βασικές της επιδιώξεις και αναπτύσσοντας πρακτικές εξωστρέφειας δίνοντας επίσης βάρος στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην διατροφή, η Brigade θέτει μια σειρά από στόχους όπως:

• Την πολύπλευρη στήριξη στα τοπικά προϊόντα μέσω των διεπαγγελματικών οργανώσεων του παραγωγικού τομέα.
• Την συμμετοχή μας σε διεπαγγελματικές οργανώσεις ως μέλη ισότιμα ώστε να ενημερωνόμαστε άμεσα για τις εξελίξεις στον κλάδο, να στηρίζουμε τις θετικές ενέργειες και να συμμετέχουμε στη λήψη ων αποφάσεων καταθέτοντας την γνώση μας.
• Τη συμμετοχή μας σε προγράμματα προώθησης των τοπικών προϊόντων.
• Τη συμπόρευση με φορείς και οργανώσεις, που συμβάλλουν:
Στην βελτίωση της υγείας των ανθρώπων μέσω της τροφής
Στη διάσωση και ανάπτυξη της πανίδας και χλωρίδας του κάθε τόπου
Στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που βοηθούν την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και την παροχή πληροφοριών που καθιστούν τα τρόφιμα ασφαλέστερα και εύκολα αναγνωρίσιμα.

Τι υποστηρίζουμε

Οι επαγγελματίες στο τομέα της διατροφής, προσηλωμένοι στις αξίες που μας διέπουν, λειτουργούμε με απόλυτη υπευθυνότητα και συνέπεια υποστηρίζοντας έναν ηθικό κώδικα αρχών και δράσεων που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που συνδέεται με τη διατροφή και τη βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη της.

Η κίνηση μας αυτή βασίζεται σε κοινές αντιλήψεις, στα ζητήματα βιωσιμότητας, αειφόρου ανάπτυξης, χρήση των τοπικών προϊόντων, στη χρήση της τεχνολογίας που προάγει και διασφαλίζει την ανωτερότητα των παραγόμενων και μεταποιημένων προϊόντων, στην υγεία του πληθυσμού και την στήριξη των παραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν οικολογικές μεθόδους για την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Η Μπριγάδα:
1. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ( Executive chef )
2. Αναγνώστης Αργυρίου ( Δόκτωρ Μοριακός βιολόγος ΕΚΕΤΑ )
3. Βίκυ Κρυσταλίδου ( Γεωπόνος Ζωοτέχνης )
4. Βίκυ Κωστοπούλου ( Food marketing )
5. Γιάννης Μπαξεβάνης ( Executive chef )
6. Γιάννης Παρίκος (Executive chef)
7. Γιάννης Στανίτσας ( Executive chef – εταιρεία κονσάλτινγ )
8. Δημήτρης Δημητριάδης ( Executive chef )
9. Δημήτρης Παμπόρης ( Executive chef )
10. Δημοπούλου Χριστίνα ( Διαιτολόγος )
11. Κωνσταντίνα Φάκλαρη ( Executive chef )
12. Λευτέρης Λαζάρου ( Executive chef – Εστιάτορας )
13. Μάνος Μακρυγιαννάκης ( Executive chef- εστιάτορας στις Βρυξέλες )
14. Μάρω Διακάτου ( Executive chef )
15. Νικόλαος Φωτιάδης ( Executive chef )
16. Νίκος Πελεγρίνης ( Executive chef )
17. Παναγιώτης Γιακαλής ( Executive chef)
18. Παναγιώτης Πουλόπουλος ( Executive chef )
19. Πατήρ Επιφάνιος ( Executive chef – οινολόγος Άγιο Όρος )
20. Σίμος Τριανταφύλλου ( Executive chef )
21. Φίλλιπος Δημόπουλος ( Executive chef )
22. Χάρης Τζανής ( Δημοσιογράφος γεύσης – προώθηση τοπικών προϊόντων )
23. Χρήστος Αθανασιάδης ( Executive chef – εστιάτορας )

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ