Ρεβεγιόν: Η ωραιότερη γιορτή-πριν-τη γιορτή του χρόνου
«Reveiller» σημαίνει «ξυπνάω», κι επειδή το δείπνο μπορεί να κρατήσει όλη νύχτα, ή/και να συνοδεύεται από ολονύχτιο πάρτι, η λέξη «ρεβεγιόν» ταιριάζει γάντι στις Παραμονές
Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, φαγάδικα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μεγάλες πίστες, μικρές πίστες, καφενεία, all-day, loungebars, παγωτατζίδικα, οτιδήποτε σερβίρει έστω ένα κουλούρι κανονικά, τώρα οργανώνει ρεβεγιόν. Υπάρχουν ρεβεγιόν για όλα τα βαλάντια, είδα στο Θησείο να διαφημίζεται «Μενού Ρεβεγιόν» με 27 ευρώ το άτομο, άρα υπάρχει ελπίδα. Ίσως το συγκεκριμένο ρεβεγιόν να μην περιλαμβάνει μαύρο χαβιάρι, γεμιστή γαλοπούλα, γουρουνόπουλο κ.λπ., αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνει αλκοόλ, και κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, για να το αποκαλούν «Μενού Ρεβεγιόν» αντί για Μενού, ξερό.
«Ρεβεγιόν» στις γαλλόφωνες χώρες και σε αρκετές ισπανόφωνες είναι το μακρόσυρτο, επίσημο, μεθυσμένο και πλούσιο δείπνο της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: «reveiller» σημαίνει «ξυπνάω», κι επειδή το δείπνο μπορεί να κρατήσει όλη νύχτα, ή/και να συνοδεύεται από ολονύχτιο πάρτι, η λέξη «ρεβεγιόν» ταιριάζει γάντι στις Παραμονές.
Στην Ελλάδα στις δεκαετίες ’50-’60 οι κυρίες ραβόντουσαν για κοσμικά ρεβεγιόν σε Μεγάλες Λέσχες, αίθουσες ξενοδοχείων και καλέσματα σε σπίτια. Εκτός από μενού, το ρεβεγιόν είχε dresscode, κι αυτό κράτησε μέχρι τη δεκαετία του ’70. Επανήλθε δριμύτερο το ρεβεγιόν προς το τέλος της δεκαετίας του ’80, άστραψε στις δεκαετίες του ’90 και ’00, και κατέληξε στη μετρημένη, ωστόσο γιορτινή, κατάσταση στην οποία το συναντάμε σήμερα: όλα τα μαγαζιά είναι στολισμένα μέχρι κεραμίδας, όλοι οι σεφ, μάγειρες και κουζινάρχες στήνουν με ελαφριά αγωνία ένα φαντασμαγορικό μενού, έξω από τα καθημερινά, με όσα εορταστικά υλικά σηκώνει η τσέπη του κάθε επιχειρηματία.
Έχω πάει σε σούπερ ρεβεγιόν: διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής είχε κλείσει μια χρονιά τη μεγάλη σουίτα της «Μεγάλης Βρεταννίας», στην οποίαν σουίτα σερβιριζόταν καπνιστός σολομός, μπλινί με χαβιάρι, φέτες γαλοπούλας και δεν θυμάμαι τι άλλο πολυτελέστατο. Ο Βλάσης Μπονάτσος μια χρονιά έκανε ρεβεγιόν στο «Rock’n’Roll», με πάααααααρα πολύ κόσμο, ο οποίος κόσμος πέρασε αξέχαστα. Σούπερ ρεβεγιόν έκανε το «Balthazar», ο «Ηριδανός», το «Gaspar», κι ένα σωρό μαγαζιά συνεχίζουν την ωραία παράδοση του ξέφρενου φαγητού/ποτού. Στο ζενίθ των περιοδικών (90s), έτρεχες από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι – σε έτρωγε το τράφικο, επειδή κάθε έντυπο έκανε και το ρεβεγιόν του. Το παραδοσιακό ρεβεγιόν, όπως το θέλουν οι Γάλλοι, τελειώνει χαράματα με μπρέκφαστ επίσης πλούσιο, και λίγο αλκοόλ ακόμα. Αλλά επειδή είναι ζόρι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τις παραδόσεις των Γάλλων, εμείς το κάνουμε αλα-Γκρεκ το ρεβεγιόν, με φαγητό πρώτα, μετά σε μαγαζιά με πρόγραμμα μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα (=όλη νύχτα), ή στα σπίτια μας, όπου οι καλεσμένοι μένουν ως τα χαράματα (=ντίρλες), και χορεύουν ή γίνονται ένα με τους καναπέδες. Υπάρχουν ένα σωρό κέτερινγκ που προσφέρουν ωραιότατα Μενού Ρεβεγιόν, και πάλι, για όλα τα βαλάντια σχεδόν. Για τα πολύ χαμηλά βαλάντια, το γεμιστό κοτόπουλο φούρνου με πατάτες είναι τέλειο και φτιάχνεται σχετικά εύκολα, αν η γαλοπούλα σάς φαίνεται λίγο αγγούρω, και ταλαίπωρη στο ψήσιμο.
Η λέξη «Ρεβεγιόν», λοιπόν, μας προδιαθέτει ευχάριστα, ξεσκονίζουμε τα χρυσά μας, ψάχνουμε συνταγές για εορταστικές λιχουδιές, ή τα Μενού Ρεβεγιόν στα εστιατόρια, ή ακόμα κι αν δεν ψάχνουμε τίποτα… μας κάνει να απολαμβάνουμε τις Γιορτές ως αυτό που είναι: Γιορτές, με ατμόσφαιρα και διάθεση, ιντίντ, γιορταστική…
Radisson Blu
Ρεβεγιόν… St’ Astra!
Χιλιάδες αστέρια μπλέκονται με τα φώτα της στολισμένης Αθήνας, ο Λυκαβηττός και η Ακρόπολη λάμπουν μαγικά κι εσύ, 8 ορόφους πάνω από το έδαφος, ανταλλάσσεις τα πρώτα φιλιά του χρόνου. Το ρεβεγιόν στο εστιατόριο St’ Astra του ξενοδοχείου Radisson Blu είναι μια από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις σε αυτή τη ζωή. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων σε περιμένει ένα πλούσιο εορταστικό μενού 5 πιάτων μαζί με κρασί στην τιμή των €90/άτομο. Στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς πάλι ο chef του ξενοδοχείου βάζει όλη του την τέχνη και δημιουργεί ένα απίθανο μενού 5 πιάτων (μαζί με κρασί) στην τιμή των €150/άτομο. Αν πάλι θέλεις να ζήσεις ένα μοναδικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στα χρώματα της φύσης, επισκέψου το Gallo Nero στο ισόγειο του ξενοδοχείου για να απολαύσεις ένα υπέροχο μενού 6 πιάτων στην τιμή των €90/άτομο και να αφεθείς στο κεφάτο πάρτι που θα ακολουθήσει με τις μουσικές του Dj. Οι γευστικές εκπλήξεις βέβαια δεν εξαντλούνται εδώ. Ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε περιμένει πλούσιος εορταστικός μπουφές στο εστιατόριο St’ Astra (€55/άτομο για τα Χριστούγεννα και €60/άτομο για την Πρωτοχρονιά), όπως επίσης και το πρώτο (απολαυστικά πλούσιο) πρωινό του χρόνου για να μπει καλά η χρονιά (€30/άτομο).
● Λ. Αλεξάνδρας 10 (parking εντός του ξενοδοχείου), 2108894500, www.radissonblu.com/hotel-athens
Poseidon Athens
Το πιο χορταστικό ρεβεγιόν της πόλης
Χριστουγεννιάτικα φώτα, ένα πλούσιο τραπέζι, οι αγαπημένοι σου άνθρωποι και η μαγεία της Αθήνας στα πόδια σου. Κάπως έτσι δεν φανταζόμαστε όλοι το τέλειο ρεβεγιόν; Τόσο ονειρικά μπαίνει υποσχόμενη η καινούργια χρονιά επτά ορόφους πάνω από το έδαφος, στο roof garden του ξενοδοχείου Poseidon Athens. Εδώ που τα χριστουγεννιάτικα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και οι ευχές βγαίνουν αληθινές. Αφήστε τις εορταστικές μουσικές του dj να σας συνεπάρουν, ανταλλάξτε φιλιά με θέα όλο τον Αργοσαρωνικό, μα πάνω από όλα ανακαλύψτε τις γιορτινές γεύσεις που η executive chef του ξενοδοχείου δημιούργησε αποκλειστικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Το άκρως πληθωρικό μενού έχει όλα όσα περιμένεις από την πιο λαμπερή νύχτα του χρόνου, αλλά και κάτι παραπάνω. Κρύα ορεκτικά, καυτή σούπα, 5 διαφορετικές σαλάτες, πλατό τυριών και αλλαντικών, απολαυστικές γαρνιτούρες και απίθανα κυρίως πιάτα (οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα φιλετάκια μαύρου χοίρου γεμιστά με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα!). Και σίγουρα οι λάτρεις του γλυκού δεν θα μείνουν παραπονεμένοι με 5 διαφορετικές προτάσεις σε ζαχαρένια όνειρα. Όλα αυτά μόλις με €75/άτομο (στην τιμή περιλαμβάνεται η απεριόριστη κατανάλωση λευκού και κόκκινου κρασιού, μπίρας και αναψυκτικών). Το ξέρουμε ότι θα θέλετε να υποκύψετε σε όλους τους πειρασμούς, αλλά να έχετε στο μυαλό σας ότι την επόμενη μέρα ακολουθεί εξίσου πλούσιο brunch, το πρώτο του χρόνου μόλις με €25/άτομο.
● Λ. Ποσειδώνος 72, Π. Φάληρο, Κρατήσεις: 2109872000, www.poseidonhotel.com.gr
TapasBar & Kitchen
Τα πιο νόστιμα και λατινοαμερικάνικα Χριστούγεννα της ζωής σου είναι εδώ
Τα tapas δεν είναι μόνο μερικές λαχταριστές μπουκίτσες. Είναι παιχνίδι, είναι ιεροτελεστία, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Σε αυτή την κουλτούρα μας μύησε το TapasBar και ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Πολίτης. Το μυστικό της επιτυχίας; Ο Δημήτρης δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης του TapasBar, αλλά και ο ταλαντούχος σεφ του, που ξέρει από πρώτο χέρι όλα τα μυστικά της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουζίνας. Μυστικά που μπορείς να εξερευνήσεις και μόνος σου στα δύο υπέροχα εορταστικά μενού που ο ίδιος ετοίμασε για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αν θες λοιπόν να δώσεις στα φετινά Χριστούγεννα μια λάτιν νότα, αυτή είναι η ευκαιρία σου. Περουβιανό σεβίτσε με γαρίδα, χταπόδι και καλαμάρι σε ροζέτα γλυκοπατάτας, hamon Serrano πάνω σε φρυγανισμένα pinchos (μικροσκοπικά tapas) με blue cheese και τσιπς παντζαριού, βελουτέ περουβιανής πατάτας και churrasco από μοσχαρίσιο φιλέτο είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που σε περιμένουν στα δύο φαντασμαγορικά ρεβεγιόν. Οι τιμές είναι εξαιρετικές (€30/άτομο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, €40/άτομο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς), οι μουσικές σε ταξιδεύουν στον κόσμο και όλα είναι μαγικά. Tip: Ανήμερα των Χριστουγέννων έλα για ένα τρομερό live με την πιο ερωτική λατινοαμερικάνικη φωνή της Αθήνας. Stay tuned…
●Βεντήρη 7, Ιλίσια, 2107212080, Fb: @tapasbarkitchen
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Η ωραιότερη θέα της Αθήνας ετοιμάζει ρεβεγιόν που θα μείνουν αξέχαστα
Το ομορφότερο «μπαλκόνι» της Αθήνας, με μαγευτική θέα από τον Λυκαβηττό έως τον Αργοσαρωνικό, φοράει τα γιορτινά του και ετοιμάζει πεντανόστιμα πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα, με ψάρι ή κρέας και με έμφαση πάντα στην ποιότητα των υλικών και την προέλευσή τους. Μοντέρνο, ζεστό, φιλόξενο, με καταγωγή από την όμορφη Σχοινούσα και τις παραδόσεις της και πολλές κυκλαδίτικες πινελιές στη διακόσμησή του, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κάθε ημέρα, ειδικά όμως τις γιορτές είναι μια εμπειρία απόλαυσης και ευζωίας. Το ρεβεγιόν για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι έτοιμο, με ζωντανή μουσική και αξέχαστα πιάτα όπως το γουρουνάκι γάλακτος σιγοψημένο στο φούρνο, που συνοδεύεται υπέροχα από πουρέ με κυδώνια και καραμελωμένο φιρίκι, ή τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ με σάλτσα άγριων μανιταριών και πουρέ γλυκοπατάτας! Ιδιαίτερες, και με ζωντανή μουσική, θα είναι και οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα εστιατόριο που στ’ αλήθεια θα βάλετε στην καρδιά σας.
● Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας, 2107640240, www.balconycyclades.com
TITANIA Olive Garden
Ρεβεγιόν με την Ηρώ και με υπέροχα μενού
Πολυτέλεια, ζεστασιά, μοναδικές γεύσεις, υπέροχη αισθητική και τετράστερη φιλοξενία συνθέτουν το λαμπερό γιορτινό σκηνικό στο TITANIA και στο Olive Garden, το εμβληματικό εστιατόριο που κοιτάει την πόλη από τον 11ο όροφο. Το Olive Garden, με την ανεπανάληπτη θέα στη στολισμένη Αθήνα, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, ετοιμάζει δύο μοναδικά ρεβεγιόν τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με ειδικά σχεδιασμένο μενού με πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας και με την τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια την Ηρώ να ερμηνεύει νοσταλγικές μελωδίες. Μη χάσετε και τα brunch ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με μια μεγάλη ποικιλία γλυκών και αλμυρών επιλογών, υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής με τον μαέστρο Γιώργο Κωνσταντινίδη στο πιάνο και την Άννα Μελίτη στη φωνή. Για να έχουν αυτές οι γιορτές το χρώμα μιας διακριτικής και προσιτής πολυτέλειας.
● Πανεπιστημίου 52, 2103326000, www.titania.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.