Μια ταβέρνα «Αστέρι» σε ένα μεσαιωνικό χωριό της Χίου
Η ιστορία ενός μάγειρα που μπάρκαρε στα καράβια μέχρι να ανοίξει μια ταβέρνα στο μικρό χωριό του
Η ταβέρνα Αστέρι στα Αυγώνυμα, έναν μεσαιωνικό οικισμό μόλις 14 κατοίκων, ήταν άλλη μια έκπληξη για τη γαστρονομία της Χίου. Κτισμένο στον κεντρικό δρόμο της δυτικής Χίου σε μια απόσταση 16 χλμ. από την πόλη της, το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων έχει αναπτυχθεί ηπίως τουριστικά. Τα σπίτια του, εκεί που κατοικούσαν πριν μισό αιώνα 40 οικογένειες, χτισμένα από πέτρα, γινήκαν καλόγουστα καταλύματα ενώ η θέα του ηλιοβασιλέματος στο Αιγαίο πέλαγος και τα Ψαρά, η μεσαιωνική θέση παρατηρητηρίου και η καθαρή παραλία Ελίντα αποτελούν μοναδικά κίνητρα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.
Το χωριό έχει δυο ταβέρνες, η μία στην πλατεία και η άλλη στο ηλιοβασίλεμα το Αστέρι. Δημιουργός του Αστεριού ήταν ο Γιώργος Κωστάλος. Μάγειρας στα πλοία του Χανδρή, είχε καλή φήμη, μάλιστα πολύ καπεταναίοι μπάρκαραν στα πλοία όπου μάγειρας ήταν η αφεντιά του. «Το φαγητό ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή στα πλοία και ο καπετάνιος και το πλήρωμα την περίμεναν πώς και πώς. Η οικογένεια Χανδρή έβγαζε καλώς μαγείρους από τη σχολή που είχε κάνει η ίδια για τις ανάγκες των βαποριών της αλλά και των ξενοδοχείων της. Ο μάγειρας ήταν η καρδιά του βαποριού. Στα ταξίδια μας όταν κατεβαίναμε στα λιμάνια, βλέπαμε και άλλες κουζίνες και κλέβαμε ιδέες». Μου ήρθε και μένα τώρα μια ιδέα, δεν θα έπρεπε κάποιος ντόπιος να γράψει κάτι για του; καραβομαγείρους της Χίου;
Ο κυρ Γιώργος τον μισό χρόνο μπάρκαρε και τον άλλο μισό δούλευε μάγειρας σε εστιατόρια, από το 1980 στη Χώρα της Χίου. Ώσπου το 2002 έφτιαξε στο χωριό του σε μια πολύ προνομιούχα θέση με μοναδική θέα την ταβέρνα Αστέρι. Όμορφος εσωτερικός χώρος αλλά και στο εξωτερικό, μια τεράστια βεράντα σκεπασμένη με πέργολες αγναντεύει το πέλαγος.
Στις μέρες μας η ταβέρνα είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τώρα πια την ταβέρνα την κουμαντάρουν τα παιδιά του, δόξα τω Θεώ, πέντε μάχιμα παιδιά: Αργύρης, Κώστας, Μάριος, Γιάννης και Κατερίνα. Άλλος στην ψησταριά, άλλος στα μαγειρέματα, σαλάτες, σερβιρίσματα κλπ.
Τα φαγητά είναι χιώτικα, με κορυφή τους μαλαθρίτες υπέροχα φτιαγμένους ψευτοκεφτέδες με ελάχιστο αλεύρι και έντονες τις γεύσεις από ζοχούς, αγριομάρουλα, καυκαλύθρες και μάραθα. Ακολουθούν ο κρασάτος κόκορας με τα χειρίσια μακαρόνια, το «καλογερίστικο», ρεβίθια με το ρύζι, όπως το τρώνε οι μοναχοί, μα και τα κουκιά με τη σάλτσα τους, ή τα σπιτικά ντολμαδάκια, χωρίς να λείπουν κοκορέτσια, εξοχικά και κρέατα στην ψησταριά…. Περισσότερα.
*Για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβάστε εδώ.
** Για τα Μαστιχοχώρια διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.