- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το όνομά της είναι Rosio Sánchez και η σούπερ δύναμή της είναι τα tacos. Έχει ήδη καταφέρει να κάνει την Κοπεγχάγη να αναστενάζει με καημό και να σχηματίζει ουρές έξω από το μαγαζί της, όλοι απελπισμένοι να δοκιμάσουν κάτι από τις αυθεντικές μεξικάνικες νοστιμιές της και στη συνέχεια να επιστρέψουν για δεύτερη δόση.
Η Rosio γεννήθηκε στο Σικάγο της Αμερικής από Μεξικάνους γονείς και ξεκίνησε να μαγειρεύει επαγγελματικά στα 19 της χρόνια. Το εξαιρετικό της ταλέντο σχεδόν αμέσως την οδήγησε στις πόρτες των πιο high-class εστιατορίων σε ολόκληρο τον κόσμο όπως το γνωστό Wd~50 στη Νέα Υόρκη και το Noma της Δανίας, στο οποίο δούλεψε για πέντε χρόνια μέχρι που τελικά αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να ανεξαρτητοποιηθεί και να διαπρέψει μόνη της. Και έτσι ακριβώς συνέβη!
Το 2015 άνοιξε τη μεξικάνικη taqueria Hija de Sanchez σε ένα από τα διάσημα food halls της Κοπεγχάγης σαν έναν τρόπο για εκείνη να επανασυνδεθεί με την κουλτούρα της και να θυμηθεί γεύσεις της παιδικής της ηλικίας που είχε ξεχάσει.
Σε αυτό της το ταξίδι αποφάσισε να την ακολουθήσει ολόκληρη η Κοπεγχάγη, η οποία είναι γνωστή για μία τελείως διαφορετική κουζίνα και δεν γνωρίζει από tacos, όμως δέχθηκε την προσπάθεια της Rosio με ανοιχτές αγκάλες (και ανοιχτά στόματα).
Στη συνέχεια ψηφίστηκε το «καλύτερο street food της Ευρώπης», πρωταγωνίστησε σε εκπομπές του Netflix όπως το Ugly Delicious και το Somebody Feed Phil, γράφτηκε σε περιοδικά όπως το New York Times και το Lonely Planet και η επιτυχία μεγάλωσε τόσο ραγδαία που δεν χωρούσε πλέον στη μικρή taqueria με τα tacos. Έτσι η σούπερ σεφ μας άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο, λίγο πιο επίσημο αλλά με την ίδια φροντίδα και εξωπραγματική νοστιμιά.
Της πήραμε συνέντευξη και ιδού τι είχε να μας πει!
Καταρχάς θα θέλαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για τις ρίζες σου. Πότε ανακάλυψες για πρώτη φορά το πάθος σου για την μαγειρική;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σικάγο από μετανάστες Μεξικάνους γονείς, επομένως το μεξικάνικο φαγητό ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής μας ζωής. Κάποια στιγμή στην εφηβεία μου αποφάσισα να το κάνω καριέρα!
Στο παρελθόν έχεις αναφέρει πως οι προηγούμενες δουλειές σου σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου αποτέλεσαν μία εμπειρία για την οποία είσαι ευγνώμων αν και τελικά δεν ήταν το πεπρωμένο σου. Ποια είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήρες από εκείνη την εποχή;
Σίγουρα η προσοχή στη λεπτομέρεια και η απαίτηση άριστης ποιότητας σε ό,τι και αν μαγειρεύεις. Η συνεργασία με ταλαντούχους και φιλόδοξους ανθρώπους από διαφορετικά backgrounds και με διαφορετικές κουλτούρες και πορεία ζωής σού δίνει μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε ένας από αυτούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Sanchez και του Hija de Sanchez.
Ολόκληρο το μενού σου με κάνει να μου τρέχουν τα σάλια. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή tacos που σερβίρεις και ποιο το προσωπικό σου αγαπημένο;
Σίγουρα το The Cochinita με το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και τις πίκλες κρεμμυδιού habanero στα κάρβουνα. Επίσης έχουμε μία vegan επιλογή με σελινόριζα στο φούρνο βουτηγμένη σε in al pastor salsa με ανανά, η οποία είναι εξίσου αγαπητή. Αλλάζουμε το μενού μας αναλόγως την εποχή και τις πρώτες ύλες.
Πώς είναι η ζωή στην Κοπεγχάγη; Οι κάτοικοι δέχθηκαν εσένα και τα tacos σου αμέσως ή χρειάστηκε ένα «φλερτ» από τη δική σου πλευρά;
Η Κοπεγχάγη είναι μία υπέροχη πόλη και η ζωή εδώ εξίσου ωραία! Χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου για να πάω παντού - είναι πολύ καλή γυμναστική και επίσης κάνει καλό στο περιβάλλον. Ήμουν πολύ τυχερή καθώς είχα μία ομάδα υποστήριξης από φίλους και πρώην συνεργάτες οι οποίοι έκαναν το άνοιγμα των δύο taquerias μία ήρεμη και οργανωμένη διαδικασία. Η πραγματική πρόκληση είναι να αλλάξουμε το πώς η Δανία (και ολόκληρη η Ευρώπη) αντιμετωπίζει το μεξικάνικο φαγητό. Το στερεότυπο του "tex mex" είναι κάτι που πασχίζω να ξεφορτωθώ. Πιστεύω πως σιγά-σιγά θα το καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά.
Ας μιλήσουμε λίγο για το Sanchez, το πιο επίσημο εστιατόριο που άνοιξες. Ποια είναι κάποια από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς;
Έχουμε ένα μενού που το λέμε «Τα Αγαπημένα» και έχει πέντε πιάτα εμπνευσμένα από τη μεξικάνικη κουζίνα. Τα ταμάλες με λάδι μανιταριού Karl Johan είναι πάρα πολύ δημοφιλή και το aguachile (στην κυριολεξία «νερό από τσίλι») με αλμυρό brill και μούρα σε ζωμό από ραβέντι και habanero είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Επίσης σερβίρουμε πεντανόστιμα σνακ όπως tostadas με σολομό ή χταπόδι και φυσικά σπιτικό guacamole.
Ποιοι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή έχουμε την taqueria και το εστιατόριο να προσέχουμε, εφόσον το δεύτερο δεν έχει καν κλείσει χρόνο! Οι κάτοικοι μας έχουν δεχθεί με τον καλύτερο τρόπο και κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του φαγητού και το service μας. Σύντομα ελπίζουμε πως θα ανοίγουμε εφτά ημέρες την εβδομάδα.
Και τέλος, ποια άλλα food spots στην Κοπεγχάγη θα πρότεινες σε έναν τουρίστα που θέλει να φάει καλά αλλά δεν έχει ιδέα πού να πάει;
Pompette για απίστευτο κρασί. Gasoline Grill για burgers. Barking Dog για cocktails και Hart Bageri για φρέσκο ψωμί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.