Θεματα

Φρούτα, θεσπέσια γλυκά ή σουρεαλιστικά γλυπτά

«Fruits», το βιβλίο του σταρ της ζαχαροπλαστικής και του Instagram Cedric Grolet τώρα και στα ελληνικά

Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο νεαρός αλλά χαρισματικός pastry chef Cedric Grolet λάτρευε τα φρούτα από παιδί. Σε ηλικία μόλις 12 ετών ανακαλύπτει το πάθος, αλλά και το έμφυτο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, όταν μαζεύοντας μία μέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς και απίθανους τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Πάντα τον γοήτευε η τεράστια ποικιλία των γεύσεων, των υφών και των αρωμάτων των φρούτων. Επόμενο ήταν αυτά να αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής του που τον οδήγησε στη δημιουργία των «φρούτων-γλυπτών», ένα παγκόσμιο trend στη ζαχαροπλαστική σήμερα. Εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, γιγαντόκαρπα ή μηλοειδή, εξωτικά, άγρια φρούτα, κόκκινα και μαύρα μούρα, ξηροί καρποί και κάρυα. Μικρές γλυκές μπουκιές που μοιάζουν με αληθινά φρούτα, έχουν χρώματα εμπνευσμένα από πίνακες της Αναγέννησης και η σάρκα τους είναι τόσο αριστουργηματικά σμιλεμένη σαν από το χέρι ενός ανατρεπτικού γλύπτη.

Με την παραίνεση μιας άλλης εμβληματικής μορφής της γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse, και βάζοντας πάντα τα φρούτα στο σημείο εκκίνησης, o Grolet, δημιουργεί το βιβλίο “Fruits” στοχεύοντας στην αξιοποίηση και την ανάδειξη της δύναμης των φρούτων στη ζαχαροπλαστική. Με όπλα τις ανατρεπτικές τεχνικές, το σεβασμό στην εποχή συγκομιδής και την αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης ο Grolet αποδεικνύει πως η ζαχαροπλαστική είναι μια πραγματική τέχνη αλλά και πως τα γλυπτά μπορείς πράγματι να τα απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις.

336 σελίδες πλημμυρισμένες από αρώματα και χρώματα της φύσης. 95 πρωτότυπες γλυκές δημιουργίες που αποκαλύπτουν τον διαρκή σουρεαλιστικό πειραματισμό στον οποίο επιδόθηκε ο 32χρονος pastry chef με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αυθεντική γεύση των φρούτων ταιριάζοντάς τα με το κατάλληλο βότανο ή μπαχαρικό και όχι καλύπτοντάς τα με ζάχαρη και αλεύρι.

Ο Cedric Grolet, με το ένα εκατομμύριο θαυμαστές στο Instagram, είναι επικεφαλής pastry chef του εστιατορίου “Le Meurice” του Alain Ducasse (που βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο Παρίσι και έχει δύο αστέρια Michelin) και φέτος τον Ιούλιο κατέκτησε και τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο (Βest Pastry Chef in the World 2018). Το βιβλίο του “Fruits” κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2017, έγινε best seller και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η πολυαναμενόμενη ελληνική έκδοση με τίτλο: «ΦΡΟΥΤΑ - Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική», κυκλοφορεί επίσημα από τη Gastronomy Essentials, σε επιμέλεια ενός δικού μας μεγάλου ονόματος της ζαχαροπλαστικής, του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου. Θα το αποκτήσεις συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρεις στο www.Cucina.gr ή στέλνοντας e-mail στο gastronomy_essentials@mail.com